Młotkiem w wykres - czyli jak odkryłem koło

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Cobong
Stały bywalec
Stały bywalec

Młotkiem w wykres - czyli jak odkryłem koło

Nieprzeczytany post autor: Cobong »

Witam Szanowne Gremium Graczy i Inwestorów,

słowem wstępu zacznę od krótkiej anegdoty o moim ojcu. Otóż tata zawsze uważał i uważa, że prawo do używania młotka ma każdy, jednakże to co wydobędziemy przy jego użyciu zależy wyłącznie od reki która nim włada. Generalnie programowania to moja pasja i praca zawodowa, a pisane EA były zazwyczaj z czystej ciekawości i chęci poznania odpowiedzi na temat jak to nazywają użytkownicy forum "Złotego Grala". No i tak podążając tą naukową ciekawością, przez kilka lat powstało sporo ciekawych rozwiązań. W końcu napisałem taki kombajn który już mógł, analizować wszystko z wszystkim na prawie wszystkie sposoby. Z punktu technicznego jak dla mnie było to inżynieryjne dzieło sztuki. W efekcie końcowym nie dające zadowalających efektów. Generalnie aby móc znaleźć system/strategie która spełniałaby zakładane przeze mnie wymagania wymyśliłem sobie taką zabawę-gre intelektualną, w której są następujące parametry. Grze nadałem, nawet nazwę "Młotkiem w wykres" - nie wiedzieć czemu lepiej się poczułem wiedząc, że gra ma nazwę. Jednakże, aby nie zapomnieć o celu zabawy, sprecyzowałem kilka zasad. Myślę, że mogą się one przydać innym konstruktorom aplikacji lub nie manualnych systemów/strategii gry.

Zasady gry "Młotkiem w wykres":

1. EA możemy testować na dowolnym interwale ważne aby test nie trwał dłużej niż 12h,
2. EA nie będzie skalpelem (bo to syf i strata czasu, a przede wszystkim mięso armatnie dla brokera),
3. TP:SL musi być w stosunku oscylującym w pobliżu 1:1 (tu sie kłania zasada: możesz zrobić 3000% zysku, a stracić tylko 100%. Zachowanie odpowiedniego stosunku zapewnia lepszą zabawę i bezpieczeństwo. Więc 1:10 – na pewno jest słabym rozwiązaniem, a jeszcze słabszym jest 1:brak SL -> to mieści się w kategorii beznadziejnych)
4. EA na jednym walorze (dowolnym) w ciągu 12 miesięcy z 10 000 zł zrobić 1 000 000 zł (w testach),
5. EA ma być wyłącznie oparte, o analizę techniczną (świeczki + ewentualne wskaźniki),
6. EA nie korzysta z wskaźników opartych o Volumen (bo nie obiektywnie i nie bezpiecznie opierać sie o volumen 1 brokera, no
chyba, że mielibyśmy dostęp do volumenu między bankowego - to można się pokusić),
7. EA ma wykonać założenie pkt 4. w jak najmniejszej liczbie ruchów (czyt. transakcji, modyfikacji).
8. Lewar w testach 1:100,
9. System może zarządzać wielkością (wysokością lotów) kolejnych otwieranych pozycji.

Ważne jest aby nie spinać się. To czysta układanka logiczna, w której możemy do pomocy używać komputera. Narastająca świadomość możliwości szybkiego wdrożenia systemu w życie, może spowodować wiele niedokładności. Trzeba nad tym panować, zauważyłem że bardzo wiele osób zaczynających jakąkolwiek interakcje z giełdą zaczyna cierpieć na "Gorączkę złota", chcą znaleźć w tydzień doskonały system który zapewni szybkie bogactwo. Takie podejście może być fatalne w skutkach przy uruchomieniu nie przygotowanego EA. Każdy element musi być przemyślany, dopracowany i nie być bardziej skomplikowanym niż tego wymaga.

