To mój pierwszy temat, więc proszę o odrobinę wyrozumiałości... Nie znalazłem nic podobnego na forum, więc zamieszczam swoje obserwacje - może się Wam spodoba.
Ale do rzeczy

Buy - po przecięciu w górę średniej przez cenę, na otwarciu drugiej świecy powyżej EMA. Warunek konieczny: świeca poprzedzająca musi otworzyć się i zamknąć powyżej EMA.
Sell - przeciwnie.
Pierwotnie system zakładał zamykanie pozycji przy wystąpieniu warunków do otwarcia pozycji przeciwnej, ale trochę za często zjadałoby to profity...

Oczywiście system najlepiej spisuje się w trendzie, lecz dzięki BT2Stop ładnie można pograć i w konsolidacji.
Najbardziej przyzwoitym TF dla tego systemu okazuje się być 1H i wyżej. Niższe czasy generują dużo sygnałów błędnych, a co za tym idzie - sporo strat

Niestety nie mam zbyt wiele czasu by wdrożyć to coś w życie (jestem przy kompie głównie pomiędzy 20 a 1, czyli trochę zbyt krótko), dlatego proszę o Wasze opinie na powyższe założenia. Może ktoś z Was już z tego zestawu korzystał? A możeobił się komuś o palce jakiś automat, który by spełniał powyższe założenia?
Tak czy inaczej - pozdrawiam serdecznie i zapraszam do dyskusji!