Witam.
Na http://forex-indicators.net/volatility-indicators/atr znalazłem potrzebny mi wskaźnik wyznaczający (jak dla mnie) poziomy TS.
Problem polega na tym, że są one liczone dla ofert Bid. Dla pozycji krótkich potrzebne mi są poziomy liczone dla Ask (BossaFX).
W Amibrokerze sporządziłem sobie własny tego typu wskaźnk w AFLu, język stosowany w MT4 jest dla mnie zupełnie niezrozumiały (no i dla FW20 mamy tylko cęnę po jakiej została zawarta transakcja, a nie oferty).
Będę wdzięczny za podpowiedź jak wskaźnik VoltyChannel_Stop.mq4 zmienić, by automatycznie dodawał wielkość spreadu dla pozycji krótkich i tym samym wskazywał poziomy TS dla ofert ASK.
VoltyChannel_Stop.mq4 liczone dla ofert Ask
spread to:
Ewentualnie korzystać ze zmiennych i co jest równoznaczne z
i
Kod: Zaznacz cały
MarketInfo(Symbol(),MODE_SPREAD);
Ewentualnie korzystać ze zmiennych
Bid
Ask
MarketInfo(Symbol(),MODE_BID);
MarketInfo(Symbol(),MODE_ASK);
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..
Dzięki za szybką odpowiedź.
Spróbuję coś zrobić wykorzystując podane przez Ciebie dane ale moja wiedza na temak programowania może się okazać zbyt mała
Zazwyczaj w AFLu radziłem sobie z takimi przeróbkami. MQL jest jaby postawiony do góry nogami w stosunku do AFL, a moje "radziłem sobie" to trochę za mało dla tego języka.
W AFLu po prostu dodałbym wielkość spreadu w odpowiednim miejscu, tutaj nie bardzo wiem gdzie.
Oczywiście wielkie dzięki i wielka prośba o jeszcze jedną podpowiedź.
Dodano po 9 godzinach 1 minutach:
Problem rozwiązałem.
Dodałem w odpowiednim miejscu kodu (trochę czasu mi zabrało znalezienie tego miejsca) różnicę:
Ask-Bid
Choć można także dodać sam spread podzielony..., no właśnie - dla par z JPY będzie to niestety inna wartość niż dla pozostałych...
Do moderatora - w/g uznania wykasowanie lub pozostawienie tego tematu.
Spróbuję coś zrobić wykorzystując podane przez Ciebie dane ale moja wiedza na temak programowania może się okazać zbyt mała

Zazwyczaj w AFLu radziłem sobie z takimi przeróbkami. MQL jest jaby postawiony do góry nogami w stosunku do AFL, a moje "radziłem sobie" to trochę za mało dla tego języka.
W AFLu po prostu dodałbym wielkość spreadu w odpowiednim miejscu, tutaj nie bardzo wiem gdzie.
Oczywiście wielkie dzięki i wielka prośba o jeszcze jedną podpowiedź.
Dodano po 9 godzinach 1 minutach:
Problem rozwiązałem.
Dodałem w odpowiednim miejscu kodu (trochę czasu mi zabrało znalezienie tego miejsca) różnicę:
Ask-Bid
Choć można także dodać sam spread podzielony..., no właśnie - dla par z JPY będzie to niestety inna wartość niż dla pozostałych...
Do moderatora - w/g uznania wykasowanie lub pozostawienie tego tematu.