Ostatnimi dniami osiągnąłem zamierzony cel gry na EURUSD, na USDJPY niewiele zabrakło (ale już nad tym myślę), a na innych walorach wykręciłem po 50 000% stopy zwrotu co mnie nie zadowala. Myślę, że wyniki mogę zaprezentować. Generalnie przyzwoity efekt wynika z nowego podejścia - czym prościej tym lepiej. Paradoksalnie w życiu, mam to zwyczaj stosować, ale zapędzając się w coraz bardziej skomplikowane i wyrafinowane EA i systemy, zacząłem oddalać się od wyznaczonego celu. Tu przychodzi przez mózg, myśl Brzytwy Ockhama. Gdy sobie to uświadomiłem, wszystko stało się jasne. Przy użyciu kilku funkcji jakie wyciągnąłem z dawnego "kombajnu", zbudowałem nowy mechanizm, szybszy, zwinniejszy i bardziej elastyczny. Można, by rzec, że w mojej stajni robotów to takie "Porsche" :) Szybkie, zwinne i całkiem bezpiecznie wypadające (w testach). Jednym słowem dokonałem odkrycia koła - bo wróciłem dokładnie do punktu wyjścia, ale z większą wiedzą i doświadczeniem.

Reasumując w warunkach laboratoryjnych numer aby zrobić z 10k -> 1mln sie udał, przy odrobinie szczęścia może by i to zadziało w realu. Zastanawiam się tylko jak zachowaliby się brokerzy widząc taki wzrost % czyjegoś depo?

Zapraszam innych pasjonatów do zabawy i podzielenia się wrażeniami z tego rodzaju podejścia do szukania i tworzenia nowych skuteczniejszych systemów inwestowania. Wierze, że zawsze można zbudować lepszy młotek.

Pozdrawiam
Cobong
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ludzkie słabości i ludzka siła do ich pokonywania...

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Zapomniałeś od 1 rzeczy watsonie. Back testy są nic nie warte.

Cobong
Stały bywalec
Stały bywalec

Cyb pisze:Zapomniałeś od 1 rzeczy watsonie. Back testy są nic nie warte.
Racja. Dlatego należy traktować to jako zabawę, człowiek nabiera wtedy dystansu. Odnośnie samej jakości backtestów to jeżeli system opiera się na stretegii która nie gra na 20-50 pips, to wyniki w realu mogą być zbliżone. W/w strategia ma średni TP/SL na poziomie 200 pips. Największą niewiadomą albo i wiadomą jest zachowanie brokera. Na ECNie jest spora szansa aby system przyzwoicie zarabiał, no ale bez lewara nie ma możliwości tak spektakularnych wyników.

Pozdr

Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: profession »

Jakość modelowania jest jednym z ważniejszych elementów, jeśli chcesz to mogę Ci coś przetestować na jakości 99% z takim spreadem jaki sobie wybierzesz. Ja też gdy bardziej intensywnie zajmowałem się robotami poświęcałem wiele czasu na backtesty. Jakość modelowania 90% jest nic nie warta a co dopiero "n/a" jaką widać u Ciebie.

Jeśli chcesz mieć jakiekolwiek pojęcie o wyniku który może mieć miejsce u dobrego brokera to musisz osiągnąć 99%. Powiem Ci, że na słabych testach potrafi zarabiać EA oparte o jedną średnią kroczącą. Podczas gdy na 99% wykłada się bardzo szybko (podobnie jak w realu).

Ja też zmarnowałem wiele czasu na słabych testach. To na prawde pierwsza rzecz o którą trzeba zadbać. Pozdrawiam :)

Jeśli już to traktować jako zabawę, to chociaż aby coś z tego było trzeba otrzymywać właściwe wyniki :)
Austryjacka Szkoła Ekonomii jest sednem.

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

1 mln. w rok, 34 transakcje .....
Bardzo ładnie to wygląda - ale podejrzanie mało realnie :)

Coś mi tu jednak nie pasuje:
- mając 34 transakcje ze średnim zyskiem 200 pips musiałbyś grać średnio 5cioma lotami (zakładając, że masz skuteczność 100%) . A nie mogłeś tyle otwierać na starcie - mając 10 tys. Z wykresu nr 1. natomiast wygląda, że grałeś stałą wielkością lota.

