TREND MAGIC - bardzo ciekawy trend follower.

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

TREND MAGIC - bardzo ciekawy trend follower.

Nieprzeczytany post autor: chojnak »

Szanowni Koledzy,

Wielokrotnie korzystałem z Waszych rad i załączanych przez Was strategii i wskaźników. Jak nic wypada się odwdzięczyć i zamieścić na naszym forum coś od siebie.

System, który postaram się opisać w kilku zdaniach został opublikowany na forexfactory i jego autorem jest Paulus a osobą, która wniosła sporo inwencji w jego udoskonalenie Tudor Girl. Kilka dodatkowych elementów, które wniosłem do niego pozwala mi na lepsze filtrowanie sygnałów i jest to mój własny wkład.

ZAŁOŻENIA SYSTEMU.

Założeniem systemu jest składanie transakcji zgodnie z trendem. Longi wyłącznie w trendzie wzrostowym, shorty wyłącznie w spadkowym. System jest klasycznym trend followerem więc sygnały do zawarcia transakcji dostaniemy z pewnym opóźnieniem. Ale bez obaw! Zdążymy upolować dla siebie sporo pipsiaków :D

INTERWAŁ

Autor systemu zaleca używanie go na wykresie 5 minutowym. Przyznaję szczerze, że używałem go zarówno na wykresie 5 minut jak i 1 minuty. Ze względu na jego charakter uważam, że daje równie dobre efekty nawet na 1h. Wystarczy rzucić okiem na wykres. Jestem maniakalno-depresyjnym skalperem więc większość czasu spędzam na 1min i 5 min.
Oczywiście zmiana perspektywy czasowej zmieni potencjalne TP i SL dla każdej z pozycji.

PARY WALUTOWE

Autor zaleca parę EUR/GBP. Wyjaśnia to faktem, że jest to para walutowa, która jest mocno trendowa. Zaczynając trend trwa w nim dość długo. Oprócz niej każda para walutowa lub instrument, który ma tendencje do utrzymywania się dłuższym trendzie. Osobiście używam z najpopularniejszym instrumentem forexowym czyli EUR/USD i powiem jedno - para ta również nadaje się do handlu Trend Magic.
Jako ciekawostkę podam, że sprawdza się całkiem nieźle przy wyznaczaniu momentu dokonywania transakcji nawet dla kontraktów FW20 na WIG20 :)

Proponuję zwrócić uwagę na pary w korelacji z japońskim jenem.

WYGLĄD OKNA TRANSAKCYJNEGO

Obrazek

TO CO KOCHAMY NAJBARDZIEJ CZYLI S Y G N A Ł Y :D

Obrazek

INTERPRETACJA SYGNAŁÓW

System składa się z następujących wskaźników, które generują sygnały:

Rdzeniem systemu jej BB MACD, któremu dajemy następujące ustawienia:

Obrazek

Jak widać, BB MACD ma dwa kolory - czerwony i niebieski. Czerwony potwierdza trend spadkowy, niebieski - wzrostowy.

Drugim wskaźnikiem jest TREND MAGIC widoczny na wykresie ze swiecami japońskimi jako linia, która przybiera kolor czerwony i niebieski.
Czerwony - trend spadkowy, niebieski - wzrostowy.

Na BB MACD nałożony jesy wskaźnik VQ który wskazuje nam momenty wejść/wyjść zgodnie z trendem. VQ sygnalizuje nam alertem moment wejścia oraz rysuje na wykresie prostokąt z ceną. Zamknięcie świeczki powyżej/poniżej ceny powoduje zmianę koloru VQ oraz generuje strzałkę.
Brak zamknięcie świeczki na poziomie wskazanym przez VQ oznacza nieziszczenie sygnału i nie powoduje zmiany wskaźnika VQ.
VQ należy traktować jako wczesne ostrzeżenie o możliwości zmiany trendu.

Na dole w formie baru widać napisany przez Tudor Girl z FF wskaźnik HG_0001a, który na podstawie wyliczeń średnich ruchomych wskazuje na trzy rodzaje sytuacji: bar czerwony - trend spadkowy, bar niebieski - trend rosnący, bar żółty - możliwa zamiana trendu.

CZY WSKAŹNIKI REPAINTUJĄ, CZYLI TO CZEGO NIE LUBIMY ...

Dobra wiadomość - BBMACD, HG_0001a i VQ nie repaintują ! Owszem, potrafią zmienić kolor ale wyłącznie w trakcie formowania się danej świeczki. Po jej zakończeniu kolor wskaźników pozostaje ten sam !

MOJE MODYFIKACJE:

OD siebie dodałem Bollinger Bands, okres 20, odchylenie 2 i 3 oraz Awesome Oscillator i AO Billa Willamsa. Pozwalają mi lepiej "wstrzelić się" w początek trendu po korektach.
Dorzuciłem też wskaźnik ze strategii THV a mianowicie Pivot Points z liniami oporów i wsparć, przydaje się do zawierania i zamykania transakcji.

