Ciekawostka odnośnie banków i ich prowizji.
Ciekawostka odnośnie banków i ich prowizji.
Witam,
Ostatnio przeglądając internet rzucił w oczy mi się tekst o niesłusznych opłatach bankowych. Jeżeli komuś bank pobrał prowizję za realizację tytułu wykonawczego to może się ubiegać o jej zwrot.
Praktyka taka została wpisana do rejestru klauzul niedozwolonych a z zgodnie z art. 3851 § 1 i 2 jeżeli umowa zawiera postanowienie stanowiące niedozwoloną klauzulę umowną (także niewpisaną jeszcze do rejestru), klauzula ta nie wiąże konsumenta, zaś umowa jest wiążąca w pozostałym zakresie.
Ja akurat miałem taką sytuację że zapomniałem o jednym mandacie, a komornik nie mógł mnie zastać, tak więc zlecił egzekucję z konta bankowego.
Bank wykonał przelew ale pobrał sobie za to 30 PLN tłumacząc że taką stawkę ma w tabeli opłat.
Mimo iż było to 1,5 roku temu , złożyłem reklamację w piątek a dziś grzecznie zwrócono pieniądze.
Nie chodzi o kwotę , ale nie lubię jak jakaś instytucja mnie oszukuje.
Jeżeli ktoś miał podobną sytuację niech pisze reklamację.
Takie postępowanie jest wpisane do rejestru klauzul niedozwolonych prawomocnym wyrokiem Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów (nr wpisu 3110; Sygn. Akt XVII AmC 375/11).
I tak jak piszę - działa to wstecz.
Ostatnio przeglądając internet rzucił w oczy mi się tekst o niesłusznych opłatach bankowych. Jeżeli komuś bank pobrał prowizję za realizację tytułu wykonawczego to może się ubiegać o jej zwrot.
Praktyka taka została wpisana do rejestru klauzul niedozwolonych a z zgodnie z art. 3851 § 1 i 2 jeżeli umowa zawiera postanowienie stanowiące niedozwoloną klauzulę umowną (także niewpisaną jeszcze do rejestru), klauzula ta nie wiąże konsumenta, zaś umowa jest wiążąca w pozostałym zakresie.
Ja akurat miałem taką sytuację że zapomniałem o jednym mandacie, a komornik nie mógł mnie zastać, tak więc zlecił egzekucję z konta bankowego.
Bank wykonał przelew ale pobrał sobie za to 30 PLN tłumacząc że taką stawkę ma w tabeli opłat.
Mimo iż było to 1,5 roku temu , złożyłem reklamację w piątek a dziś grzecznie zwrócono pieniądze.
Nie chodzi o kwotę , ale nie lubię jak jakaś instytucja mnie oszukuje.
Jeżeli ktoś miał podobną sytuację niech pisze reklamację.
Takie postępowanie jest wpisane do rejestru klauzul niedozwolonych prawomocnym wyrokiem Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów (nr wpisu 3110; Sygn. Akt XVII AmC 375/11).
I tak jak piszę - działa to wstecz.
- daromanchester
- Przyjaciel Forum
To może jeszcze przy okazji podepnę się pod temat i podam info dla rodaków w UK.
Można odzyskać pieniądze od ubezpieczeń na kartach kredytowych, pożyczek etc.
Tzw. PPI pewnie większość o tym słyszała ale jakby co to przypominam.
http://en.wikipedia.org/wiki/Payment_pr ... _insurance
Można odzyskać pieniądze od ubezpieczeń na kartach kredytowych, pożyczek etc.
Tzw. PPI pewnie większość o tym słyszała ale jakby co to przypominam.
http://en.wikipedia.org/wiki/Payment_pr ... _insurance
Insurance companies have sold more than 20 million individual policies of this type, of which 2 million have been used to claim compensation by the policy holder; the average payout is £2,500. 90% of customers bought a payment protection policy having received insufficient or mis-leading information from the seller.
UK banks have set up multi-billion pound provisions to compensate customers who were mis-sold PPI; Lloyds Bank have set aside £3.6bn, HSBC have provisions of £745m, and RBS have estimated they will compensate £950m. Payment Protection Insurance has become the most complained about financial product ever.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein
Cyb dzięki !
Tak sobie przypomniałem, że z rok temu ściągnęli mi z konta za mandacik. I sprawdziłem z ciekawości (mbank). Oczywiście jest prowizja 30 zł !
Oooo... nieładnie: piszę zaraz reklamację (masz może jakiś wzór) - no nie lubię być strzyżony.
Kolejna rzecz która powoduje, że mam coraz bardziej "na pieńku" z mbankiem.
Cyb: prośba cobyś podał linki do źródeł: np. gdzie w rejestrze klauzul niedozwolonych wspomina się o w/w opłatach. Bo jakoś nic nie mogę znaleźć sensownego. A na coś powołać się trzeba ....
Tak sobie przypomniałem, że z rok temu ściągnęli mi z konta za mandacik. I sprawdziłem z ciekawości (mbank). Oczywiście jest prowizja 30 zł !
Oooo... nieładnie: piszę zaraz reklamację (masz może jakiś wzór) - no nie lubię być strzyżony.
Kolejna rzecz która powoduje, że mam coraz bardziej "na pieńku" z mbankiem.
