Otwieranie pozycji z odpowiednim RR

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
matman
Gaduła
Gaduła

Otwieranie pozycji z odpowiednim RR

Nieprzeczytany post autor: matman »

Mam pytanie: czy jest jakiś sprawdzony sposób na w miarę dokładne otworzenie pozycji z wymaganym RR jeśli dokładnie widzę gdzie ustawię SL i TP? Problem w tym że gdy gram na M1 to cena szybko się porusza i jest mi trudno ocenić tak na oko stosunek wielkości SL do TP. Zastanawiałem się czy może jest wskaźnik pod MT który na podstawie dwóch poziomych linii (SL i TP) wyliczałby i pokazywał na bieżąco RR?

Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: profession »

Z wymaganym RR? Ale w jakim sensie? Chcesz mi powiedzieć, że wymagasz od rynku by spadł X pipsów w danym momencie? Niby na jakiej podstawie? I tu jest sedno.

Rynek to statystyka. Masz statystyczną szanse, że cena pójdzie w tę lub tamtą stronę w danej sytuacji. Np. Zauważasz, że cena odbija się od średniej 50. Obliczasz sobie statystykę. Jaka jest szansa, że pójdzie w oczekiwaną stronę. Jeśli wychodzisz statystycznie na + to tego się trzymaj.

Nie ma konkretnych metod które są uznane za dobre i sprawdzające się. Są miliony systemów i podejść. Sedno wszystkiego to statyczna szansa powodzenia.

Jak chcesz mieć określony RR. To go sobie wyznacz, jaki Cię interesuje? 2:1 5:1? I teraz otwierasz wykres i analizuj w jakich sytuacjach rynkowych masz dużą szanse na takie pozycje? Możesz to analizować na miliony sposób. Wskaźniki, systemy, jaki TF, okrągłe poziomy cenowe itp.

Moim zdaniem kluczowym elementem giełdy jest praca własna. Jeśli ktoś szuka, lub chce kupić gotowe metody które mają być graalem raczej nie ma szans [bez własnego analizowania aż do bólu]

Przepraszam, że odpowiadam w taki lakoniczny i skrótowy sposób, ale tutaj co chwilę powstają nowe tematy tego typu. Co działa, Jaka sprawdzona metoda, jaki system , swięty grall, czy da sie zarabiać itp.

Zobacz temat w mojej stopce.
Austryjacka Szkoła Ekonomii jest sednem.

Awatar użytkownika
Matteo
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Matteo »

matman'owi chyba chodzi o co innego. Wie gdzie postawi TP i SL, wie jakim RR chce zagrać, nie wie gdzie powinien otworzyć pozycję. W ogóle to chyba bardziej pasuje do działu programowanie niż systemy i strategie.

ODPOWIEDZ