Obiektowość w MQL4 a przyszłość MT/MQL4

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
WojtexWay
Gaduła
Gaduła

Obiektowość w MQL4 a przyszłość MT/MQL4

Nieprzeczytany post autor: WojtexWay »

Heh, wiedzieliście, że w MQL4 wprowadzili obiektowość? ;D - ja właśnie się o tym dowiedziałem :P A dlatego, że nie mam zainstalowanej platformy MT4 (i nie chce mi się tego już robić ;]) chciałem się zapytać, czy to prawda? Czy korzystaliście już z tych nowych funkcjonalności? Jak wam się podoba? Jak to ma się do MQL5? Jakie są wasze wrażenia etc.

Zastanawiam się również nad sensem tego rozwiązania? Czyżby MT chciało jeszcze reanimować platformę MT4 i język MQL4? Jak oni chcą zachęcić do zmiany platformy - a może im na tym nie zależy? A może chodzi o coś innego?
Ja widzę dwie możliwości dlaczego doszło do tak poważnych zmian (drugi powód wynika z pierwszego):
1. bardzo mały popyt na MQL5 - może to być spowodowane m.in. przyzwyczajeniami do MQL4 i ogólną prostotą tego języka a także brakiem chęci na zmiany -> uczenie się nowych rzeczy
2. próba łagodniejszego wymuszenia/zachęcenia zmiany platformy i języka - małymi kroczkami: dziś wprowadzili obiektowość w MQL4, ludzie się z nią zapoznają (pewnie większość nawet nie wie co to takiego :P), a następnie "wymusi" przejście na MQL5, który już nie różni się tak bardzo od MQL4.

Ja od niedawna zacząłem zabawę w MQL5, ale irytuje mnie ten język i jego niekończące się ograniczenia (podobno podyktowane m.in. "bezpieczeństwem") ;(. Oczywiście nie zamierzam się cofać do MQL4, ale chętnie się dowiem jak wam się podoba udoskonalony MQL4 i jego porównanie z młodszym bratem i w ogóle wasza opinia o przyszłości MT4 i MQL4 ;).
Piszcie co wam przyjdzie do głowy ;-)

ODPOWIEDZ