EA na wykresie offline
EA na wykresie offline
Witam
Czy możliwe jest uruchomienie strategii (składającej zlecenia) na wykresie offline?
Chodzi mi dokładnie o coś takiego: mam otworzony wykres offline po to aby tworzył się wykres Renko, no i właśnie na takim wykresie chciałbym uruchomić EA. Chciałbym żeby moje EA uwzględniało tylko cenę, a pomijało czas.
???
Czy możliwe jest uruchomienie strategii (składającej zlecenia) na wykresie offline?
Chodzi mi dokładnie o coś takiego: mam otworzony wykres offline po to aby tworzył się wykres Renko, no i właśnie na takim wykresie chciałbym uruchomić EA. Chciałbym żeby moje EA uwzględniało tylko cenę, a pomijało czas.
???
A mozesz napisac jak w takim przypadku mozna robic backtesty? Prawde powiedziawszy myslalem, ze raczej nie da sie tego zrobic.symu pisze:Chodzi Ci o backtesty czy granie na bieżaco??
Bo tak nie do końca pojmuje. W każdym razie obydwie rzeczy są możliwe.
A strategie odpalasz normalnie na wykresie renko. Z backtestami jest troche wiecej zabawy.
Bylbym wiec bardzo zobowiazany za informacje jak to mozna zrobic.
Z gory dziekuje.
- klonmarcin
- Maniak
Myślę, że pomoże History Traindarekj pisze:A mozesz napisac jak w takim przypadku mozna robic backtesty? Prawde powiedziawszy myslalem, ze raczej nie da sie tego zrobic.
Bylbym wiec bardzo zobowiazany za informacje jak to mozna zrobic.
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 542#193542
http://codebase.mql4.com/5982
Gra w weekend tak jakby rynek działał - oczywiście na historii ale nie widzisz prawej strony wykresu.

Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?
https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs
Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?
https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs
Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...
Dzięki za info w sprawie backtestów.
Natomiast informacje jak to robić na żywo dostałem prywatną wiadomością.
Dla porzadku, gdyby ktoś trafił na ten wątek odpowiem na swoje pytanie.
1. otwieramy okno wykresu
2. uruchamiamy na nim EA Renko
3. otwieramy wykres offline z odpowiednim TF (standardowo M2)
4. i na tym wykresie uruchamiamy naszą EA
Błąd, który popełniałem to uruchamianie na podstawowym wykresie indykatora Renko, zamiast EA renko, a jak się odpali obie te rzeczy to wykres offlin rysuje się nieprawidłowo (podwójne boxy na raz).
Natomiast informacje jak to robić na żywo dostałem prywatną wiadomością.
Dla porzadku, gdyby ktoś trafił na ten wątek odpowiem na swoje pytanie.
1. otwieramy okno wykresu
2. uruchamiamy na nim EA Renko
3. otwieramy wykres offline z odpowiednim TF (standardowo M2)
4. i na tym wykresie uruchamiamy naszą EA
Błąd, który popełniałem to uruchamianie na podstawowym wykresie indykatora Renko, zamiast EA renko, a jak się odpali obie te rzeczy to wykres offlin rysuje się nieprawidłowo (podwójne boxy na raz).
Wlasnie chcialem zrobic z wykorzystaniem History Train backtesty EA uruchomionego na wykresie Renko offline. Niestety, ale chyba ta metoda sie nie da.
Uruchomiony w testerze strategii History Train w trybie wizualnym otwiera okno wykresu visual i ladnie w nim rysuje wykres dla wybranego okresu testow.
Niestety uruchamiajac na tym wykresie EA RenkoLive Chart_v3.2, ktorego celem jest tworzenie pliku z danymi do otwarcia wykresu Renko offline nie otrzymujemy tego pliku. Po prostu to EA na tym wykresie nie dziala i nie tworzy pliku. Tym samym nie mozna otworzyc wykresu Renko i na nim testowac strategii.
W zwiazku z powyzszym dolaczam EA RenkoLive Chart_v3.2 z prosba, zeby moze ktos zerknal i zobaczyl czy da sie go przerobic tak by dzialalo na wykresie visual.
Zreszta z tego co widze to na wykresie visual nie dziala zadne EA i chyba tylko z wykorzystaniem History Train mozna testowac reczna gre. Chyba, ze ktos ma jakis pomysl jak to zrobic, zeby uruchomic EA.
Ewentualnie prosze o ewentualnie inne rozwiazania jak przetestowac EA na wykresie offline.
Uruchomiony w testerze strategii History Train w trybie wizualnym otwiera okno wykresu visual i ladnie w nim rysuje wykres dla wybranego okresu testow.
Niestety uruchamiajac na tym wykresie EA RenkoLive Chart_v3.2, ktorego celem jest tworzenie pliku z danymi do otwarcia wykresu Renko offline nie otrzymujemy tego pliku. Po prostu to EA na tym wykresie nie dziala i nie tworzy pliku. Tym samym nie mozna otworzyc wykresu Renko i na nim testowac strategii.
