Hi, witam wszystkich bardzo serdecznie.
Chciałbym do swojej strategii dodać funkcje obliczającą wartość lota przy otwieraniu zlecenia.
Pozycja ma być zabezpieczona SL (który będzie stały dla danego zlecenia), wielkość zlecenia ma być dobrana tak aby ewentualna strata wynosiła 1% dostępnego kapitału.
Mój pomysł na obliczanie lota:
Konto mam z PLN = 5000pln
1. Przyjmuję kurs udspln = 3,17
2. SL = 30pips
3. kapitał_usd = kapitał_pln / 3,17 = 1572usd
4. 1% kapitału = kapitał_usd * 0.01 = 15,72usd
5. 1 pips dla 1 lota to 10usd, więc dla podanego kapitału i SL wartość lota = 15,72usd / 10usd / 30pips = 0,0524 lota
Dla par gdzie usd jest walutą kwotowaną ten sposób wg. mnie powinien działać ale jak należy liczyć wartość lota dla innych par np. eurjpy, eurgbp lub dla towarów złoto, srebro itp. ?
Ustalenie ilości lotów - procent kapitału
Re: Ustalenie ilości lotów - procent kapitału
Zrób tak;aldeano pisze:Hi, witam wszystkich bardzo serdecznie.
Chciałbym do swojej strategii dodać funkcje obliczającą wartość lota przy otwieraniu zlecenia.
Pozycja ma być zabezpieczona SL (który będzie stały dla danego zlecenia), wielkość zlecenia ma być dobrana tak aby ewentualna strata wynosiła 1% dostępnego kapitału.
Mój pomysł na obliczanie lota:
Konto mam z PLN = 5000pln
1. Przyjmuję kurs udspln = 3,17
2. SL = 30pips
3. kapitał_usd = kapitał_pln / 3,17 = 1572usd
4. 1% kapitału = kapitał_usd * 0.01 = 15,72usd
5. 1 pips dla 1 lota to 10usd, więc dla podanego kapitału i SL wartość lota = 15,72usd / 10usd / 30pips = 0,0524 lota
Dla par gdzie usd jest walutą kwotowaną ten sposób wg. mnie powinien działać ale jak należy liczyć wartość lota dla innych par np. eurjpy, eurgbp lub dla towarów złoto, srebro itp. ?
Określ wartość jednego tiku/a
Kod: Zaznacz cały
double Tick_Value = MarketInfo(Symbol(),MODE_TICKVALUE);
Kod: Zaznacz cały
Lot_by_SL= (Risk /(SL/Point))/Tick_Value;
Lot_by_SL = wielkość pozycji jaką chcesz poznać.
Risk = wielkość ryzyka (5000*1%=500 PLN)
SL = 30