Spread
Re: Spread
A to zależy czy S czy L...
No właśnie nie jestem tego pewien. Bo niby dlaczego mamy "faworyzować" cenę Bid, jako punkt odniesienia? To, że ta cena jest na wykresie jest tylko sprawą umowną. Tzn. nie wydaje mi się, żeby zakładanie tego, że spread jest większy/mniejszy bo to cena Ask się zmienia jest dobrym podejściem. Tak samo spread się zmienia poprzez zmianę ceny Bid.
Wiesz, kiedyś grałem na egzotykach. Jak miałem shorty to bardziej opłacało mi się czekać aż spread po nocy spadnie do normalnej wartości (nawet jak kurs szedł w górę) niż zamykać w nocy. Tak więc tam ewidentnie spread dyktowany był przez cenę ask... Nawet jak bid stał w miejscu, to ask spadał. Gdyby wpływ miał i bid i ask, to bid powinien podskoczyć aby zmniejszył się spread...
No ale teraz załóżmy teoretyczną sytuację, że otwieramy longa, Ask jest 0.5 pipsa nad Bid, jeżeli spread rozszerzy się do 1 pipsa, bo Ask zostanie w miejscu a Bid się obniży to mój koszt się zwiększy, jeżeli to Ask się zmieni a Bid pozostanie w miejscu to mój koszt nie ulegnie zmianie. W pierwszym przypadku koszt spreadu powinienem obliczyć na zamknięciu, w drugim na otwarciu transakcji i rodzaj transakcji nie ma tu nic do rzeczy (tzn. dla shorta będzie na odwrót). I teraz pytanie czy w praktyce zawsze jest tak jak piszesz? Dla mnie nie ma żadnego logicznego uzasadnienia, dla którego tylko Ask miałoby wpływ na zmianę spreadu. Jedyne jest takie, że spread jest ustalany przez brokera a nie przez uczestników rynku i ich zlecenia.