Kilka kwestii dot. rynku OTC

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
carl0s
Bywalec
Bywalec

Kilka kwestii dot. rynku OTC

Nieprzeczytany post autor: carl0s »

Witam,
od tego roku zaczynam podawac sygnaly na kilka instrumentow (nie bede podawac gdzie, nie mam na celu sie tu reklamowac teraz), jezeli chodzi o rynek regulowany nie mam problemow natomiast na rynku OTC dostrzeglem pare problemow (szczegolnie przez to ze sygnaly na OTC chce podawac to grona odbiorcow worldwide). To ze rozni brokerzy kwotuja w roznych strefach czasowych to bylo oczywiste od dawna dla mnie ale zauwazylem 'dziwne rzeczy' tzn. np fxpro ma takie same swieczki jak bossa ale jak zobacze czas swieczki to jest przesunieta o godzine a teletrade ma inne swieczki niz bossa/fxpro ale jak zobacze czas swieczki to jest taki sam jak w bossa/fxpro (rysuja sie 1h szybciej)...wtf??

Druga sprawa, wezme przyklad golda:
-bossa kwotuje go do 18.00 ostatniego dnia grudnia i zaczyna kwotowac od 00.00 2 grudnia (czasu podawanego przez broka)
-fxpro kwotuje go do 20.00 ostatniego dnia grudnia i zaczyna kwotowac od 05.00 2 grudnia (czasu podawanego przez broka)
-teletrade kwotuje go do 15.00 ostatniego dnia grudnia i zaczyna kwotowac od 09.00 2 grudnia (czasu podawanego przez broka)

Wiec nasuwa sie pytanie...od jakiego broka mam brac kwotowania zeby to bylo najwygodniejsze dla jak najwiekszej liczby ludzi??

green7
Maniak
Maniak

Re: Kilka kwestii dot. rynku OTC

Nieprzeczytany post autor: green7 »

carl0s pisze:od tego roku zaczynam podawac sygnaly na kilka instrumentow
Naprawdę chcesz podawać sygnały nie mając pojęcia o takich podstawach o jakich piszesz ?
carl0s pisze:(rysuja sie 1h szybciej)...wtf??
Aha i to jest pomysł na zarobek. Otwierasz konto w fxpro, i widzisz co za godzinę będzie w bossie :) :)

Dobra - to był żart :)
carl0s pisze:tzn. np fxpro ma takie same swieczki jak bossa ale jak zobacze czas swieczki to jest przesunieta o godzine
Zastanów się ... sam wyżej napisałeś:
carl0s pisze: rozni brokerzy kwotuja w roznych strefach czasowych
Akurat fxpro kwotuje GMT+2. Bossa kwotuje według naszego czasu, czyli aktualnie GMT+1. Czyli jeśli świeczka rysuje się dajmy na to o godzinie 12 GMT to w bossie będzie oznaczona jako 13 a w fxpro jako 14.
A na dodatek mamy jeszcze przesunięcia letnie/zimowe u różnych brokerów dokonywanie niekoniecznie w tym samym czasie. Na szczęście tylko 2 razy w roku ....
carl0s pisze:-bossa kwotuje go do 18.00 ostatniego dnia grudnia i zaczyna kwotowac od 00.00 2 grudnia (czasu podawanego przez broka)
-fxpro kwotuje go do 20.00 ostatniego dnia grudnia i zaczyna kwotowac od 05.00 2 grudnia (czasu podawanego przez broka)
-teletrade kwotuje go do 15.00 ostatniego dnia grudnia i zaczyna kwotowac od 09.00 2 grudnia (czasu podawanego przez broka)
A co to ma za zaznaczenie. Przerwy noworoczne/świąteczne są różne. U jednych tak u innych śmak. Będziesz te sygnały podawał całodobowo? Również w nowy rok ? Pewnie nie: więc co to ma do rzeczy ?

Poza tym najpierw należałoby sprawdzić co to jest ten "gold". Bo gold u jednego broka może być całkiem innym instrumentem niż gold u innego broka.
Green
Obrazek
Obrazek

carl0s
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: carl0s »

green7 pisze: Naprawdę chcesz podawać sygnały nie mając pojęcia o takich podstawach o jakich piszesz ?
dobra, pytam z ciekawosci nie bede podawac sygnalow

green7 pisze: Akurat fxpro kwotuje GMT+2. Bossa kwotuje według naszego czasu, czyli aktualnie GMT+1. Czyli jeśli świeczka rysuje się dajmy na to o godzinie 12 GMT to w bossie będzie oznaczona jako 13 a w fxpro jako 14.
A na dodatek mamy jeszcze przesunięcia letnie/zimowe u różnych brokerów dokonywanie niekoniecznie w tym samym czasie. Na szczęście tylko 2 razy w roku ....
ok, ale chodzilo mi czemu czasem swieczki sa takie same z innymi wartosciami czasu na nich a czasem sa rysowane szybciej przez co wykres inaczej wyglada (mowie tu o 4h)
green7 pisze: A co to ma za zaznaczenie. Przerwy noworoczne/świąteczne są różne. U jednych tak u innych śmak. Będziesz te sygnały podawał całodobowo? Również w nowy rok ? Pewnie nie: więc co to ma do rzeczy ?

Poza tym najpierw należałoby sprawdzić co to jest ten "gold". Bo gold u jednego broka może być całkiem innym instrumentem niż gold u innego broka.
ok, ale chodzi mi o 2 stycznia nie o zadne przerwy i nie o cala dobe...wiem ze gold goldowi nie rowny ale to juz inny temat poza tym gold to tyko przyklad moze to byc tez eurusd

P.S. pierwszym poscie wczesdzie gdzie jest '2 grudnia' powinno byc '2 stycznia'

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

carl0s pisze:ok, ale chodzilo mi czemu czasem swieczki sa takie same z innymi wartosciami czasu na nich a czasem sa rysowane szybciej przez co wykres inaczej wyglada (mowie tu o 4h)
Każdy broker działa inaczej. U jednego kwotowania danego "czegoś" mogą ruszać o zupełnie innej porze niż u drugiego. To i świeczki będą wyglądać inaczej. W fxpro akurat o ile pamięć mnie nie myli jest sporo symboli opartych o kontrakty futures. A te ruszają tak jak odpowiednia giełda.
Dodatkowo jeszcze brokerzy często nie zaczynają kwotować równo z giełdą lecz parę minut później. Jeden broker może ruszać 5 minut później, drugi 30. To wpłynie na wygląd świeczki. Również często kwotowania u brokerów kończą się wcześniej niż giełda na której są oparte. Broker woli unikać okresów zwiększonej zmienności ....
Ciężko powiedzieć co akurat Ci nie pasuje jeśli nie podasz konkretów.
carl0s pisze:ok, ale chodzi mi o 2 stycznia nie o zadne przerwy i nie o cala dobe...wiem ze gold goldowi nie rowny ale to juz inny temat poza tym gold to tyko przyklad moze to byc tez eurusd
To sprecyzuj pytanie. Skoro gold godlowi nie równy i są to symbole oparte o inne instrumenty - to nic w tym dziwnego, że mogą być handlowane w różnych godzinach.
Green
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