FXCM Strategy Trader - platforma do automatycznego tradingu.

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

FXCM Strategy Trader - platforma do automatycznego tradingu.

Nieprzeczytany post autor: MaRCHeW »

Witam.

Można powiedzieć, że jest to MT4/MT5 killer pod względem automatycznego tradingu :D Platforma posiada wszystko to co powinno się znaleźć w MT5 ale z niewiadomych powodów się w nim nie znalazło.

Narazie jest to wersja beta platformy. Twórcy Strategy Tradera wygląd i funkcjonalność platformy oprali na MT4, jednakże dodali do niego także wiele nowych funkcji:

1. Platforma darmowa.
2. Język programowania C#.
3. Wszystkie typy wykresów, w tym Renko, Range bars, Kagi, Line Break, Point and Figure.
4. Custom TimeFrames.
5. Multitimeframe and multichart backtester.
6. Multicurrencty backtester w przygotowaniu.
7. Backtesty z cenami Bid i Ask.
8. Możliwość ustawienia spreadu do backtestów.
9. Możliwość backtestów na danych tickowych :)
10. Mocno rozbudowane statystyki backtestera. Chyba jedne z najlepszych dostępnych w tego typu programach.
11. Mocno rozbudowane opcje optymalizacji strategii.
12. Bezpośrednie połączenie z serwerami FXCM - nie będzie już problemów z bridgami. W przyszłości mają sprzedawać licencję Strategy Tradera innym brokerom - znając FXCM pewnie pierwszy wdroży Strategy Tradera oddział Deutsche Bank - DBFX :D
13. Możliwość testowania strategii w realu na kontach micro: http://www.forexmicrolot.com/
14. Rozbudowana dokumentacja oraz wiele przykładów: http://www.forexcodesource.com/index.php/Main_Page
15. Platforma daje także możliwość handlu mnualnego, jednak główny nacisk położony jest na tworzenie automatycznych strategii.

Więcej informacji oraz porównianie Strategy Tradera na tle innych platform można znaleźć pod: http://www.fxcm.co.uk/strategy-trader.jsp#Comparison

Strona główna platformy: http://www.fxcm.co.uk/strategy-trader.jsp

Grupa dyskusyjna: http://forexforums.dailyfx.com/fxcm-strategy-trader/

Dane historyczne: http://forexforums.dailyfx.com/strategy ... -data.html

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

No no no .. to może być zaj.. konkurencja dla mt4/mt5 i innych platform..
Jakby połączenie TS i MultiCharts
Jest to chyba efekt szerszego modułu jaki powstawał w multich. jako sam tester strategi od v.5.5 po 6beta obecną .. ale to było bez kierunku na platformę jako taką. A to coś nowego i pewnie wielu zainteresuje .. wiele osób przyzwyczaiło się do tego chartingu od TS.

Na razie mi soft sypie się przy lepszych okazjach :lol:
Ciekawe czy będzie dostępna dla innych brokerów oraz czy będzie opcja multifeed/api .. own data ma takie opcje więc byłoby super. :roll:

Dzięki za info. :wink:

Edit:
Ciekawą opcją jest historia swapu u brokera jako symbol :o
Ostatnio zmieniony 02 sie 2010, 12:29 przez reptile, łącznie zmieniany 1 raz.
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Witam.
reptile pisze: Na razie mi soft sypie się przy lepszych okazjach :lol:
Mówisz o ST? Testuję od kilku tygodni i ani razu się nie wysypał. Reptile sprawdź lepiej Swoje oprogramowanie w kompie bo to trochę dziwne, że wszystkie programy oparte o .NET u Ciebie się wysypują.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

MaRCHeW pisze:Mówisz o ST?
Tak ST .. przy składaniu zlecenia serwer coś dziwnego odpowiedział :roll:
Podobnie przy przeglądaniu historii transakcji i pozycji. Może zbyt agresywnie testuje hehe
Sam do TS multicharts zgłosiłem już z 30 dość irytujących błędów.. i innych sugestii, jednak ich korekta nie jest robiona zbyt systematycznie, bo skupiają się na rozwoju konkretnych elementów softu i tak przechodzą z jednego na drugi.
Xp ogólnie chyba ma problemy z .net poniżej sp3 co chyba wynika z braku suportu ze strony VS2010 , ale podobnie się dzieje na viscie jeśli chodzi o bugi w multi, ST jeszcze na Vista nie testowałem.

