kto napisze ?

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Awatar użytkownika
tafams
Gaduła
Gaduła

kto napisze ?

Nieprzeczytany post autor: tafams »

Witam wszystkich.

Nie interesuję się programowaniem, ale wiem żeby powstało dobre narzędzie to potrzeba na początku stworzyć jego dobry algorytm.

Nie wiem czy to co jest mi potrzebne będzie wymagało zaawansowanej wiedzy z dziedziny programowania czy tylko podstaw. Mam nadzieję że uda mi się nawiązać z kimś kontakt celem realizacji narzędzia któro będzie pozwalało mi inwestować bardziej efektywnie.

Chcę by powstał skrypt albo narzędzie któro automatycznie będzie otwierało kolejne zlecenia za wzrastający free margin. Free margin wzrasta gdy nasz trade staje się zyskowny. Nie wiem czy to uda się z robić w formie skryptu czy innego narzędzia.
Jak na razie będę pisał o tworzeniu "skryptu".

"Skrypt" miałby być pisany na MT4 w Admiral Markets.

Niżej w napiszę jak wyobrażam sobie by "skrypt" miał działać. Państwa proszę o opinie co do możliwości napisania "czegoś takiego" oraz o ewentualne propozycje realizacji.

Gram na takich i chciałbym aby "skrypt" był pisany pod takie warunki podstawowe brokera: MT4 Admiral Markets, dźwignia 1:500, gra na EUR/USD.

Aby lepiej zobrazować jak "skrypt" ma działać, opiszę trochę koncepcje gry.

Jak już napisałem wcześniej "skrypt" ma automatycznie otwierać kolejne zlecenia za wzrastający free margin. Free margin wzrasta gdy nasz trade staje się zyskowny. Gdy po ruchu o 1 pipsa w naszą stronę free margin wzrośnie na tyle aby możliwe było otworzenie kolejnego zlecenia. Najmniejsza wielkość jaką mogę otworzyć zlecenie to 0,01 lota. Będzie się wtedy tworzyła piramida zleceń. Grać można przy silnych ruchach w jedną stronę. Przy ruchu powrotnym ok 20 pipsów Admiral Markets zlecenia zostają zamknięte przez Admiral Markets. Admiral Markets zamyka zlecenia kiedy poziom Margin Level (Equity/Margin) spadnie do poziomu 30%. Dokładnie pozycji przy takiej grze wygląda w następujący sposób (liczby będą teoretyczne, ponieważ jest sobota i nie mam możliwości sprawdzić tych liczb w praktyce). Zaczynamy grę za wszystko co mamy na rachunku. Mamy 840 PLN i możemy otworzyć pozycję maksymalną w wysokości 1 lota. Kupujemy - 1lot. Płacimy spread, pozycja otwarta pokazuję jako stratna na - 1 pips, free margin jest ujemny, a my czekamy na wzrosty. Gdy nasza pozycja jest na zero. To free margin jest dodatni, lecz nie możemy otworzyć żadnego zlecenia gdyż przed momentem otworzyliśmy maksymalną wielkość. Gdy pozycja zaczyna być zyskowna +1 pips to free margin jest na poziomie trochę ponad 10,00 $, czyli u nas 31, 36 PLN. W tym momencie możemy otworzyć kolejne zlecenie. Wielkość zlecenia jakie otworzymy to iloraz liczb 31,36 i 8,40. 8,40 PLN to kwota jaka jest potrzebna na otwarcie pozycji w wysokości 0,01 lota. 31,36 / 8,40 = 3,73333, co oznacza że otwieramy pozycje 0.03 lota. Płacimy spread i czekamy na dalsze wzrosty. Dokładanie pozycji dalej odbywa się na podobnych warunkach. My liczymy że ostatnio otwarte zlecenie nie osiągnie wartości ok -20 pipsów, bo wtedy jest po grze. Sprawdzając historię EUR/USD można znaleźć ruchy ponad 100 pipsów gdzie nie było "cofek" 20 pipsów. Cały czas siedzimy przed wykresem i obserwujemy sytuację. Możemy zakończyć grę wcześniej z mniejszą stratą. Widzimy dynamikę poziomu ceny i decydujemy czy nie zamknąć wszystkich pozycji (ja robię to automatycznie za pomocą skryptu który zamyka mi zlecenia od największego do najmniejszego), (przydałby mi się taki skrypt co zamykałby wszystkie zlecenia oprócz największej więc jak ktoś ma albo napisze to chętnie bym korzystał).

"Skrypt" miałby dokładać pozycje automatycznie tak by się z tym nie pierdolić ręcznie i czekać czasami na ruch o 1 pips.

Można mieć podgląd na cenę i robić coś innego w tym czasie.

Tak bym chciał.

Co z tego wyjdzie to zobaczymy.

Gdyby ktoś chciał pomóc, popracować nad tym , napisać albo po prostu porozmawiać na temat treadingu to zapraszam do kontaktu.

sonny
Gaduła
Gaduła

Re: kto napisze ?

Nieprzeczytany post autor: sonny »

Sprawdzając historię EUR/USD można znaleźć ruchy ponad 100 pipsów gdzie nie było "cofek" 20 pipsów.
a ile było sytuacji że wracali ? :D
pamiętaj, że ze wzrostem pozycji jesteś coraz bliżej do MC na poziomie 30%
nie ma znaczenia, że twoje pierwsze największe zlecenie jest zarobione, jak reszta już generuje straty
z automatu wyrzuci cię na 30%

skrypt chyba nic tutaj nie da
masz limit w admiralu na zlecenie w odległości 5 pips
musiałby być automat
szukaj robota bo takie są i lekko zmodyfikuj

Awatar użytkownika
tafams
Gaduła
Gaduła

Re: kto napisze ?

Nieprzeczytany post autor: tafams »

sonny pisze:
a ile było sytuacji że wracali ? :D
pamiętaj, że ze wzrostem pozycji jesteś coraz bliżej do MC na poziomie 30%
nie ma znaczenia, że twoje pierwsze największe zlecenie jest zarobione, jak reszta już generuje straty
z automatu wyrzuci cię na 30%
Z automatu wyrzuci mnie na 30 %. Im większa pozycja tym ten zapas o którym pisałem ok 20 pipsów może się zmniejszać, ale tego nie liczyłem.
sonny pisze: skrypt chyba nic tutaj nie da
masz limit w admiralu na zlecenie w odległości 5 pips
musiałby być automat
szukaj robota bo takie są i lekko zmodyfikuj
Nie ma tu mowy o zleczeniach oczekujących, więc ten limit na 5 pipsów mnie w tym przypadku nie ogranicza. Zlecenia otwierane mają być przy cenie która pozwoli otworzyć jakiekolwiek zlecenie.

Możliwe że powinienem mówić o robocie, a nie skrypcie. Taką informację otrzymałem na prv i od sonny-ego wyżej :). Ustalimy to ?

ODPOWIEDZ