System Cyprys EUR/USD

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
cyprys
Stały bywalec
Stały bywalec

System Cyprys EUR/USD

Nieprzeczytany post autor: cyprys »

Witam,

Od początku maja br. udostępniłem publicznie mój autorski system oparty na kursie EURUSD. Za pomocą platformy ZuluTrade, teraz każdy może go śledzić, a także aktywnie z niego korzystać, bez żadnych kosztów, ani ograniczeń.

Strategia oparta jest na zasadzie podążania za trendem (tzw. trend-follower). Anliza prowadzona jest równolegle w kilku ramach czasowych, a generowane sygnały filtrowane są przez szereg dodatkowych warunków.

W pierwszej kolejności ustalane są szczegóły trendu nadrzędnego, czyli pojawiającego się w dłuższym horyzoncie czasowym. Do tego celu wykorzystywane są wskaźniki: T3_Clean, VQ oraz RSX. Są one umieszczone na wykresie jednogodzinnym. Identyfikowane są: kierunek trendu, jego dynamika, faza ew. cyklu (w tym poziom wykupienia/wyprzedania) oraz nasz autorski parametr: regularność. Pokazuje on na ile identyfikacja parametrów trendu jest poprawna, inaczej mówiąc, na ile w danym momencie rynek jest przewidywalny. Kolejnym etapem jest określenie trendu na niższym przedziale czasowym. Najczęściej wykorzystywany jest wykres M5 (pięciominutowy), ale w zależności od sytuacji na rynku wykorzystywane są także (zamiennie) wykresy od M1 (jednominutowy) do H4 (czterogodzinny). Do analizy używane są wskaźniki wcześniej wymienione oraz dodatkowo TTMStoch. Jeśli powyższe analizy spełniają kryteria wejścia w rynek, kolejnym krokiem jest identyfikacja optymalnego momentu otwarcia pozycji. Ze względu na krótkoterminowy charakter systemu najczęściej wykorzystywane są końcówki korekt trendu nadrzędnego, ale nie jest to sztywną regułą. Naistotniejsze jest to, aby transakcje zawsze były zgodnie z kierunkiem trendu nadrzędnego. Po decyzji o wejściu otwierane są kolejno pozycje cząstkowe - ma to na celu optymalne wykorzystanie krótkoterminowych ruchów kursu. W każdym przypadku określane są wartości Take Profit oraz Stop Loss. Zamknięcie wszystkich aktywnych pozycji (hurtem) następuje po osiągnięciu przez kurs, któregoś z tych poziomów lub (niezwykle rzadko) w przypadku zmiany kierunku trendu nadrzędnego.

Wyniki pierwszego miesiąca publicznej prezentacji przedstawiam w formie raportu z MetaTradera

Jest on także dostępny na platformie ZuluTrade pod adresem:
http://futvalue.zulutrade.com/TradeHist ... pid=100264

Obrazek

Chętnie odpowiem na wszelkie pytania, wkrótce udostępnię większość używanych przeze mnie wskaźników oraz bardziej szczegółowe opisy poszczególnych etapów strategii.

Pozdrawiam,
Cyprys
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 02 cze 2012, 11:23 przez cyprys, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Linki do stron zewnętrznych ( poza serwisami do prezentacji statementu ) są zabronione. Zostały wymoderowane.

Jeżeli jest to forma reklamy systemu a nie jego PEŁEN opis wraz z niezbędnymi elementami to znajduje się nie w tym dziale i zostanie przeniesiony.

Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: profession »

cyprys pisze:Od początku maja br. udostępniłem publicznie mój autorski system oparty na kursie EURUSD
Ale gdzie go udostępiłeś? Nie widzę żadnych załączników z templatem? Wskaźnikami? Kolejna reklama? Piszesz, że wkrótce udostępnisz, no to czekamy z niecierpliwości bo wygląda bardzo dobrze :) ale jak na razie wygląda na reklamę. I nie miej nam za złe jeśli nie miałeś takiej intencji, po prostu jest tu wiele osób które piszą, że lada dzień coś wrzucą a potem okazuje się, że chcą za to 99$ lub więcej ...
Austryjacka Szkoła Ekonomii jest sednem.

benny
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: benny »

Udostępnił przez Zulutrade. Po prostu wypowiedź jest niefortunnie sformułowana.
Od początku maja br. udostępniłem publicznie mój autorski system oparty na kursie EURUSD. Za pomocą platformy ZuluTrade, teraz każdy może go śledzić, a także aktywnie z niego korzystać, bez żadnych kosztów, ani ograniczeń.

cyprys
Stały bywalec
Stały bywalec

Wszystko postaram się udostępnić, wytłumaczyć, bo tak jak napisałem odpowiem na każde pytanie... Po prostu nie wiedziałem, że tak szybko nastąpi feedback....