Cyb: prośba cobyś podał linki do źródeł: np. gdzie w rejestrze klauzul niedozwolonych wspomina się o w/w opłatach. Bo jakoś nic nie mogę znaleźć sensownego. A na coś powołać się trzeba ....
Ja nie Cyb, ale chodziło pewnie o to:
http://decyzje.uokik.gov.pl/nd_wz_um.ns ... enDocument
Z tej strony:
http://uokik.gov.pl/niedozwolone_klauzule.php
http://decyzje.uokik.gov.pl/nd_wz_um.ns ... enDocument
Z tej strony:
http://uokik.gov.pl/niedozwolone_klauzule.php
green7 Wzór w załączniku. Sorry że w JPG ale w DOC już nie mam.
Mbank, Multibank i Bre bank to jedno i to samo. Powinni uznać. Jak nie to do sądu ;-)
Ja do tej reklamacji dołączyłem wydrukowane potwierdzenie pobrania tej kwoty.
Od momentu wpłynięcia reklamacji minęły 3 dni i kasa była na koncie.
Mbank, Multibank i Bre bank to jedno i to samo. Powinni uznać. Jak nie to do sądu ;-)
Ja do tej reklamacji dołączyłem wydrukowane potwierdzenie pobrania tej kwoty.
Od momentu wpłynięcia reklamacji minęły 3 dni i kasa była na koncie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dzięki Panowie. Wysyłam i dam info co zrobili.
I jeszcze jedno!
Strona:
http://www.mbank.pl/informacja/#cats=p/ ... /inne.html
4ta pozycja to:
"opłata za realizację tytułu wykonawczego - za każdy wykonany przelew - 30 zł".
Zaraz zaraz o co kaman ... wiedzą, że jest to klauzula niedozwolona ale nadal mają ją w umowie i klientów golą ?
Czy aby właśnie takich spraw nie powinien uokik się zajmować ?
I jeszcze jedno!
Strona:
http://www.mbank.pl/informacja/#cats=p/ ... /inne.html
4ta pozycja to:
Zaraz zaraz o co kaman ... wiedzą, że jest to klauzula niedozwolona ale nadal mają ją w umowie i klientów golą ?
Czy aby właśnie takich spraw nie powinien uokik się zajmować ?
green7 Jak na czacie internetowym wspomniałem że nie maja prawa takiego zapisu mieć w regulaminie to Pani była wręcz zaskoczona...
Kierownik oddziału w którym składałem reklamację, również pierwszy raz na oczy widział taki zapis.
W sumie tym ludziom się nie dziwie - oni nie są od tego by monitorować rejestry klauzul.
Założę się jednak że mimo mojej, czy twojej reklamacji , taki zapis nie zginie. Ile osób to zareklamuje ?
A ile kasy zarobią za takie przelewy ?
Nie opłaca im się...
A skoro tak szybko oddali pieniądze to zapewne sprawa jest im znana...
W sumie zgłosiłem i multi i mbank do UOKiK, a czy zajmują się takimi zgłoszeniami to już nie wiem...
Kierownik oddziału w którym składałem reklamację, również pierwszy raz na oczy widział taki zapis.
W sumie tym ludziom się nie dziwie - oni nie są od tego by monitorować rejestry klauzul.
Założę się jednak że mimo mojej, czy twojej reklamacji , taki zapis nie zginie. Ile osób to zareklamuje ?
A ile kasy zarobią za takie przelewy ?
Nie opłaca im się...
A skoro tak szybko oddali pieniądze to zapewne sprawa jest im znana...
W sumie zgłosiłem i multi i mbank do UOKiK, a czy zajmują się takimi zgłoszeniami to już nie wiem...
- _/_/Dariusz_/_/
- Pasjonat
To tak żeby nie mieszać :green7 pisze:4ta pozycja to:
tytuł wykonawczy
Tytuł wykonawczy – dokument urzędowy stwierdzający istnienie i zakres nadającego się do egzekucji roszczenia wierzyciela i odpowiadającego mu obowiązku dłużnika. Istnieją następujące rodzaje tytułów wykonawczych:
tytuły wykonawcze cywilne, którymi są tytuły egzekucyjne zaopatrzone przez sąd w klauzulę wykonalności (art. 776 k.p.c.);
tytuły wystawiane w toku postępowania egzekucyjnego w administracji (art. 27 ustawy z dnia 17 czerwca 1966 r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji, t.jedn.: Dz. U. z 2005 r. Nr 229, poz. 1954);
tytuły wykonawcze wystawiane przez sądy karne (art. 107 kodeksu postępowania karnego z dnia 6 czerwca 1997 r., Dz. U. z 1997 r. Nr 89, poz. 555);
tytuły wykonawcze wystawiane przez organy orzekające w postępowaniu karno-skarbowym (ustawa z dnia 10 września 1999 r. - Kodeks karny skarbowy, Dz. U. Nr 83 poz. 930
Czyli jeśli na podstawie tytułu wyk. ktoś wchodzi na twoje konto żeby ściągnąć kasę, czyli dobrowolnie nie zapłaciłeś.
Nie że za każdy przelew ściągają 30 pln i możesz to reklamować

Objective perspective, just businiess...