Swing by krys3000

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
krys3000
Stały bywalec
Stały bywalec

Swing by krys3000

Nieprzeczytany post autor: krys3000 »

Witam,

temat Swingu niejednokrotnie już przewijał się przez forum. Problemy w tej strategii są dwa:
1. Identyfikacja trendu - co zazwyczaj się dokonuje przez średnią lub grupę średnich
2. Oscylator wskazujący moment wejścia.
Od jakiegoś czas jestem zafascynowany skutecznością jednego z najprostszych oscylatorów zwanego WPR lub %R. Mierzy on gdzie znajduje się nasza cena pomiędzy cenami min i max w zadanym okresie. Pomimo, że jest tak prosty, stworzyłem w oparciu o niego całkiem ciekawą strategią, której wyniki można śledzić na moim myfxbook'u.
Jednak gdy przyglądałem się wejściom w tym systemie, zauważyłem, że wskaźnik ten nieszczególnie sprawdza się na rynku, gdy panuje silny trend. Postanowiłem go więc odrobinę zmodyfikować tak by uwzględniał panujący na rynku trend. Nazwałem go nieskromnie KPR:) Krys' Percent Range.
Na rysunku załączam możliwe wejścia przy użyciu tego wskaźnika.
Zabieram się za testy strategii opartej o nowy wskaźnik. Wszelkie sugestie mile widziane.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: chojnak »

Ciekawe.
Jako że staram się stosować swingtrading w codziennym handlu chętnie rzucę okiem.

Pozdrawiam, J.

Edit:

Hmmm... Niestety nadal nie jest to wskaźnik lub model analizy technicznej opartej na wskaźnikach, który umożliwiałby 'ogarnięcie' choć 30% ruchów intraday na rynku tj. od 8.00 do 17.00.
I to chyba największy problem ze swing tradingiem w takim ujęciu. Zwiększając czułość otrzymujemy zwiększenie błędnych sygnałów. Zmniejszając - drastycznie maleje ich ilość.
Największy sukces jaki możesz osiągnąć w życiu to zwycięstwo nad własnymi słabościami.

3dvision
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: 3dvision »

Możesz opisać jak ustalasz TP?czy też może jakoś pokazuje jakiś oscylator kiedy zabierać kasy i uciekać?

ODPOWIEDZ