AdaptiveEMA i BrainTrend2Stop - prosta strategia

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Pekaa
Bywalec
Bywalec

AdaptiveEMA i BrainTrend2Stop - prosta strategia

Nieprzeczytany post autor: Pekaa »

Witam.
To mój pierwszy temat, więc proszę o odrobinę wyrozumiałości... Nie znalazłem nic podobnego na forum, więc zamieszczam swoje obserwacje - może się Wam spodoba.
Ale do rzeczy 8) Zająłem się ostatnio wskaźnikiem AdaptiveEMA, który to kreśli na wykresie ceny średnią kroczącą Kaufmanna i przyjąłem założenia, że:

Buy - po przecięciu w górę średniej przez cenę, na otwarciu drugiej świecy powyżej EMA. Warunek konieczny: świeca poprzedzająca musi otworzyć się i zamknąć powyżej EMA.

Sell - przeciwnie.

Pierwotnie system zakładał zamykanie pozycji przy wystąpieniu warunków do otwarcia pozycji przeciwnej, ale trochę za często zjadałoby to profity... :o Dlatego też podparłem się wskaźnikiem BrainTrend2Stop (całkiem przyzwoicie wykreśla poziomy SL), ustawiając SL 3-5 pipsów poniżej poziomu SL wygenerowanym przez indykator i teraz wygląda to znacznie lepiej.
Oczywiście system najlepiej spisuje się w trendzie, lecz dzięki BT2Stop ładnie można pograć i w konsolidacji.

Najbardziej przyzwoitym TF dla tego systemu okazuje się być 1H i wyżej. Niższe czasy generują dużo sygnałów błędnych, a co za tym idzie - sporo strat :? Pary raczej nie są określone, choć moje obserwacje dotyczą głównie E/U, ale na innych też działa :wink:
Niestety nie mam zbyt wiele czasu by wdrożyć to coś w życie (jestem przy kompie głównie pomiędzy 20 a 1, czyli trochę zbyt krótko), dlatego proszę o Wasze opinie na powyższe założenia. Może ktoś z Was już z tego zestawu korzystał? A możeobił się komuś o palce jakiś automat, który by spełniał powyższe założenia?
Tak czy inaczej - pozdrawiam serdecznie i zapraszam do dyskusji!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

Nie mam czasu tego montować, mógłbyś wrzucić scriny jak to wygląda i pozaznaczać co i jak :?: :wink:
Sam gram średnimi i ciekawi mnie co nowego w świecie piszczy :)
Pozdrawiam.

Pekaa
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Pekaa »

Fajnie że ktoś zareagował na moje wypociny :D
Poniżej skriny z opisami dla okresu "jak cie mogę/ ale kicha" , oraz okresu "o matko, ale zaje..!".
Z tego co obserwuję tych lepszych transakcji przytrafia się jednak trochę więcej i dlatego się tym tematem zająłem.
Parametrami AdaptiveEMA długo się nie bawiłem, ale dla mnie zestaw 16,8,21 radzi sobie całkiem nieźle. BT2Stop jest nie do ruszenia, ale i tak jego wskazania są dla mnie tylko punktem odniesienia do wyznaczenia faktycznego SL.

PS. A jakich średnich kolega używa, jeśli to nie tajemnica oczywiście :wink:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

Pierwsze co się rzuca w oczy "gorszy czas" to dla Ciebie brak trendu, trend jest tylko nie zakładasz korekty?. Jeśli cen jedzie Ci 400 pips w dól, przy odwróceniu możesz sie spodziewać około 50% wartości spadku (Tu na oko 61,8 fibo widzę). Popatrz, że na spadki miałeś czysty już sygnał.

Drugie to jeden interwał, rezygnując z innych tracisz obraz całości. To tak jak bym Ci w samochodzie zamalował szyby, a zostawił tylko przednią, coś widzisz i do przodu pójdziesz, ale gdy dochodzi do skrzyżowania, będziesz "macał" czy coś Cię najedzie, czy uda Ci się przejechać :)

Trzecie, na historii możesz mówić, ze dobry moment na przeniesienie stopa, w rzeczywistości nie masz pojęcia co się stanie i przypuszczam, że uciekał byś po przecięciu średniej (chyba, że masz zasady, co do stopa o których nie pisałeś)

Musisz coś dodać do filtracji tego, fibo mogło by być pomocne, w gruncie rzeczy pewne ważne średnie je zastępują :wink:
O swoich niestety mówić nie mogę iż są sercem systemu, którego ja autorem nie jestem. :wink:
Tak Ci podpowiem, żebyś się głębiej rozwijał w temacie średnich, nanieś je na wykres pojedynczo i obserwuj tylko, myślę że coś ciekawego wypatrzysz z tego. Napisz potem wnioski, zobaczę czy dostrzegłeś zależność, nie pod nie oczywiście bo to za mało czasu by je dobrze rozszyfrować :wink:
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