Pod "system" jest wiele "gadżetów" od www.traderssoft.com

Ciekawie się zapowiada.

Dodano po 2 godzinach 18 minutach:

EDIT:
tego typu okienka mi wyskakują..

Obrazek
Ostatnio zmieniony 02 sie 2010, 20:04 przez reptile, łącznie zmieniany 1 raz.
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

reptile pisze:Xp ogólnie chyba ma problemy z .net poniżej sp3 co chyba wynika z braku suportu VS2010
Reptile - coś tu mieszasz :) To nie system ma supportować narzędzie typu VS2010 ale odwrotnie .....

Samego FXCM Strategyy Tradera używałem trochę - choć nie tak bardzo intensywnie i moim zdaniem jest bardzo stabilny ....
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

green7 pisze:Reptile - coś tu mieszasz Smile To nie system ma supportować narzędzie typu VS2010 ale odwrotnie .....
No VS nie supportuje (źle się wyraziłem :) ) , ale to akurat detal i wątpie by z powodu .net działo się to co się dzieje przy składaniu zleceń lub po ich złożeniu.
green7 pisze:Samego FXCM Strategyy Tradera używałem trochę - choć nie tak bardzo intensywnie i moim zdaniem jest bardzo stabilny ....
Zrobiłem testy na Vista, też takie coś się robi. Więc to chyba podpięcie do API ma jakieś bugi.
Nie wiem czy i gdzie ST loguje errory platformy, ale jest jeszcze trochę chyba do zrobienia.. hmmm
Mam nadzieję, że poprawią ogólnie okienko terminalu bo kilka rzeczy mi brakuje.
Szkoda, że nie zachowano podejścia z api jak w multich. łatwo można by dorabiać swoje api do innych broków, a tak pewnie będą komplikacje z licencjami i utrudnienia przy "samowolce" plikowej :D

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

reptile pisze:Mam nadzieję, że poprawią ogólnie okienko terminalu bo kilka rzeczy mi brakuje.
Szkoda, że nie zachowano podejścia z api jak w multich. łatwo można by dorabiać swoje api do innych broków, a tak pewnie będą komplikacje z licencjami i utrudnienia przy "samowolce" plikowej
Wiesz, to jest StrategyTester, więc okienko w terminalu może nie być rozwijane w kierunku grania z łapki ....
Tak samo jeśli chodzi o API innych broków - to chyba nie było ich priorytetem, skupili się raczej na swojej platformie.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
xamael
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: xamael »

;) ja wciaz mam jakis sentyment do javy i FIX'a, ale miło ze ktos myśli o dotNET. Pomysł fajny ale do czasu az nie bedzie popularny, że u wielu brokerów to jakos nie w smak mi sie tym bawic.
Trzymając się systemu: 82% skuteczności || Grając wbrew systemowi: 8% skuteczności. Dyscyplina jest autorem większości zwycięstw.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

xamael pisze:Pomysł fajny ale do czasu az nie bedzie popularny, że u wielu brokerów to jakos nie w smak mi sie tym bawic.
Nie wiem czy dobrze rozumiem. jak będzie popularny to nie będzie już fajny?
DBFX kombinuje podpiecie pod multi wiec kto wie..

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Witam.

ATC 2010 ma konkurencję: http://www.fxcm.co.uk/automated-forex-t ... ontest.jsp

Pozdrawiam
Karol Marchewka

ODPOWIEDZ