Najoptymalniejsza stawka [% budzetu]
Najoptymalniejsza stawka [% budzetu]
Witam. Jak można obliczyć najoptymalniejszą stawkę % budżetu tak by ryzyko wyczyszczenia konta nie było za duże, a osiągane zyski nie były zbyt małe i miały przyrost liniowy.
Mając np. wyjściowe dane:
80% dodatnich pozycji
20% stratnych
Wliczając średni przychód oraz stratę-
R:R wynosi 2,4
pozdrawiam
Mając np. wyjściowe dane:
80% dodatnich pozycji
20% stratnych
Wliczając średni przychód oraz stratę-
R:R wynosi 2,4
pozdrawiam
Poczytaj o tym: http://www.investopedia.com/articles/tr ... z1nuXsxc75.
Współczynnik Kelly'iego pozwala właśnie obliczyć % wartość pozycji na podstawie wartości parametrów jakie podałeś.
Współczynnik Kelly'iego pozwala właśnie obliczyć % wartość pozycji na podstawie wartości parametrów jakie podałeś.
Tu po polsku
http://pirx-na-gpw.blogspot.com/2006/11 ... akcji.html
Kelly = W - L/R,
gdzie:
Kelly = część kapitału ryzykowana w jednej transakcji,
W = procent wygranych (udział zyskownych transakcji systemu),
L = 1-W = procent przegranych (udział stratnych transakcji systemu),
R = stosunek wartości wygranej do wartości przegranej transakcji.
http://pirx-na-gpw.blogspot.com/2006/11 ... akcji.html
Kelly = W - L/R,
gdzie:
Kelly = część kapitału ryzykowana w jednej transakcji,
W = procent wygranych (udział zyskownych transakcji systemu),
L = 1-W = procent przegranych (udział stratnych transakcji systemu),
R = stosunek wartości wygranej do wartości przegranej transakcji.
Poczytaj jeszcze o optimal f Ralph'a Vince'a. Link do tematu na forum: http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... sc&start=0
wedlug mnie Kelly w czystej postaci nie daje dobrych wynikow na forex, bo tyczy sie zdarzen zero-jedynkowych...osobiscie stosuje equity curve trading i do tego (space management/pipcushion)... to jest wedlug mnie najlepsze podejscie. Ten temat ostatni niestety na naszym forum nie jest opisany, szukaj na Kresliku pod Space Wars by Mighty One. polecam
P.S.
swoja droga mogłby byc dzial na forum dotyczacy tylko Money Managementu, to bym cos skrobnąl w chwili wolnej na temat Space Wars..i nie tylko
P.S.
swoja droga mogłby byc dzial na forum dotyczacy tylko Money Managementu, to bym cos skrobnąl w chwili wolnej na temat Space Wars..i nie tylko

Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.
Fajnie by było jakbyś napisał coś na temat SpaceWars. Przyznam się, że nie zrozumiałem tego co Mighty miał na myśli i porzuciłem temat dalszej analizy. Z chęcią bym przeczytał jakieś przystępniejsze tłumaczeniesgorn pisze:wedlug mnie Kelly w czystej postaci nie daje dobrych wynikow na forex, bo tyczy sie zdarzen zero-jedynkowych...osobiscie stosuje equity curve trading i do tego (space management/pipcushion)... to jest wedlug mnie najlepsze podejscie. Ten temat ostatni niestety na naszym forum nie jest opisany, szukaj na Kresliku pod Space Wars by Mighty One. polecam
P.S.

PS: Też stosuję analizę krzywej kapitału, ale w automatach. Nie zastanawiałem się jednak jak to zrobić przy grze z ręki... gra na demo ?
dokladnie, ja tak robiePS: Też stosuję analizę krzywej kapitału, ale w automatach. Nie zastanawiałem się jednak jak to zrobić przy grze z ręki... gra na demo ?

wyglada to mnie j wiecej tak jak na screen
spoko, to cos przygotuje i zapodam.rayzeel pisze:Fajnie by było jakbyś napisał coś na temat SpaceWars. Przyznam się, że nie zrozumiałem tego co Mighty miał na myśli i porzuciłem temat dalszej analizy. Z chęcią bym przeczytał jakieś przystępniejsze tłumaczenie Smile Pozdrawiam!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne