Zakladam temat bo szczerze mowiac troche zglupialem , nie zastanawialem sie nad tym bo nie bylo to dla mnie istotne a ostatnio jakos tak wyszlo ze cos mi nie pasuje .
Wczesniej czytalem ze cena spada dlatego ze jest wiecej sprzedajacych niz kupujacych i na odwrot .
I tak ostatnio w kilku tematach czytam zeby sprzedac ktos musi kupic i na odwrot . Zapewniajac taka rownowage jak to mozliwe ze cena sie zmienia ?
Dzieki .
Pozdrawiam .
Dlaczego cena sie zmienia? - jak działa arkusz zleceń? DoM
rabit pisze: Wczesniej czytalem ze cena spada dlatego ze jest wiecej sprzedajacych niz kupujacych i na odwrot .
na konkretnym poziomie ceny zawsze zostaje zawartych tyle samo zleceń (wielkość zleceń nie ilość).
Cena sie zmienia gdy chce kupić powiedzmy 100 kontraktów po 1.402 ale na tym poziomie oferowane jest tylko 80.
Mogę kupić 80 lub wrzucić zlecenie PKC (po każdej cenie). Wtedy kupie 80 po 1.402 i 20 po cenie wyższej.
Następny kupujący będzie widział nowa cenę.
Każdy przez wejściem na FX powinien przerobić choćby nasza GPW.
jak się ustala cenę - idziesz na targ i mówisz:
- chcę tą marchew za ile
- 10 pl/kg
- dam 5
- zgodzę się na 6
- i tak się oto w skrócie ustala cena
Na rynkach działa to w większej skali - i cena ustalana jest przez zlecenia sprzedaży/kupna aby była ustalona musi być transakcja przeciwna (ktoś musi sprzedawać aby ktoś mógł kupić).
Cena jest poziomem przy którym dochodzi do transakcji. Dajmy na to jest cena 1.
No i ktoś wrzucił chęć zakupu po 1,1
cena stoi dopóki nikt nie będzie chciał sprzedać po 1,1 i dojdzie do transakcji wymiany. To w którą stronę pójdzie czy góra czy dół decyduje wielkość zleceń (w sensie wolumen) - zawsze dąży się do największego obrotu. Jeśli jesteś w stanie kupić po nieograniczonej cenie to cena pójdzie do góry - będziesz zawierał transakcje po coraz wyższej cenie, najpierw skosisz wszystkie zlecenia po 1,1 potem już nikt po tej nie będzie chciał sprzeda (płynność) i będziesz zawierał po wyższej, tak samo dla sprzedaży.
Cenę więc ustala popyt i podaż.
- chcę tą marchew za ile
- 10 pl/kg
- dam 5
- zgodzę się na 6
- i tak się oto w skrócie ustala cena
Na rynkach działa to w większej skali - i cena ustalana jest przez zlecenia sprzedaży/kupna aby była ustalona musi być transakcja przeciwna (ktoś musi sprzedawać aby ktoś mógł kupić).
Cena jest poziomem przy którym dochodzi do transakcji. Dajmy na to jest cena 1.
No i ktoś wrzucił chęć zakupu po 1,1
cena stoi dopóki nikt nie będzie chciał sprzedać po 1,1 i dojdzie do transakcji wymiany. To w którą stronę pójdzie czy góra czy dół decyduje wielkość zleceń (w sensie wolumen) - zawsze dąży się do największego obrotu. Jeśli jesteś w stanie kupić po nieograniczonej cenie to cena pójdzie do góry - będziesz zawierał transakcje po coraz wyższej cenie, najpierw skosisz wszystkie zlecenia po 1,1 potem już nikt po tej nie będzie chciał sprzeda (płynność) i będziesz zawierał po wyższej, tak samo dla sprzedaży.
Cenę więc ustala popyt i podaż.
Ostatnio zmieniony 18 cze 2012, 18:32 przez Tig3r, łącznie zmieniany 1 raz.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..
Ktos mi kiedys powiedział że na FX obroty dzienne liczy się bilionach i bardzo trudno jest wpłynąc na kurs waluty. Powiedział równiez że 95% zleceń pochodzi od instytucji i tylko 5% od spekulantów. Czy to prawda?
Do końca nie rozumiem jakimi środkami trzeba dysponowac aby ruszyć kursem. W zasadzie te nagłe zmiany czy wycinka SL jak to sie mówi to kilka czy tez kilkanascie pipsów czasem wiecej aby to zorganizować trzeba mieć poważne środki i dobry plan. Czy takie zagrywki są legalne przecież wszyscy na tym tracimy?
Do końca nie rozumiem jakimi środkami trzeba dysponowac aby ruszyć kursem. W zasadzie te nagłe zmiany czy wycinka SL jak to sie mówi to kilka czy tez kilkanascie pipsów czasem wiecej aby to zorganizować trzeba mieć poważne środki i dobry plan. Czy takie zagrywki są legalne przecież wszyscy na tym tracimy?
Jeśli robisz wszystko jak należy to znaczy że nie jesteś bohaterem
http://youtu.be/mLXQltR7vUQ

- Mighty Baz
- Pasjonat