Stuczny stały spread.
Stuczny stały spread.
Mam sobie strategię, która świetnie się sprawdza dla stałego spreadu (TP i SL). Ponieważ obecnie stały spread nie jest popularny chciałem się Was zapytać czy istnieje jakiś sposób na to żeby jakoś go za symulować. Może jakiś trick matematyczny?
Re: Stuczny stały spread.
No. Np. taki: Ask = Bid + spreadlekarz2 pisze:Mam sobie strategię, która świetnie się sprawdza dla stałego spreadu (TP i SL). Ponieważ obecnie stały spread nie jest popularny chciałem się Was zapytać czy istnieje jakiś sposób na to żeby jakoś go za symulować. Może jakiś trick matematyczny?

Chodziło mi o coś innego.
Załóżmy, że moja strategia jest ustawiona dla pary walutowej której stały spread wynosi 5pipsów.
Teraz przenoszę się do innego brokera gdzie spread jest zmienny raz jest 5 raz 3 raz 1 raz 6.
Czy jest jakiś sposób aby moja strategia widziała spread jako wartość 5? Jakiś headging? Średnia?
Nie. Może inaczej przedstawię problem. Zakładam, że mamy dwóch brokerów:
A - stały spread np. 5 pips
B - zmienny spread.
Dla t=0 sek (otwarcie pozycji)
Pozycja dla A to 100PLN
Pozycja dla B to 100PLN (np. 3 pips)
Dla t=10 sek (zamknięcie pozycji)
Pozycja dla A to 110PLN
Pozycja dla B to 110PLN(np. 16 pips)
Innymi słowy co zrobić aby ilość zarobionych pieniędzy na obu giełdach była taka sama mimo różnicy spreadów?
A - stały spread np. 5 pips
B - zmienny spread.
Dla t=0 sek (otwarcie pozycji)
Pozycja dla A to 100PLN
Pozycja dla B to 100PLN (np. 3 pips)
Dla t=10 sek (zamknięcie pozycji)
Pozycja dla A to 110PLN
Pozycja dla B to 110PLN(np. 16 pips)
Innymi słowy co zrobić aby ilość zarobionych pieniędzy na obu giełdach była taka sama mimo różnicy spreadów?
- por. Borewicz
- Gaduła
W dłuższym okresie, po wykonaniu n transakcji i tak liczy się średni spread zatem co za problem, że jest on zmienny? Raz zarobisz mniej, raz więcej i tyle
Poza tym taka strategia wydaje mi się podejrzana skoro tak mocno zależy od spreadu
Poza tym taka strategia wydaje mi się podejrzana skoro tak mocno zależy od spreadu
Jakbyś problemu nie przedstawiał to ni cholery nie wiadomo o co Ci loto.lekarz2 pisze: Innymi słowy co zrobić aby ilość zarobionych pieniędzy na obu giełdach była taka sama mimo różnicy spreadów?
Chcesz mieć takie same zyski na obu kontach ? No to zamykaj na drugim gdy będzie zysk taki jak chcesz.
Coś mi się zdaje, że Ty chcesz zrobić coś takiego: otwierając i zamykając w tym samym momencie mieć zysk u brokera A taki sam jak u brokera B ?
Tak:)green7 pisze:lekarz2 pisze: Coś mi się zdaje, że Ty chcesz zrobić coś takiego: otwierając i zamykając w tym samym momencie mieć zysk u brokera A taki sam jak u brokera B ?
O to chodzi
No to sooory ale tak się przecież nie dalekarz2 pisze:Tak:)green7 pisze:lekarz2 pisze: Coś mi się zdaje, że Ty chcesz zrobić coś takiego: otwierając i zamykając w tym samym momencie mieć zysk u brokera A taki sam jak u brokera B ?
O to chodzi

Zmień brokera.
No jest jeden sposób - ale raczej kiepski. Jakbyś znał charakterystykę tego zmiennego spreadu - wiedział o ile średnio jest on różny od tego stałego - to znając z góry tp/sl ewentualnie mógłbyś próbować skorygować to wielkością lota. Ale słabo to widzę.
Ewentualnie (jeśli to ma sens z punktu widzenia pomysłu) możesz otwierać/zamykać tylko wtedy gdy ten zmienny spread jest równy temu stałemu.