Najpewniejsze sygnały - budujemy strategię

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Fiku
Stały bywalec
Stały bywalec

Najpewniejsze sygnały - budujemy strategię

Nieprzeczytany post autor: Fiku »

Jakie wg Was są najbardziej pewne sygnały które można wykorzystać w strategii?
Chciałbym docelowo zrobić EA, a kod udostępnię, więc może razem coś wymyślimy?

Np. warunek otwierania krótkiej pozycji po dotarciu do punktu oporu(jakiegoś porządnego) powinien generować zysk więcej niż w 50% przypadkach, więc ustawiając taki sam SL i TP zyskamy w longrunie (Szacuję tak na logikę na podstawie modelu wyobrażeniowego :D )
Mql minimal techno remix

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Re: Najpewniejsze sygnały - budujemy strategię

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Fiku pisze:...powinien generować zysk więcej niż w 50% przypadkach
System z taką skutecznością wart byłby miliardy ;-) Z tego, co wiem, dobry system daje zysk w około 30% transakcji. Resztę załatwia MM. Mówię oczywiście o grze długoterminowej, a nie o "okresach szczęścia".

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MkubuxK »

Skuteczność nie ma znaczenia. Nie wprowadzajmy w błąd. Bierz pod uwagę inne parametry określające faktycznie czy strategia jest zyskowna czy też nie ( profit factor chociażby ). Tak samo mityczne r/r. Może być zarówno 0.1 jak i 10. Podobnie z mitycznym mm - w większości przypadków również nie ma znaczenia - nie zrobi ze słabej strategii zyskownej przy pomocy mm.
fx-forum

Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: profession »

Widzę, że rozpoczyna się tutaj kolejna dyskusja w stylu "można zarabiać na losowych sygnałach MM załatwi wszystko", "50% skuteczności nie ma nikt" Przepraszam i z całym szacunkiem ale jak słyszę takie brednie to mnie cholera bierze. Nie wiem dlaczego nieustannie jedni powtarzają utarte mity które nie mają nic wspólnego z prawdą. Nie mówię tego do autora, ale donoszę się do treści odpowiedzi ...

Ilość różnych ustawień R:R w zestawieniu ze skutecznością jest nieskończona. Jedni mają systemy które osiągają 90% skuteczności. Inni 30%. Każdy ma inne cele, ale nie wprowadzajcie błąd, że system o skuteczności powyżej 50% jest wart miliardy bo to jest po prostu śmieszne.

Problem jest w tym, że większość osób na tym forum nieustannie poszukuje odpowiedzi na pytanie które postawiłeś. Jednak nie udaje im się jej znaleźć. Dlatego raczej nie liczyłbym na żadne porządne sugestie ze strony forumowiczów. Zbudowanie strategii inwestycyjnej która jest dochodowa jest ogromnie trudnym wyzwaniem i udaje się to nielicznym. Może niektórzy zarabiają korzystając z różnych typów MM np: gra bez SL lub ryzyko 1% na pozycję. Wtedy prędzej lub później można wyjść na plus w krótkim okresie czasu. Jednak nie jest to znaczący zysk tylko raczej symboliczny, a po drugie prędzej lub później pojawia się strata która wszystko to pochłania. Tutaj nie mówi się o stratach, raczej nagina się rzeczywistość i oszukuje samego siebie, że jakoś to będzie. Zresztą nie tylko tutaj, na zagranicznych forach jest bardzo podobnie.

Podsumowując, jeśli chcesz znaleźć coś dochodowego musisz sam do tego dojść obserwując wykres. Raczej nie licz na gotowce lub pracę grupową bo to zazwyczaj jest marnej jakości. Nie piszę tego wszystkiego z ogólnie pojętego marudzenia czy pesymizmu albo braku życzliwości i chęci pomocy Ci. Po prostu piszę to co podpowiada mi doświadczenie w tym temacie.

Jeśli chcesz zbudować EA lub system pamiętaj o łączeniu wskaźników które już jako same cechują się wysoką skutecznością. Wiele osób próbuje budować systemy łącząc nieskuteczne wskaźniki i techniki to nie może się udać.

Od siebie mogę Ci polecić wykresy renko, wskaźnik gann hi lo, czy wskaźnik vq. Co ciekawe na wysokich TF bardzo skuteczne jest przebicie linni 0 przez macd, lub RSI. Bardzo dobre są również MTF HMA oraz step MA. Warto eksperymentować dobierając ustawienia do danej pary i TF bo standardowe nie są zbyt dobre. To wszystko cechuje się bardzo dużą skutecznością biorąc po uwagę odpowiednie zarządzanie pozycjami i ukochany przez wszystkich teoretyków MM.
Austryjacka Szkoła Ekonomii jest sednem.

Fiku
Stały bywalec
Stały bywalec

Profession, zgadzam się oczywiście co do matematyki i nie szukam tu rad o MM czy SL/TP, tylko bardziej o "solidność" danych sygnałów wskaźników.
Wiadomo że system random będzie na 0 jeśli nie byłoby spreadu.

Może po prostu znacie takie sytuacje przy użyciu np. tych wskaźników, które zdarzają się dość rzadko, ale są najbardziej pewne. Myślałem żeby właśnie połączyć takie pewniejsze warunki w jedna strategię.
Mql minimal techno remix

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

profession pisze:Jedni mają systemy które osiągają 90% skuteczności. Inni 30%. Każdy ma inne cele, ale nie wprowadzajcie błąd, że system o skuteczności powyżej 50% jest wart miliardy bo to jest po prostu śmieszne.
Mógłbyś podać wiarygodne źródło informacji o systemach o skuteczności 90% w długim terminie? Dużo czytałem. ale nic takiego nie znalazłem.

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Wirus pisze:dobry system daje zysk w około 30% transakcji
Wybacz ale to brednie. W takim przypadku rzucałby moneta mając większa teoretyczna skuteczność.

Awatar użytkownika
rabit
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: rabit »

Esco pisze: W takim przypadku rzucałby moneta mając większa teoretyczna skuteczność.
Skutecznosc 50% przy uzyciu monety bedzie tylko wtedy kiedy SL=TP (teoretycznie) wiec nici z zysku ...
Dobry system moze miec skutecznosc 30% ale wtedy RR zarabia .

Fiku
Stały bywalec
Stały bywalec

Czyli robiąc tylko random transakcje, takie skuteczności możemy osiągnąć ustawiając odpowiednio takie stosunki SL i TP:

SL=9*TP 90%
SL=TP 50%
TP=2*SL 33%
itp.
Mql minimal techno remix

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

rabit pisze: Skutecznosc 50% przy uzyciu monety bedzie tylko wtedy kiedy SL=TP (teoretycznie) wiec nici z zysku ...

A w przypadku 30% skuteczności będzie inaczej?

Kostka:

1,2 wejście
3-4-5-6 brak wejścia

Jest system na 33 %.

ODPOWIEDZ