Wykres krzywej kapitału

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
ForexGump
Stały bywalec
Stały bywalec

Wykres krzywej kapitału

Nieprzeczytany post autor: ForexGump »

Zauważyłem, że większość tu obecnych używa MetaTradera i niektórzy publikują swoje wyniki poprzez myfxbook.

Ponieważ nie jestem oczytany w literaturze to zagadnienie rysowania krzywej kapitału wziąłem "na logikę" - powinna odzwierciedlać ile mam środków na koncie plus wartość aktywów w moim portfolio. Tak pojmowany stan konta zmienia się z każdą sekundą, lecz by nie zagęszczać swojego wykresu stwierdziłem, że wystarczy nanieść przypadkowe punkty z jakimś interwałem czasu.

Dopiero wczoraj "odkryłem", że większość prezentuje wyniki na krzywej kapitału rysowanej jedynie na podstawie zamkniętych pozycji. Tylko ja nie bardzo widzę sens takiego wykresu. Przecież można - szczególnie na rachunkach demo wygenerować piękny wykres bez obsunięć i jednocześnie wyczyścić depo. Wystarczy nie zamykać i "kisić" stratne pozycje, a zamykać jedynie te które wygenerowały zysk.

Czyż nie mam racji? A jeśli tak, to jaką wartość ma taki wykres dla oceny skuteczności systemu?
Obrazek
Obrazek

beyond

Re: Wykres krzywej kapitału

Nieprzeczytany post autor: beyond »

ForexGump pisze: Czyż nie mam racji? A jeśli tak, to jaką wartość ma taki wykres dla oceny skuteczności systemu?
Nie masz racji.
ForexGump pisze:Przecież można - szczególnie na rachunkach demo wygenerować piękny wykres bez obsunięć i jednocześnie wyczyścić depo. Wystarczy nie zamykać i "kisić" stratne pozycje, a zamykać jedynie te które wygenerowały zysk.
Nie, nie można. Tracąc depo automatycznie zamyka Ci pozycję, czyli pojawiają się na wykresie. A w statementy z demo to chyba tylko Ty wierzysz :mrgreen:

JAREK67
Maniak
Maniak

Re: Wykres krzywej kapitału

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

MT4 ma swoje ułomości i nie pokazuje w testerze jak zmienia się Equity jeśli np. grasz tylko jedna pozycją. Ale są od tego MyFxBook, czy też ForexFactory ze swoim Trade Explorerem żeby to wszystko mieć jak na dłoni.
Ale jeśli "pokazywacz" nie chce pokazać wszystkiego to nic nie poradzisz. ;)

ODPOWIEDZ