Swoją drogą nie spodziewałem się tak niecierpliwych reakcji.... :)

Nie wiem ile Wam zajmuje napisanie postu, ale dla mnie to kawałek czasu, poza tym walczę jeszcze z samą obsługą forum, bo nie mam doświadczenia i na początku nie wiedziałem jak przesyła się załączniki...

Proszę dajcie mi chwilkę.... :)

benny
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: benny »

Miałbym pierwsze pytanie. Piszesz drogi kolego:
Po decyzji o wejściu otwierane są kolejno pozycje cząstkowe - ma to na celu optymalne wykorzystanie krótkoterminowych ruchów kursu. W każdym przypadku określane są wartości Take Profit oraz Stop Loss.
Dlaczego więc w statemencie który załączyłeś do pierwszego posta nie ma ustawionego ani Stop Lossa, ani Take Profitu na żadnej z pozycji (fragment statementu)? Wynik (10,000$ w m-c) owszem prezentuje się imponująco jednak grając bez S/L-a istnieje znaczne ryzyko że ta piękna krzywa przy odrobinie niefartu, czego Ci oczywiście nie życzę, zapikuje w dół.

Po statemencie widzę też że Twojemu robotowi zdarza się mieć jednocześnie otwartych kilka pozycji. Zadałem sobie trochę trudu i sprawdziłem mw jak kilka z nich (losowych) wygląda. Co jest dla mnie niepokojące to to że odnosisz zyski nawet na pozycjach, które patrząc po wykresie powinny być bezwzględnie stratne.. :roll: . Wybacz mi jeśli się mylę ale sam zobacz:

Tak wyglądała Twoja pozycja na platformie (admiral markets konto PRO), a tak na Twoim statemencie. Według pozycji wyszła ona na +7$ według statementu już niekoniecznie.

Obrazek

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Brałeś pod uwagę inny czas brokera ? Bo widać że niemożliwe było otworzenie pozycji o godzinie 9.14. po cenie 3135.

PS: Cześć Good Will Hunting, znowu będziesz podjudzał do kłótni ?

cyprys
Stały bywalec
Stały bywalec

1. Mój system nie jest robotem, jest to typowy manual, jednak oparty na mechanicznych przesłankach
2. Nie stosuje stop loss, ani take profit poprzez modyfikacje zleceń, ale mam do tego autorski system, który umożliwia ręczne przestawianie tych poziomów za pomocą linii na wykresie (załączyłem go). Poziomy te są niewidoczne dla brokera oraz nie działają w tym przypadku ogranicznia niektórych brokerów związane z minimalnym dystansem od bieżącego kursu. Dużą zaletą skrpytu jest moduł zamykania pozycji, który nie jest wrażliwy na żadne błędy i kontynuuje zamykanie pozycji aż do skutku, czyli, aż ich ilość wyniesie 0. Poziomy ustalone przez użytkownia zapisywane są w podręcznym pliku, więc podczas pracy skryptu można np. zmieniać przedziały czasowe bez szkody dla jego działania. Poza tym stosuję też zamiennie systemy zamykające pozycje przy określonym zysku/stracie z bieżącego portfela - wkrótce też go podrzucę na forum.
4. Nie wiem jak skomentować info, że moje zyskowne transakcje na Twoim wykresie są stratne. Nie mam pojęcia dlaczego tak jest. Ja używam AAAFx, a dodatkowo wszystkie pozycje są kopiowane ma konto Zulu, po ich kursach, więc można sprawdzić (polecam), czy nic nie kombinuję :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Pełnomocnik
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pełnomocnik »

...
Ostatnio zmieniony 02 cze 2012, 12:40 przez Pełnomocnik, łącznie zmieniany 1 raz.

cyprys
Stały bywalec
Stały bywalec

Pełnomocnik pisze:
cyprys pisze:Nie stosuje stop loss,
:mrgreen:

daje max 30 dni....ktoś przyjmuje zakład? :mrgreen:
Hahaha, doczytaj chociaż parę wyrazów dalej... :)

ODPOWIEDZ