Arrozaq Scalping System

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

Arrozaq Scalping System

Nieprzeczytany post autor: freakout »

Witam,

Kilka dni temu natknąłem się na dość ciekawy system do skalpowania na interwałach M5 oraz M15. Wskaźniki podają sygnały dość wcześnie, nie repaintują (jedynym problemem jest to że się automatycznie nie odświeżają i trzeba przełączać się między interwałami by mieć aktualne ich wskazania) i z tego co zauważyłem mają dość wysoką skuteczność. Moim jedynym problemem jest to że kompletnie nie wiem w jaki sposób do tej strategii podejść :P Czy stosować stały SL i TP, czy czekać na sygnał przeciwny, czy wykorzystywać do poziomów SL i TP górki i dołki...

Może ktoś z forumowiczów będzie chętny i przetestuje ten system, bo uważam że ma on ogromny potencjał i da się z niego wycisnąć naprawdę bardzo dużo pipsów ;)

Aha, zasady systemu są proste - sprzedajemy gdy wszystkie 3 prostokąty są fioletowe, a kupujemy gdy wszystkie są zielone :)

Pozdrawiam serdecznie,
freakout
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Re: Arrozaq Scalping System

Nieprzeczytany post autor: personov »

Chyba Cię zmartwię, ale sygnał wejścia w pozycję to tylko mały procent całej strategii.
Mam wiele wskaźników, które w super/rewelacyjny sposób pokazują gdzie wejść w pozycję i też bez repaintowania.
Niestety pozostała część strategii jest trudniejsza i polega właśnie na tym kiedy zamknąć pozycję i jak zastosować zarządzanie depozytem. Tutaj jest cały sukces.
Taka strategia, którą pokazałeś to właśnie tylko wejście w pozycję. Cała reszta zostaje traderowi. Jeden trader zarobi inny nie. Bo każdy inaczej zamknie pozycję.
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

No właśnie, tutaj zagwostką dla mnie jest tylko moment wyjścia z pozycji :P

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: leszczu »

To może warto połączyć kilka wariantów - stały tp, trailing stop, zamykanie na podstawie zmienności, na podstawie jakiegoś wskaźnika itd itp.

Jaką rolę pełnią tutaj te 3 RSI?

Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

Z RSI to jest chyba tak że jak czerwona linia znajduje się ponad niebieską to otwieramy tylko krótkie pozycje, odwrotnie ma się sytuacja przy pozycjach długich. Nigdzie w sieci nie ma dokładnego opisu tego systemu, dlatego też ciężko cokolwiek powiedzieć np. o momencie wyjścia z pozycji :)

Próbowałem grać ze stałym SL i TP na poziomie 8 pipsów, ale zbyt często łapie stopa... Trzeba kombinować dalej ;)

kiker
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kiker »

Niestety wystepuje repaint na slupkach.

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: leszczu »

System jak setki innych.

Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

nie ma żadnego repaintowania, jak nie zaglądaliście w kod wskaźnika to nie piszcie głupot :)

kiker
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kiker »

nie musze zagladac w kod bo widac ze repaintuje.

Awatar użytkownika
EnergyMustFlow
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: EnergyMustFlow »

freakout pisze:
Moim jedynym problemem jest to że kompletnie nie wiem w jaki sposób do tej strategii podejść :P Czy stosować stały SL i TP, czy czekać na sygnał przeciwny, czy wykorzystywać do poziomów SL i TP górki i dołki...

Może ktoś z forumowiczów będzie chętny i przetestuje ten system, bo uważam że ma on ogromny potencjał i da się z niego wycisnąć naprawdę bardzo dużo pipsów ;)

Witaj Freakout

Osobiście nie stosowałbym TP, naatomiast SL ustawiłbym nieco poniżej/powyżej niebieskiej średniej ruchomej i stopniowo przesuwał, wraz z rozwojem sytuacji ;) Co do zamykania pozycji (ewentualnie otwierania przeciwnej), to szukałbym np. dywergencji. Na jpg. dołączynym przez Ciebie widać, że na szczycie ruchu wzrostowego, po pierwszej strzałce do góry, cena rysuje wyższy szczyt a RSI pokazuje niższy szczyt. Masz sygnał ostrzegawczy świadczący o możliwym końcu ruchu wzrostowego. Dodatkowo, zwracałbym uwagę na miejsce (poziom S/R) oraz czas (początek/koniec sesji, czas publikacji ważnych danych itp.) oraz same świeczki (lecz tutaj mamy mało czasu)

Oczywiście, taki system może być tylko uzupełnieniem Twojej strategii a nie jej podstawą...
Co prawda nie testowałem tego systemu, lecz wydaje mi się, że w przypadku rynku spokojnego horyzontalnego jak najbardziej może się i sprawdzić (jak z resztą każdy sysytem stworzony i testowany w określownych warunkach rynkowych)

Pozdrawiam
"Wykorzystaj pierwsze momenty na obserwację. Możesz przez to stracić wiele okazji do szybkiego zwycięstwa, lecz chwile obserwacji są gwarancją sukcesu. Nie śpiesz się i bądź pewny swego".
Diuna - Frank Herbert

ODPOWIEDZ