System godzina 11

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
kluczyk1234
Gaduła
Gaduła

System godzina 11

Nieprzeczytany post autor: kluczyk1234 »

Wyczytałem w książce Bernsteina o systemie "najważniejszy czas dnia". Chodziło o to że z cen zamknięcia 5-minutowych z pierwszych 2 godzin sesji wyznaczał najwyższy i najniższy poziom. Przebicie, któregoś z poziomów oznaczało otwarcie pozycji.

Tak kombinowałem z tym systemem na forex. Choć się go nie trzymałem, to jestem na siebie dość wkurzony, bo jak patrzę z perspektywy czasu to okazał się on bardzo skuteczny.

Założenie jest takie, że najważniejsze dane i wypowiedzi występują po godzinie 11 (np. USA często 14.30 lub 16).

Zatem wyznaczam poziom max i min od północy do godziny 11. Przeważnie jeden raz w ciągu dnia występuje duży ruch ceny i przeważnie jest to po godzinie 11.

Myślę, że wiecie o co chodzi, można ulepszać go np. wchodząc w stronę tylko zgodną z trendem itp.

Co o tym sądzicie ?

Awatar użytkownika
iwan
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: iwan »

Juz bylo tysiac razy o wybiciu ceny z boxa czasowego, a konczylo sie za kazdym razem podobnie.
Szukasz czegoś wartosciowego na forum? Zacznij od Kosza bo moze tam zostało to wyrzucone dla powiększenia wolnej przestrzeni dyskowej.

VinciPro
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: VinciPro »

Co innego jak co dzień po korpusach na M5 wyznaczysz sobie ekstrema z sesji kolejno azjatyckiej, europejskiej i amerykańskiej. Będziesz miał wtedy świetnie respektowane S/R'y na każdym z TF-ów. Nie wierzysz to sprawdź ;)
Uniwersytet Spekulacji - szkolenia GPW i FX

kluczyk1234
Gaduła
Gaduła

Jestem początkujący, nie rozumiem jak mam to zrobić, przecież azja czy usa - wszystkie ceny są widoczne na jednym i tym samym wykresie eurusd ??

Awatar użytkownika
Miszcz
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Miszcz »

Porozdzielaj sobie pionową linią.

VinciPro
Pasjonat
Pasjonat

Na przykładzie wczoraj + bonus. Pamiętać o zmianie rozszerzenia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
iwan
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: iwan »

Bonus to masz tutaj. Ustaw sobie godziny i hulaj dusza.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Szukasz czegoś wartosciowego na forum? Zacznij od Kosza bo moze tam zostało to wyrzucone dla powiększenia wolnej przestrzeni dyskowej.

kluczyk1234
Gaduła
Gaduła

dzięki

Dodano po 16 godzinach 58 minutach:

Mam już porozdzielane sesje, zaznaczone minima i maxima z nich i co dalej, jest jakiś system, na wybicie czy odbicia ?? Podzieli się Ktoś ze mną tym co zauważył dzięki podziałowi dnia na sesje ?

VinciPro
Pasjonat
Pasjonat

Poobserwuj sobie jak rynek respektował te poziomy, weź np. jakąś średnią albo wskaźnik. Jak cena jest pod średnią, szukaj wejścia na odbicie od S/R'a. LWMA100 jest fajna, ale period 50 też może być. Tak jakby hipotetyczny trend.

kluczyk1234
Gaduła
Gaduła

Co to jest LMWA i period 50 ?? Pewnie jakieś średnie ruchome, ale jestem początkujący i proszę o wyjaśnienie jeżeli to nie problem, oraz jak takie coś stworzyć ??

ODPOWIEDZ