JAK TO UGRYŹĆ
JAK TO UGRYŹĆ
EA pracuje w dwóch kierunkach część transakcji zamyka w proficie a część zostawia. Chodzi mi o złapanie momentu gdy ogólny bilans cyklu jest dodatni i zamknięciu wtedy wszystkiego oraz rozpoczęciu następnego cyklu od nowa. Za chiny ludowe nie wiem jak to ugryźć balance konta caly czas rośnie z tych zamykanych części natomiast equity balansuje ale nigdy nie przekracza aktualnego balance jednak jest taki moment gdy equity jest wyże niż początkowy balance w momencie startu EA. Myślałem o czymś takim by EA sprawdzał poziom balance przed otwarciem pierwszego zlecenia i gdzieś tą wartość zapisywał i traktował w danym cyklu jako wartość stalą a potem cały czas od aktualnego equity ją odejmował i gdy różnica przekroczy wartość zdefiniowaną przez użytkownika nazwijmy ją zysk to EA zamyka wszystko i startuje od nowa np zaczynamy od 1000$ EA to zapisuje ustawiamy warunek zysk 5$ i w momencie gdy equity osiągnie 1000+5 EA zamyka wszystko po czym sprawdza poziom balance teraz jest to już 1005$ i rusza znowu gdy equity dojdzie do 1005+5 znów zamyka wszystko i rozpoczyna nowy cykl. Niestety nie wiem jak to ubrać w kod. Czy mógłby ktoś z was mi wrzucić jak taki kod powinien wyglądać.
Re: JAK TO UGRYŹĆ
Ja to robię tak:
1. W Init() obliczam
gdzie currentProfit musisz obliczyć ze wszystkich otwartych pozycji (zrób sobie taką procedurę która przeliczy uwzględniając commission i swap). Punkt zamknięcia możesz określić w następujący sposób:
gdzie min_step_profit_perc to parametr, a CloseAll() to własna funkcja zamykająca wszystkie pozycje.
Trzeba jeszcze pamiętać, żeby obliczyć nowe equity_start (w głównej funkcji start())
oczywiście isOpen() to również moja funkcja sprawdzająca czy coś jest otwarte.
A teraz zagadka dla bystrzaków: dlaczego w init() należy zastosować equity_start = AccountEquity()-currentProfit; zamiast po prostu przyjąć AccountEquity()?
1. W Init() obliczam
Kod: Zaznacz cały
equity_start = AccountEquity()-currentProfit;
if (((AccountEquity()/equity_start)-1)*100 >= min_step_profit_perc) {
CloseAll();
}
Trzeba jeszcze pamiętać, żeby obliczyć nowe equity_start (w głównej funkcji start())
if (isOpen() == false) equity_start = AccountEquity();
A teraz zagadka dla bystrzaków: dlaczego w init() należy zastosować equity_start = AccountEquity()-currentProfit; zamiast po prostu przyjąć AccountEquity()?
Dzięki. profit ze wszystkich otwartych ok ale będzie w międzyczasie profit z zamkniętych z zyskiem w danym cyklu i tu już jest problem jak to zapisać by bott zliczał tylko te z danego cyklu czyli sama ta procedurka o której piszesz wymaga rozwiązania
-- Dodano: wt 17-09-2013, 21:53 --
poza tym nie bardzo rozumiem dlaczego używasz tylko equity a nie balance przecież przed otwarciem pierwszego zlecenia jego wartość wynosi 0 i taką samą wartość będzie miało w nowym cyklu na początku. już na samą logikę mi nie pasuje ale może czegoś nie zrozumiałem
-- Dodano: wt 17-09-2013, 21:53 --
poza tym nie bardzo rozumiem dlaczego używasz tylko equity a nie balance przecież przed otwarciem pierwszego zlecenia jego wartość wynosi 0 i taką samą wartość będzie miało w nowym cyklu na początku. już na samą logikę mi nie pasuje ale może czegoś nie zrozumiałem
No właśnie nie zrozumiałeś. To działa właśnie tak jak chcesz żeby działało.
Na początku kroku ustawiasz to equity_start, a w trakcie działania po zamknięciu części zyskownych pozycji AccountEquity() będzie już te zamknięte pozycje uwzględniało. Zmienna currentProfit może przyjmować wartości ujemne lub dodatnie. W tym przypadku będą to zazwyczaj wartości ujemne. Ale jak dodasz tę wartość do ciągle rosnącego AccountEquity(), to w pewnym momencie suma będzie większa niż początkowy equity_start. Zakładasz sobie o ile większa (parametr min_step_profit_perc zakłada o ile procent większa) i jak to przeskoczy to zamykasz wszystko i zaczynasz nowy cykl.
A dlaczego używam equity a nie balance - to właśnie moja zagadka
Pomęcz się trochę, jutro odpowiem.
Jeśli mimo wszystko nie będziesz wiedział jak to zrobić to napisz. W ostateczności wyślę brakujące funkcje.
Na początku kroku ustawiasz to equity_start, a w trakcie działania po zamknięciu części zyskownych pozycji AccountEquity() będzie już te zamknięte pozycje uwzględniało. Zmienna currentProfit może przyjmować wartości ujemne lub dodatnie. W tym przypadku będą to zazwyczaj wartości ujemne. Ale jak dodasz tę wartość do ciągle rosnącego AccountEquity(), to w pewnym momencie suma będzie większa niż początkowy equity_start. Zakładasz sobie o ile większa (parametr min_step_profit_perc zakłada o ile procent większa) i jak to przeskoczy to zamykasz wszystko i zaczynasz nowy cykl.
A dlaczego używam equity a nie balance - to właśnie moja zagadka

Pomęcz się trochę, jutro odpowiem.
Jeśli mimo wszystko nie będziesz wiedział jak to zrobić to napisz. W ostateczności wyślę brakujące funkcje.
Ale jeżeli robot staruje to nie ma jeszcze otwartych pozycji. Czyli mozna przyjąć equity_start = Equity(). Nie rozumiem skąd ten current_profit w Init(). Nie ma żadnego profitu na starcie.
Jarek, pomyśl jeszcze.
Zapewniam że to ma sens
Jutro wracam wieczorem, więc jeśli nie zdążę to odpowiem w czwartek rano.
Zapewniam że to ma sens

Jutro wracam wieczorem, więc jeśli nie zdążę to odpowiem w czwartek rano.
Wydaje mi się że samo equity_start = Equity() wystarczy przy starcie robota. Trzeba je zapamiętac i potem się do niego odnosic.
Żeby poprawnie działało to musi być tak jak napisałem. Dzisiaj już nie opiszę dokładnie o co chodzi, bo jutro czeka mnie podróż i muszę się wyspać.
Odpowiem dokładnie po powrocie.
Odpowiem dokładnie po powrocie.
Ja robię tak ja opisałem i działa poprawnie 

A co będzie jeśli wyłączysz platformę?