W zwiazku z powyzszym dolaczam EA RenkoLive Chart_v3.2 z prosba, zeby moze ktos zerknal i zobaczyl czy da sie go przerobic tak by dzialalo na wykresie visual.
Zreszta z tego co widze to na wykresie visual nie dziala zadne EA i chyba tylko z wykorzystaniem History Train mozna testowac reczna gre. Chyba, ze ktos ma jakis pomysl jak to zrobic, zeby uruchomic EA.
Ewentualnie prosze o ewentualnie inne rozwiazania jak przetestowac EA na wykresie offline.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wklejam po angielsku bo nie mam siły dzisiaj tego wytłumaczyć . Do tego sposobu potrzeba skryptu Renko (nie EA). Sposób nie jest perfekcyjny i lubi czasem przekłamywać dlatego trzeba zobaczyć zawsze czy kilka pierwszych wejść jest prawidłowe.
1. go to the c:Program FilesMetatraderhistory folder. You should see subfolders with
trading servers feeds.
2. make a new subfolder with the name RENKO (or a name of your choice).
3. go to one of your trading servers folders (folder should be in historyxxxx_server) and copy the following files into history/RENKO folder:
- symbols.raw
- symbols.sel
- symgroups.raw
- ticks.raw
- 1 min data, e.g. EURUSD1.hst, GBPUSD1.hst, USDCHF1.hst, etc.
4. start Metatrader and manually log in into account but write RENKO in the server field (of course there will be no connection).
5. restart Metatrader to clean its preloaded data (you should see "Waiting for update" on all charts except 1 min).
6. drop Renko script on 1 min chart but now select a standard TimeFrame to generate, for example "5" for M5 timeframe.
7. Now you can backtest using M5 as the timeframe.
1. go to the c:Program FilesMetatraderhistory folder. You should see subfolders with
trading servers feeds.
2. make a new subfolder with the name RENKO (or a name of your choice).
3. go to one of your trading servers folders (folder should be in historyxxxx_server) and copy the following files into history/RENKO folder:
- symbols.raw
- symbols.sel
- symgroups.raw
- ticks.raw
- 1 min data, e.g. EURUSD1.hst, GBPUSD1.hst, USDCHF1.hst, etc.
4. start Metatrader and manually log in into account but write RENKO in the server field (of course there will be no connection).
5. restart Metatrader to clean its preloaded data (you should see "Waiting for update" on all charts except 1 min).
6. drop Renko script on 1 min chart but now select a standard TimeFrame to generate, for example "5" for M5 timeframe.
7. Now you can backtest using M5 as the timeframe.
Dziekuje za opis metody. Prosta i skuteczna.
Do moderatorow wnosze o pochwale dla uzytkownika symu
Jako ciekawostke wrzucam wykresy z testow wykonane dla EURUSD za 2008 i 2010 rok. Testy wykonane na renko i na TF 30 minut wiec mozna sobie porownac. EA to prosty system podazajacy za trendem z rozbudowa (piramidowaniem) pozycji i minimalna iloscia parametrow. Testy wykonane z takimi samymi ustawieniami bez jakiejkolwiek optymalizacji.
Dodam tylko, ze dla renko kwota wyjsciowa to 10 tys., a dla 30M 50 tys., bo przy 10 tys. nastepowalo wyzerowanie konta.
Do moderatorow wnosze o pochwale dla uzytkownika symu
Testy wygladaja na w miare poprawne jak na MT4. Niestety wiadomo jak ulomny jest ten tester i jak zwykle trzeba do nich podchodzic z duza ostroznoscia.symu pisze:Sposób nie jest perfekcyjny i lubi czasem przekłamywać dlatego trzeba zobaczyć zawsze czy kilka pierwszych wejść jest prawidłowe.
Jako ciekawostke wrzucam wykresy z testow wykonane dla EURUSD za 2008 i 2010 rok. Testy wykonane na renko i na TF 30 minut wiec mozna sobie porownac. EA to prosty system podazajacy za trendem z rozbudowa (piramidowaniem) pozycji i minimalna iloscia parametrow. Testy wykonane z takimi samymi ustawieniami bez jakiejkolwiek optymalizacji.
Dodam tylko, ze dla renko kwota wyjsciowa to 10 tys., a dla 30M 50 tys., bo przy 10 tys. nastepowalo wyzerowanie konta.
Dodam tylko od siebie, że gdyby ktoś chciał się bawić w backtesty renko to należy zrobić wszystko tak jak napisał powyżej symu, z tym że wykres historyczny będzie widoczny dopiero w trybie visual jak zapuścimy strategię.
Poniżej skrypt, który pozwala generować wykres historyczny.
Poniżej skrypt, który pozwala generować wykres historyczny.