kąty na wykresie niezależne od przybliżenia

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Awatar użytkownika
thisredone
Stały bywalec
Stały bywalec

kąty na wykresie niezależne od przybliżenia

Nieprzeczytany post autor: thisredone »

Załóżmy, że istnieje linia między dwoma świeczkami. Ma ona bliżej nieokreślony kąt, który zależy od przybliżenia wykresu.
Teraz tworzę na środku tej linii napis i chcę żeby był on równoległy tej linii.
funkcje WindowBarsPerChart, WindowPriceMax i WindowPriceMin załatwiają sprawę przybliżenia lupą.
Jak jednak ocenić odległość pomiędzy WindowPriceMax a WindowPriceMin?
Zależy ona od wysokości okna wykresu i bez niej nie można obliczyć kąta dla napisu, w taki sposób, żeby zawsze był on równoległy do linii.

Obrazek
Obrazek
nie zmieniły się wartości WindowBarsPerChart, WindowPriceMax i WindowPriceMin ale za to zmienił się kąt nachylenia linii.

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

różnica wynika z tworzenia wykresu PIPS/czas i jak wiadomo ilość pips na czas nie jest stałe więc nie da się tego skalibrować. Skoro zwiększasz/zmniejszasz wartość czas a pips zostaje taki sam to wiadomo że odpowiednio zostanie zmieniony kąt. Dlatego nic się nie da zrobić gdy zmieniasz jeden z układu współrzędnych.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
thisredone
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: thisredone »

sęk w tym, że ja nie zmieniam wartości czas bo to da się programowo sprawdzić.
Ja jedynie niejako rozciągam wykres wertykalnie.

Miałem pomysł, żeby wykorzystać funkcję WindowScreenShot() i potem za pomocą wywołania funkcji z DLL sprawdzić ile pikseli wysokości ma wykres ale funkcja WindowScreenShot() wcale nie robi screenshota (dość zaskakująco myląca nazwa) tylko zapisuje wykres o wymiarach, które trzeba ręcznie podać.

ODPOWIEDZ