Przedstawiam EA oparte na dywergencjach napisane przez jednego użytkownika naszego forum
Założenia są takie, że po znalezieniu dywergencji przez wskaźnik EA czeka na potwierdzenie przez przecięcie się iMA, po spełnieniu warunków otwiera transakcję zgodnie z sygnałem, SL ustawia powyżej High/Low z 3 ostatnich świeczek zwiększone procentowo o wartość "SL wspolczynnik", TP oblicza na podstawie współczynnika TP_SL
Dywergencje kontynuacji trendu są kiedy cena robi wyższe Low od poprzedniego a wskaźnik osiąga nowe minimum i oznaczane są przez wskaźnik linią przerywaną i żółtymi kropkami.
Dywergencje odwrócenia - na odwrót (zaznaczane linią ciągłą i czerwonymi kropkami)
Ja w swoich testach skupiłem się tylko na dywergencjach kontynuacji, dzięki czemu EA działało super, niestety gorzej w momencie zmiany trendu czy braku trendu.
Zachęcam do testowania - najlepiej na ustawieniach które nie były jeszcze sprawdzane i dzielenia się rezultatami na forum.
Testować można jedynie na visual mode, z załączonym wskaźnikiem. Trochę to trwa, więc można też wstępnie przetestować wybierająć metodę kontrola punktów,
W załączniku EA i niektóre moje testy
Pozdrawiam
J.
Dodano po 31 sekundach:
+ wskaźnik
Dodano po 9 minutach:
aha, funkcje grajMM i powiększaj ryzyko nie mogą być jednocześnie true, tak samo jak grajTeSame i grajOdwrotne