Dlaczego cena sie zmienia? - jak działa arkusz zleceń? DoM

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
rabit
Pasjonat
Pasjonat

Dlaczego cena sie zmienia? - jak działa arkusz zleceń? DoM

Nieprzeczytany post autor: rabit »

Zakladam temat bo szczerze mowiac troche zglupialem , nie zastanawialem sie nad tym bo nie bylo to dla mnie istotne a ostatnio jakos tak wyszlo ze cos mi nie pasuje .
Wczesniej czytalem ze cena spada dlatego ze jest wiecej sprzedajacych niz kupujacych i na odwrot .
I tak ostatnio w kilku tematach czytam zeby sprzedac ktos musi kupic i na odwrot . Zapewniajac taka rownowage jak to mozliwe ze cena sie zmienia ?
Dzieki .
Pozdrawiam .

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

rabit pisze: Wczesniej czytalem ze cena spada dlatego ze jest wiecej sprzedajacych niz kupujacych i na odwrot .

na konkretnym poziomie ceny zawsze zostaje zawartych tyle samo zleceń (wielkość zleceń nie ilość).

Cena sie zmienia gdy chce kupić powiedzmy 100 kontraktów po 1.402 ale na tym poziomie oferowane jest tylko 80.

Mogę kupić 80 lub wrzucić zlecenie PKC (po każdej cenie). Wtedy kupie 80 po 1.402 i 20 po cenie wyższej.

Następny kupujący będzie widział nowa cenę.

Każdy przez wejściem na FX powinien przerobić choćby nasza GPW.

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

jak się ustala cenę - idziesz na targ i mówisz:
- chcę tą marchew za ile
- 10 pl/kg
- dam 5
- zgodzę się na 6
- i tak się oto w skrócie ustala cena

Na rynkach działa to w większej skali - i cena ustalana jest przez zlecenia sprzedaży/kupna aby była ustalona musi być transakcja przeciwna (ktoś musi sprzedawać aby ktoś mógł kupić).
Cena jest poziomem przy którym dochodzi do transakcji. Dajmy na to jest cena 1.
No i ktoś wrzucił chęć zakupu po 1,1
cena stoi dopóki nikt nie będzie chciał sprzedać po 1,1 i dojdzie do transakcji wymiany. To w którą stronę pójdzie czy góra czy dół decyduje wielkość zleceń (w sensie wolumen) - zawsze dąży się do największego obrotu. Jeśli jesteś w stanie kupić po nieograniczonej cenie to cena pójdzie do góry - będziesz zawierał transakcje po coraz wyższej cenie, najpierw skosisz wszystkie zlecenia po 1,1 potem już nikt po tej nie będzie chciał sprzeda (płynność) i będziesz zawierał po wyższej, tak samo dla sprzedaży.
Cenę więc ustala popyt i podaż.
Ostatnio zmieniony 18 cze 2012, 18:32 przez Tig3r, łącznie zmieniany 1 raz.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
rabit
Pasjonat
Pasjonat

Esco pisze:Każdy przez wejściem na FX powinien przerobić choćby nasza GPW.
:oops:

Esco nie wiem czy do konca mnie zrozumiales albo ja Ciebie nie zrozumialem . Jezeli jest tak ze ktos musi kupic taka sama ilosc jak ja chce sprzedac to to jest rownowaga :| :?
Ze mnie dupa nie trejder!!! :D

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

rabit pisze: Jezeli jest tak ze ktos musi kupic taka sama ilosc jak ja chce sprzedac to to jest rownowaga
A jak chce kupić więcej i natychmiast?

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
rabit
Pasjonat
Pasjonat

Esco , Tig3r dzieki za pomoc jeszcze nie wiem czy do konca zrozumialem ale jakby cos to bede pytal . Czasowki wiec nie moge wnioskowac o pochwale .
Pozdrawiam .
Ze mnie dupa nie trejder!!! :D

Awatar użytkownika
temal
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: temal »

Ktos mi kiedys powiedział że na FX obroty dzienne liczy się bilionach i bardzo trudno jest wpłynąc na kurs waluty. Powiedział równiez że 95% zleceń pochodzi od instytucji i tylko 5% od spekulantów. Czy to prawda?
Do końca nie rozumiem jakimi środkami trzeba dysponowac aby ruszyć kursem. W zasadzie te nagłe zmiany czy wycinka SL jak to sie mówi to kilka czy tez kilkanascie pipsów czasem wiecej aby to zorganizować trzeba mieć poważne środki i dobry plan. Czy takie zagrywki są legalne przecież wszyscy na tym tracimy?
Jeśli robisz wszystko jak należy to znaczy że nie jesteś bohaterem ;) http://youtu.be/mLXQltR7vUQ

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mighty Baz »

temal pisze:
Do końca nie rozumiem jakimi środkami trzeba dysponowac aby ruszyć kursem.
jak sie nazywa Bernake lub inny wazny pejs, to wystarczy sama gadka w technikolorze :P
DAYTRADER
powodzenia, kilometrow pips wam zycze

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

temal pisze:Czy takie zagrywki są legalne przecież wszyscy na tym tracimy?
Nie no nie wszyscy.

Wiesz rynki OTC to ucieleśnienie kapitalizmu gdzie silniejszy nie licząc sie z niczym może robić co chce.

ODPOWIEDZ