Jak FX broker zarabia jak ma mało klientów?
Z info ktore uzyskalem od ludzi, ktorzy niby pracuja w temacie:
Są ECN i MM.
ECN to musi miec troche klientów robiących obrót, zeby zarobic na nich.
A taki MM czasem zaravbia na klientach, bo jest stroną tzn, jak widzi ze ktos i tak straci to zostawia te operacje u siebie, a jak nie wysle zlecen do dostawcy plynnosci.
Jak to jest?
Z info ktore uzyskalem od ludzi, ktorzy niby pracuja w temacie:
Są ECN i MM.
ECN to musi miec troche klientów robiących obrót, zeby zarobic na nich.
A taki MM czasem zaravbia na klientach, bo jest stroną tzn, jak widzi ze ktos i tak straci to zostawia te operacje u siebie, a jak nie wysle zlecen do dostawcy plynnosci.
Jak to jest?
Re: Jak FX broker zarabia jak ma mało klientów?
to ze brok sie nazwie ecn czy mm to bez znaczenia poniewaz zadne zlecenie klienta nie trafia na realny rynek wszystko jest rozliczane u broka sam bierze to na siebie 

AIM FOR THE IMPOSSIBLE!
A to nie do końca jest tak. To zależy jaki rodzaj licencji ma broker. Pewne licencje nie pozwalają na rozliczanie trejdów u siebie.
Jak broker ma mało klientów, to ma też mniejsze koszty, bo np. nie potrzeba mu tak dużej infrastruktury jak u innych brokerów, więc w jakimś stopniu mu to rekompensuje niewielką ilość traderów (chociaż raczej w niewielkim stopniu). W LMAX, Dukasie, MBTrading, albo FxPro (dotyczy tylko platformy cTrader) transakcje są rozliczane na normalnym rynku, gdzie płynność dostarczają klienci brokera - każdy klient może być dostawcą płynności. Dla mnie to najlepszy sort brokerów, wysoko ponad brokerami STP czy MM i tych brokerów też polecam.
Raczej ma dużo mniejsze koszta. Z ciekawości sprawdziłem sprawozdanie XTB - budżet na marketing jest tak potężny że to się w głowie nie mieści.... Prawie 40% kosztów. Tak więc odcinając marketing, dział IT, dział sprzedaży można to robić za grosze (pomijam koszta rozpoczęcia).
Dukas , MBTrading i FX pro - -o kazdym slyszalem rozne opinie. O polskich tez rozne.
Jeszcze była Oanda.
XTB w tej pozycji zyski z handlu we wlasnym imieniu to tez ujmuje zysk na stratnych klientach pewnie?
Jeszcze była Oanda.
XTB w tej pozycji zyski z handlu we wlasnym imieniu to tez ujmuje zysk na stratnych klientach pewnie?
Oo .. to jest dostępne ? Rzuć link. Dawniej za cholerę nie można było się do tego dostać, mimo, że teoretycznie mają obowiązek publikować w krsie.Cyb pisze:Z ciekawości sprawdziłem sprawozdanie XTB - budżet na marketing jest tak potężny że to się w głowie nie mieści.... Prawie 40% kosztów.
Koszty na marketing muszą być spore. Średni czas "życia" klienta pewnie nie jest zbyt duży. Czyli by wsio się kręciło trzeba wciąż nowego narybku ....
też mnie to ciekawi, gdzie to sprawdziłeś?Cyb pisze:Z ciekawości sprawdziłem sprawozdanie XTB - budżet na marketing jest tak potężny że to się w głowie nie mieści.... Prawie 40% kosztów. .
Pomyslec ile kasy zbieraja z tych Panstw gdzie prowadza dzialalnosc.. ile ludzie im kasy oddali i nigdy juz nie do odzyskania...
Jest na stronie XTB (Cyb dzięki za link).rodowity pisze:też mnie to ciekawi, gdzie to sprawdziłeś?Cyb pisze:Z ciekawości sprawdziłem sprawozdanie XTB - budżet na marketing jest tak potężny że to się w głowie nie mieści.... Prawie 40% kosztów. .
Rzeczywiście budżet na marketing jest nie mały - ponad 20 mln PLN, ale kolega Cyb trochę przeszacował te 40%. Dokładnie rzecz biorąc marketing to 18% kosztów, (oraz około 11% przychodów ogółem).
Dodać należy, że po stronie kosztów większe są jedynie wynagrodzenia - ponad 45% kosztów.