Kurczę tyle lat się w to bawię, ale nigdy nie musiałem wiedzieć. Zmieniłem brokera, wcześniej takich problemów nie miałem.
Dzisiaj handel kończy się na Roboforexie o 19:40. Co z moimi pozycjami, kiedy w czasie zamknięcia rynku u mojego broka cena osiągnie SL, ale jak się kwotowania u mojego broka znowu otworzą cena zdąży wrócić w korzystny dla mnie rejon?
Albo inaczej załóżmy że mam sell i SL na złocie na 2370. Załóżmy że w czasie braku kwotowań u mojego broka poszaleją wyżej i spadną tak że w momencie otwarcia rynku będą poniżej 2370. Nic się nie dzieje? Tak?
Co z SL poza godzinami otwarcia rynku?
Re: Co z SL poza godzinami otwarcia rynku?
Cześć,
To działa zazwyczaj w taki sposób, że SL realizowany jest po pierwszej cenie rynkowej po luce/otwarciu notowań, czyli dla przykładu:
- masz pozycję długą na złocie otwartą po 2000
- ustawiłeś SL na 1950
- ma miejsce zamknięcie handlu w danym dniu i ostatnia cena to 2100
I teraz dwa scenariusze:
1) następnego dnia handel jest wznawiany i pierwsza cena otwarcia to 1900
Twoja pozycja zostaje zamknięta po cenie 1900, czyli 50 niżej niż SL, więc tracisz więcej niż "planowałeś"
2) następnego dnia hadenl jest wznawiany i pierwsza cena to 2000
Twoja pozycja nadal jest otwarta. W tym scenariuszu nie ma znaczenia co działo się na rynku w momencie, gdy Twój broker miał wyłączone notowania (czyli czy w tym czasie kurs spadł do 1800 czy poleciał na 2500; ważne jest to, co dzieje się podczas notowań Twojego brokera).
To chyba tyle
To działa zazwyczaj w taki sposób, że SL realizowany jest po pierwszej cenie rynkowej po luce/otwarciu notowań, czyli dla przykładu:
- masz pozycję długą na złocie otwartą po 2000
- ustawiłeś SL na 1950
- ma miejsce zamknięcie handlu w danym dniu i ostatnia cena to 2100
I teraz dwa scenariusze:
1) następnego dnia handel jest wznawiany i pierwsza cena otwarcia to 1900

2) następnego dnia hadenl jest wznawiany i pierwsza cena to 2000

To chyba tyle

ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
Dzięki. To wszystko wiem. Dziś to wydaje się oczywiste. Tylko wczoraj miałem niezłą pomroczność i zgłupiałem, jak sobie uświadomiłem, że mój obecny brok kończy notowania wcześniej niż inni. Do tej pory nie miałem takiej sytuacji, jakoś tak się złożyło.
No i oczywiście, to co napisałeś dotyczy też TP. Można mieć też takiego pecha, że nie wejdzie, bo broker akurat nie kwotuje.
No i oczywiście, to co napisałeś dotyczy też TP. Można mieć też takiego pecha, że nie wejdzie, bo broker akurat nie kwotuje.
Tak, obecnie działa to z TP podobnie ale jeszcze z dekadę temu nie brakowało brokerów, którzy SL realizowali po pierwszej rynkowej, a TP po cenie z luki 

ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu