Przydatność studiów ekonomicznych...

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
ArtiumS
Bywalec
Bywalec

Przydatność studiów ekonomicznych...

Nieprzeczytany post autor: ArtiumS »

Tak jak w temacie, jak sądzicie, czy studiowanie (ukończenie studiów) kierunków finansowych, ekonomicznych jest bardzo przydatne w tradingu, czy może główną rolę odgrywa jednak doświadczenie, chęć poszerzania wiedzy na temat różnych strategii, dodatkowe szkolenia?

Dagu

Nieprzeczytany post autor: Dagu »

jedno z drugim nie ma nic wspolnego
mozesz kopac ziemniaki a za rok byc wzietym traderem

skutecznego inwestowania mozna sie nauczyc
na uczelni nie naucza cie jak zarabiac na gieldzie

idz do elitarnej uczelni to nauczysz sie wielu rzeczy i bedziesz madrzejszy
ale zarabiac nie bedziesz

pozdrawiam

tomekinv
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: tomekinv »

ArtiumS - kończyłem inżynierie finansową, teoretycznie konkretną specjalność, po której jednak w Polsce mało jest ofert pracy. Zagranicą wybór o wiele szerszy.

A w ekipie traderów, z którymi się stykam, którzy z tradingu żyją mam mechanika samochodowego, wuefiste, informatyka, filozofa :) Jak widzisz zero realnego kontaktu z tematyką finansową; nie kończyli żadnych studiów w tym kierunku, ba nawet niektórzy studiów jako tako. A nie stało to na przeszkodzie by w tradingu odnaleźli się znakomicie.

Natomiast pewnego dnia, kiedy psychika zawiedzie, wynika spadną i poczujesz potrzebę znalezienia "normlanej" pracy na etacie, studia mogą się przydać.

ArtiumS
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: ArtiumS »

idz do elitarnej uczelni to nauczysz sie wielu rzeczy i bedziesz madrzejszy

Natomiast pewnego dnia, kiedy psychika zawiedzie, wynika spadną i poczujesz potrzebę znalezienia "normlanej" pracy na etacie, studia mogą się przydać
Dziękuję za porady, ale pytanie nie dotyczy mnie :) Ja jestem szczęśliwym studentem lotnictwa, a ogólnie Waszego podejścia do tematu

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

ArtiumS pisze:Ja jestem szczęśliwym studentem lotnictwa, a ogólnie Waszego podejścia do tematu
W zasadzie to co zacytowałeś jest kwintesencją całego wątku... wiele nie trzeba dodawać

Awatar użytkownika
Jack
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Jack »

ArtiumS pisze:czy studiowanie (ukończenie studiów) kierunków finansowych, ekonomicznych jest bardzo przydatne w tradingu
Każda nowa rzecz/doświadczenie/wiedza jest w życiu bardzo przydatna.Osobiście jestem zdania, że każde studia mogą być użyteczne jeżeli się odpowiednio je wykorzysta.

Awatar użytkownika
tyler_durden
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: tyler_durden »

Już wiele razy to pisałem i będę powtarzał, że nie.

FiR jest nieprzydatny. Jeśli cokolwiek ma się przydać w tradingu, będą tą kierunki pokroju MIESI. Przynajmniej ktoś będzie dobry w modelowaniu statystycznym i rozwiązywaniu różnych problemów matematycznych - co na etapie opracowywania strategii lub EA - ma swój sens.
ciągle głupi ...

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Studia ekonomiczne mogą być pomocne w zakresie analizy fundamentalnej, gdzie będziemy znali mechanizmy makroekonomiczne i ich znaczenie dla gospodarki. Ale bądźmy szczerzy - ilu z nas stosuje AF jako podstawę w swoim handlu? No i czy tylko dlatego warto studiować 3-5 lat żeby poznać coś czego można nauczyć się samemu z książek w okresie kilka razy krótszym...? ;)
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

Artium takie tematy powstają kilka razy w roku,podejrzewam że jak w wyszukiwarce wpiszesz słowo"szkoła" bądź "studia" to się wszystkiego dowiesz.Jeżeli ktoś raz napisał wszystko w temacie,nie będzie się w nieskończoność powtarzał.Uszanuj,ewentualnie odśwież jak jeszcze coś będzie niejasne według Ciebie.

Mars
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Mars »

Studia typu ekonomia, FiR mają przyuczać do zawodu, a w tradingu liczy się głównie psychologia.
Jeżeli trzymamy pozycję krócej niż dzień, tak jak to robi większość ludzi na Forexie, to AF jest kompletnie nie przydatna :)

ODPOWIEDZ