Kilka instrumentów, a MT4.

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
lekarz2
Gaduła
Gaduła

Kilka instrumentów, a MT4.

Nieprzeczytany post autor: lekarz2 »

Czy da się na MT4 badać za pomocą strategii kilka par walutowych jednocześnie?
Jeśli tak to jak i w jaki sposób pobrać badane instrumenty z internetu ( najlepiej za jednym posunięciem)?

JAREK67
Maniak
Maniak

Re: Kilka instrumentów, a MT4.

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

lekarz2 pisze:Czy da się na MT4 badać za pomocą strategii kilka par walutowych jednocześnie?
Jeśli tak to jak i w jaki sposób pobrać badane instrumenty z internetu ( najlepiej za jednym posunięciem)?
Nie da się.

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

Są takie sposoby, że się da. Jednak jest to dość skomplikowane. I oczywiście musisz mieć w czasie testu mieć zapewnioną historię na tych instrumentach, które testujesz.
Robiłem już to i działa.
Solą życia jest kasa.

JAREK67
Maniak
Maniak

personov pisze:Są takie sposoby, że się da. Jednak jest to dość skomplikowane. I oczywiście musisz mieć w czasie testu mieć zapewnioną historię na tych instrumentach, które testujesz.
Robiłem już to i działa.
Kolega ma to na mysli?
http://articles.mql4.com/445#9252
Nie ćwiczyłem tego. Masz jakieś spostrzeżenia odnośnie przydatności w tworzeniu EA ?

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nie wiem, czy się do końca zrozumieliśmy. Chodzi mi o to, że robię czasem EA, które wykorzystuje parametry, informacje, ceny, wskaźniki brane z kilku instrumentów jednocześnie i taki backtest jest możliwy.
Przykładowo warunek otwarcia pozycji buy :
jeśli cena GBPUSD przekroczy poziom "x",
i jeśli stochastic pary EURCHF jest poniżej 20,
a na EURUSD stochastic jest mniejszy od stochastica na USDCHF o 20.
Wystarczy tylko poprawnie zdefiniować w kodzie te właśnie wartości.
I spokojnie można robić na takim EA backtest.
Robiłem również wskaźnik, który rysuje linie, która jest różnicą wskaźnika z USDCHF i tego samego wskaźnika na EURUSD.
Również wystarczyło tylko zdefiniować pewne wartości. I taki gotowy wskaźnik można dalej wykorzystać do EA. Ważne tylko, aby w MT4 była w okresie backtestu historia na obu parach.

Idąc tą drogą można zdefiniować wszystkie wartości z pary bieżącej dla innych par ( w jednym kodzie ) i powielić warunki otwarcia dla innych par. Tylko, że wynik backtestu będzie oczywiście zsumowany. Nie dla każdej pary oddzielnie.
Solą życia jest kasa.

JAREK67
Maniak
Maniak

personov pisze:Nie wiem, czy się do końca zrozumieliśmy. Chodzi mi o to, że robię czasem EA, które wykorzystuje parametry, informacje, ceny, wskaźniki brane z kilku instrumentów jednocześnie i taki backtest jest możliwy.
Przykładowo warunek otwarcia pozycji buy :
jeśli cena GBPUSD przekroczy poziom "x",
i jeśli stochastic pary EURCHF jest poniżej 20,
a na EURUSD stochastic jest mniejszy od stochastica na USDCHF o 20.
Wystarczy tylko poprawnie zdefiniować w kodzie te właśnie wartości.
I spokojnie można robić na takim EA backtest.
Robiłem również wskaźnik, który rysuje linie, która jest różnicą wskaźnika z USDCHF i tego samego wskaźnika na EURUSD.
Również wystarczyło tylko zdefiniować pewne wartości. I taki gotowy wskaźnik można dalej wykorzystać do EA. Ważne tylko, aby w MT4 była w okresie backtestu historia na obu parach.

Idąc tą drogą można zdefiniować wszystkie wartości z pary bieżącej dla innych par ( w jednym kodzie ) i powielić warunki otwarcia dla innych par. Tylko, że wynik backtestu będzie oczywiście zsumowany. Nie dla każdej pary oddzielnie.
To się chyba nie zrozumieliśmy. To o czym piszesz dotyczy jednak tylko zagrania na jednej parze ( GBPUSD ) po spełnieniu określonych warunków na innych parach ?
Przy okazji. Nie jestem pewny, ale gdzieś zauważyłem, że tak pobierane dane dla jak piszesz EURCHF czy EURUSD czy jakiejkolwiek innej zawierają tylko wartości OLHC. To znaczy wartości zmieniały się dopiero po zamknięciu świecy [1] a nie po każdym ticku. Nie badałem tego więc byc może się mylę.

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

JAREK67 pisze:To się chyba nie zrozumieliśmy. To o czym piszesz dotyczy jednak tylko zagrania na jednej parze ( GBPUSD ) po spełnieniu określonych warunków na innych parach ?
Nie koniecznie. Możesz robić backtest na EURUSD, a warunki ustalisz sobie dla innych par.
JAREK67 pisze:Przy okazji. Nie jestem pewny, ale gdzieś zauważyłem, że tak pobierane dane dla jak piszesz EURCHF czy EURUSD czy jakiejkolwiek innej zawierają tylko wartości OLHC. To znaczy wartości zmieniały się dopiero po zamknięciu świecy [1] a nie po każdym ticku. Nie badałem tego więc byc może się mylę.
Tutaj masz rację. Tylko dane z cen Open i Close, a dane świecy tylko OLHC. I to jest duże ograniczenie.
Solą życia jest kasa.

ODPOWIEDZ