- druga sprawa: czy to co prezentujesz nie jest klasycznym przeoptymalizowaniem ? Innymi słowy idealnie dopasowałeś się do historii. Próbowałeś puścić to samo EA z takimi samym parametrami na jakimś odcinku wykresu wcześniej mu nieznanym ?
Green
Obrazek
Obrazek

Cobong
Stały bywalec
Stały bywalec

profession pisze:Jakość modelowania jest jednym z ważniejszych elementów, jeśli chcesz to mogę Ci coś przetestować na jakości 99% z takim spreadem jaki sobie wybierzesz. Ja też gdy bardziej intensywnie zajmowałem się robotami poświęcałem wiele czasu na backtesty. Jakość modelowania 90% jest nic nie warta a co dopiero "n/a" jaką widać u Ciebie.

Jeśli chcesz mieć jakiekolwiek pojęcie o wyniku który może mieć miejsce u dobrego brokera to musisz osiągnąć 99%. Powiem Ci, że na słabych testach potrafi zarabiać EA oparte o jedną średnią kroczącą. Podczas gdy na 99% wykłada się bardzo szybko (podobnie jak w realu).

Ja też zmarnowałem wiele czasu na słabych testach. To na prawde pierwsza rzecz o którą trzeba zadbać. Pozdrawiam :)

Jeśli już to traktować jako zabawę, to chociaż aby coś z tego było trzeba otrzymywać właściwe wyniki :)
Racja. Jakość modelowania jest niezwykle ważna, dlatego przyjąłem zasade przy konstruowaniu jakichkolwiek strategii aby nie były one pochodnymi skalpela i ustalały wysokość TP i SL np 10x sredniej zmiennej ceny H1 dla 24h (lub wiecej jak kto woli). Strategie wtedy szybko sie testuje bo wyniki na wszystkich typach modelowania sa zbliżone. Chodzi o to aby 20-30 pip w jedną czy druga strone nie robiło różnicy.
green7 pisze:1 mln. w rok, 34 transakcje .....
Bardzo ładnie to wygląda - ale podejrzanie mało realnie :)

Coś mi tu jednak nie pasuje:
- mając 34 transakcje ze średnim zyskiem 200 pips musiałbyś grać średnio 5cioma lotami (zakładając, że masz skuteczność 100%) . A nie mogłeś tyle otwierać na starcie - mając 10 tys. Z wykresu nr 1. natomiast wygląda, że grałeś stałą wielkością lota.

- druga sprawa: czy to co prezentujesz nie jest klasycznym przeoptymalizowaniem ? Innymi słowy idealnie dopasowałeś się do historii. Próbowałeś puścić to samo EA z takimi samym parametrami na jakimś odcinku wykresu wcześniej mu nieznanym ?
Ad 1.
Transkacje były wykonywane od depo 10k i każda kolejna była wysokości okolo 30% depo, w efekcie końcowym dwie ostatnie transakcje dały najwięcej zysku (oczywiscie w modelu progresywnym). W modelu statycznym było przyjęte 0.1 lota - dla przejrzystosci wyniku.

Ad 2.
To fakt, ze w innym okresie dawało inne wyniki ale całkiem przyzwoite. Zmiennilem (uprościlem) podejscie do wyliczania glownego trendu EA i w backtestach 2 letnich robiło całkiem ładny wynik. Pokusze sie wkrótce aby puscić to na demo na kilku wybranych parach - wtedy będzie można oszacować co z tym zrobić i gdzie znajdują się rzeczy do poprawienia. Jednak sie nad tym zastanawiam, bo forex to świetna zabawa umysłowa, niechciałbym zbyt mocno zmieniać swojego podejścia.

