Indeksy kontra Waluty

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
fxmatys
Bywalec
Bywalec

Indeksy kontra Waluty

Nieprzeczytany post autor: fxmatys »

Witajcie !
Mam do wszystkich pytanie, czy wielu z was gra częściej na indeksach typu s&p500 albo dax zamiast na parach walutowych ?
Wyjaśniam pytanie. Wskaźniki makroekonomiczne czy wiadomości rynkowe na tak płynnych parach walutowych jak euro lub dolar są chyba mniej wyraziste.
Przyznaje się bez bicia że sam gram od roku tylko na parach ale jak wiadomości z rynku mają się do rzeczywistości na indeksowych wykresach ? Czy jest w tym więcej analizy fundamentalnej ?
Protect What's Yours

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Czy jest w tym więcej analizy fundamentalnej ?
Czy jest więcej analizy fundamentalnej? To zależy od Ciebie.
Czy działa lepiej? Nie powiedziałbym.
Czy newsy mają wyraźniejsze odbicie w indeksie? Tak. Rynek akcji jest rynkiem ryzyka. Dlatego dobre newsy napędzają apetyt inwestorów, a złe szybko go gaszą. Awersja na ryzyko jest silnie powiązana ze strachem, a to są emocje gwałtowne.

Uprzedzam, że nie ma czegoś takiego ja "gra na indeksach". Można rozgrywać kontrakty na indeks, lub po prostu zakłady u samego brokera. Na kontraktach jest dużo spekulacji, co widać, a rynek nie zawsze jest taki głęboki, jak by się wydawało. Ponadto notowania kontraktów są 24h, natomiast indeks jest notowany jedynie we właściwej sesji giełdowej. To też wprowadza ciut zamieszania.

fxmatys
Bywalec
Bywalec

Indeksy kontra waluty

Nieprzeczytany post autor: fxmatys »

A zatem skoro kontrakty na index są wyraźniejsze. A jak wiadomo rynki oddziałują na siebie.
Czy można łatwiej przewidzieć i zarobić w taki sposób że gdy załóżmy zamyka się rynek amerykański i londyński a wraz z nimi wszystkie indexy na tych rynkach i czekamy godzinę aż otworzy się sydney to czy możemy w oparciu o kontrakty na index s&p500 lub dax odpowiednio zagrać na australijskim ? Zanim on się otworzy my już możemy zagrać chociaż stoi w miejscu. Ale jak ruszy w tą stronę w którą się spodziewamy wiedząc jakie były nastroje to czy to ma sens ?
Mam nadzieje ze nie poplątałem ;-)

Dodano po 18 godzinach 17 minutach:

No dobrze to nie ma sensu. Może ktoś doświadczony napisze w jaki sposób gra na kontraktach i reaguje na rynek. Bardzo jestem ciekawy
Protect What's Yours

ODPOWIEDZ