Konto walutowe

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
reQuorter
Stały bywalec
Stały bywalec

Konto walutowe

Nieprzeczytany post autor: reQuorter »

Witam,

Mam problem bo nie wiem jakie konto walutowe mam otworzyć... potrzebuję Waszej pomocy.

Chcę otworzyć konto forex u zagranicznego brokera... będę głównie tradować pary XXX/USD i najlepiej, żeby było to konto USD, ale z tego co wiem u nas w Polsce bardziej opłaca się mieć konto w EUR, tańsze przelewy zagraniczne, np. fixed price 8 złotych za przelew zagraniczny w jednym z polskich banków, ale w USD już są od 25-200 zł w zależności od kwoty przelewu.

Czy jednak będzie mi się opłacać mieć to wszystko w EUR nawet jak będę grać na parach XXX/USD? I czy możecie mi polecić jakieś konto walutowe EUR lub USD?

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: Konto walutowe

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

Depozyt w jakiej masz walucie do tego na jakiej parze grasz nie ma najmniejszego wpływu, możesz mieć w dowolnej.
Zakładasz poprostu rachunek w walucie która Tobie najbardziej odpowiada
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein

Awatar użytkownika
reQuorter
Stały bywalec
Stały bywalec

OK rozumiem, dzięki :)

Jeszcze jak by mi mógł ktoś polecić jakieś konto walutowe? Chodzi oczywiście o jak najtańsze przelewy/prowadzenie rachunku za darmo... jeśli nie można tutaj robić reklamy to bym prosił o priv wiadomość :)

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

Nie da rady, od kilku lat nie interesuje się co się w PL dzieje.

Jednak pewnie wystarczy tam gdzie mas,z i walutowego do tego nie trzeba mieć konta zwykle styknie.
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

Niezaleznie od banku przelew SEPA powinien kosztowac w PL ok 5zł.

Polecam takie combo:
- konto u brokera w EUR
- konto walutowe i złotowkowe w banku x (tez nie bede robil reklamy skoro autor sie wzbrania :) )
- kazdy przelew do i od brokera (koniecznie SEPA!) przechodzi przez walutomat. Jesli ktos zabezpiecza swoja pozycje na EUR/PLN to bez wiekszych problemow mozna wymnieniac na walutomacie z ujemnym spreadem (od razu zaznacze ze spekulacja na tym nieoplacalne ze wzgledu na wysokie prowizje walutomatu).

Sam praktykuje od dluzszego czasu i nie wydaje mi sie zeby dalo sie korzystniej to zorganizowac w PL.

Awatar użytkownika
reQuorter
Stały bywalec
Stały bywalec

Chcę otworzyć konto w IC Markets, Australia, więc SEPA chyba nie wchodzi w grę ;p

A proszę mi powiedzieć gdzie macie konta walutowe, chętnie się dowiem, bo właśnie teraz muszę wybrać

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

No jak Australia to faktycznie SEPA odpada...

Ja mam od wielu lat konto w mbanku, ale nie chce reklamowac na ile jest oplacalne, bo po prostu nie wiem jak wypada w porownaniu z innymi bankami jesli chodzi o regularne przelewy zagraniczne (2-3 lata temu koszt przelewu USD wynosil ok 20 usd jesli dobrze pamietam)

Awatar użytkownika
marek8
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: marek8 »

zwróc uwage na Alior kantor walutowy u nich przelewy walutowe sa bezpłatne do wysokosci wolumenu jaki u nich zamieniłes.
czyli zamieniles np. 300 zł na 100 USD to te USD mozesz przelac za darmo .
Spready PLN przy zamianie sa atrakcyjne.
Mk 9.23 - "....Wszystko możliwe jest dla tego kto wierzy".

ODPOWIEDZ