Pozdrawiam
Cobong

Awatar użytkownika
NiceFox
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: NiceFox »

jaka umysłowa.
Pracując młotkiem, każdy problem sprowadzasz do problemu wbijania gwoździ .

:509:
Pieniądze rosną na drzewie cierpliwości.

Cobong
Stały bywalec
Stały bywalec

NiceFox pisze:jaka umysłowa.
Pracując młotkiem, każdy problem sprowadzasz do problemu wbijania gwoździ .

:509:
:):) tu raczej chodzi o pasje budowania młotków samych w sobie - to coś na podobieństwo sztuki wykuwania mieczy. Dobry płatnerz nie musi być szermierzem :)

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Ryzykując 30% depo narażasz się na spore DD ...
- jaki masz % skuteczności ?
- jaka jest średnia strata i średni zysk ?
34 transakcje to trochę statystycznie mało ...
Green
Obrazek
Obrazek

Cobong
Stały bywalec
Stały bywalec

green7 pisze:Ryzykując 30% depo narażasz się na spore DD ...
- jaki masz % skuteczności ?
- jaka jest średnia strata i średni zysk ?
34 transakcje to trochę statystycznie mało ...
W w/w teście DD 28.60% (test dla 1 roku), na testach dwuletnich wstecz 6.64%

Poniżej dane raportu EA dla 1 roku (wstecz):

Depozyt początkowy 10000.00
Całkowity zysk netto 14230.50 Zysk brutto 18255.13 Strata brutto -4024.63
WskaŸnik zysku 4.54 Przewidywany zysk 418.54
Największa strata bezwzględna 2298.79 Maksymalna strata względna 3084.16 (28.60%) Strata relatywna 28.60% (3084.16)
Ilość transakcji w sumie 34 Krótkie pozycje (zyskownych %) 19 (78.95%) Długie pozycje (zyskownych %) 15 (93.33%)
Transakcje zyskowne (% wszystkich) 29 (85.29%) Transakcje stratne (% wszystkich) 5 (14.71%)
Największa zyskowna transakcja 975.79 stratna transakcja -1110.61
średnia zyskowna transakcja 629.49 stratna transakcja -804.93
Maksymalna ilość transakcji zyskownych pod rząd (zysk w pln) 24 (15811.18) ilość transakcji stratnych pod rzšd (straty w pln) 2 (-1547.63)
Największy nieprzerwany zysk (suma transkacji zyskownych) 15811.18 (24) nieprzerwana strata (suma transkacji stratnych) -1547.63 (2)
średnia ilość transakcji zyskownych pod rząd 7 ilość transakcji stratnych pod rząd 2

Poniżej dane raportu EA dla 2 lat wstecz (po ponowanej optymalizacji parametrow modelowych rynku):

Depozyt początkowy 10000.00
Całkowity zysk netto 23435.99 Zysk brutto 30443.78 Strata brutto -7007.80
Wskaźnik zysku 4.34 Przewidywany zysk 600.92
Największa strata bezwzględna 136.89 Maksymalna strata względna 1882.19 (6.64%) Strata relatywna 11.43% (1310.87)
Ilość transakcji w sumie 39 Krótkie pozycje (zyskownych %) 24 (75.00%) Długie pozycje (zyskownych %) 15 (86.67%)
Transakcje zyskowne (% wszystkich) 31 (79.49%) Transakcje stratne (% wszystkich) 8 (20.51%)
Największa zyskowna transakcja 2117.92 stratna transakcja -1213.78
średnia zyskowna transakcja 982.06 stratna transakcja -875.97
Maksymalna ilość transakcji zyskownych pod rząd (zysk w pln) 6 (7407.13) ilość transakcji stratnych pod rząd (straty w pln) 1 (-1213.78)
Największy nieprzerwany zysk (suma transkacji zyskownych) 7407.13 (6) nieprzerwana strata (suma transkacji stratnych) -1213.78 (1)
średnia ilość transakcji zyskownych pod rząd 3 ilość transakcji stratnych pod rząd 1

ODPOWIEDZ