Zastanawiam się również nad sensem tego rozwiązania? Czyżby MT chciało jeszcze reanimować platformę MT4 i język MQL4? Jak oni chcą zachęcić do zmiany platformy - a może im na tym nie zależy? A może chodzi o coś innego?
Ja widzę dwie możliwości dlaczego doszło do tak poważnych zmian (drugi powód wynika z pierwszego):
1. bardzo mały popyt na MQL5 - może to być spowodowane m.in. przyzwyczajeniami do MQL4 i ogólną prostotą tego języka a także brakiem chęci na zmiany

2. próba łagodniejszego wymuszenia/zachęcenia zmiany platformy i języka - małymi kroczkami: dziś wprowadzili obiektowość w MQL4, ludzie się z nią zapoznają (pewnie większość nawet nie wie co to takiego

Ja od niedawna zacząłem zabawę w MQL5, ale irytuje mnie ten język i jego niekończące się ograniczenia (podobno podyktowane m.in. "bezpieczeństwem") ;(. Oczywiście nie zamierzam się cofać do MQL4, ale chętnie się dowiem jak wam się podoba udoskonalony MQL4 i jego porównanie z młodszym bratem i w ogóle wasza opinia o przyszłości MT4 i MQL4

Piszcie co wam przyjdzie do głowy ;-)