Dlaczego oscylatory Billa Williamsa ?

Pozwalają mi wstrzelić się z transakcją zaraz po końcu danej korekty. Przykładowo przy trendzie wzrostowym, po chwilowej korekcie spadkowej, wchodzę z długą pozycją po tym, jak kolor barów w AO lub AC zmieni się z czerwonego na zielony. AC reaguje szybciej, AO wolniej. Wejscia wg. AO i AC ustalam subiektywnie oceniając siłę trendu. Jeśli jest mocny sugeruje się AC, jeśli wolniejszy czekam na potwierdzenie przez AO.

Dlaczego świece japońskie?

Bo lubię. Od nich zacząłem swoją przygodę z rynkami kapitałowymi i są dla mnie kwintesencją inwestowania i spekulacji. Jeśli chcecie można je zamienić na wykres liniowy czy słupkowy.

Dlaczego Bollinger Bands ?

Wielokrotnie zauważyłem, że BB z okresu 20 z odchyleniem 2 i 3 wskazują potencjalny koniec danego trendu czy mikro-trendu. Uderzenie ceny z BB z odchyleniem 3 może oznaczać potencjalny koniec danego ruchu.

Dlaczego Eagle Breakout ?

Przebicie górnej lub dolej granicy wyznaczonej przez EB wskazuje na potencjalne miejsca, gdzie może nastąpić duży ruch cenowy.

Dlaczego THV Pivot Points ?

Wskazuje na potencjalne miejsca wsparć i oporów. Bardzo często dany trend spadkowy czy wzrostowy traci impet lub wręcz zawraca przy dojściu do linii generowanych przez ten system. Świetnie sprawdza się jako dodatkowy czynnik potwierdzający zajęcie danej pozycji np. short po odbiciu od ważnego oporu lub long po udanym wsparciu na danym poziomie.

Dlaczego EA Trailing Stop ?

Dbanie o własne nerwy i ochronę kapitału jest dla mnie priorytetem. EA automatycznie przesuwając SL o daną liczbę punktów od ceny (minimum 5) szybko zabezpieczy mój punkt wejścia a później zarobione pipsiaki. Pamiętajcie tylko, że zbyt nisko ustawiony trailing spowoduje, że często wyrzuci was z rynku chwilowy szum cenowy. Wielkość TP pozostawiam do osobistego ustalenia. Przy skalpie stawiam 5, przy większych interwałach 15-20 pkt.

Dlaczego THV Candle Time ?

Warto wiedzieć za jaki czas kończy się rysowanie danej świeczki. Najmocniejsze ruchy następują pod sam koniec - sprawdźcie sami.

To są moje modyfikacje. Pamiętajcie, że wybierając te wskaźniki dopasowywałem je indywidualnie pod siebie i mój styl inwestowania.

Rdzeniem systemu są: BB MACD, TREND MAGIC, VQ i HG_0001a :)

ZASADY WEJŚĆ / WYJŚĆ.

Z zasady wchodzimy ZARAZ po ukształtowaniu się trendu
ZARAZ tj. wedle własnego uznania co do ryzyka. Jedni wejdą na szczycie wybicia, które zapoczątkuje trend wzrostowy, inni poczekają na pierwszą korektę. Wedle uznania Panowie :D

. A więc:

Dla pozycji długiej:

BB MACD po spadku zmienia kolor na NIEBIESKI.
TREND MAGIC po spadku zmienia kolor na NIEBIESKI.
HG_0001a zmienia kolor z czerwonego na niebieski lub żółty.

Dla pozycji krótkiej:

Sytuacja odwrotna jak dla pozycji długiej.

Załączę zaraz spakowane indykatory, bo forum nie chce przyjąć plików z .ex4.

Życzę wielu pipsiaków zysku !

Wszelkie uwagi MILE WIDZIANE ! Liczę na to, że Z WASZĄ POMOCĄ DOSZLIFUJEMY TEN SYSTEMIK I UCZYNIMY Z NIEGO PIPSOKOSIARKĘ !

Serdecznie pozdrawiam,
Jarek

PS. Jestem aktualnie w pracy i za bardzo nie mogę pisać więc jeśli czegoś nie zamieściłem lub chcecie abym odpowiedział na pytania - zrobię to po południu ! A teraz wracam do pracy, w końcu nie samym Fxem człowiek żyje ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 09 cze 2009, 12:26 przez chojnak, łącznie zmieniany 10 razy.

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Zaraz zabiore sie za testowanie, moze cos sie uda polepszyc :)

Mozesz dorzucic template ?

Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

I o to chodzi Cyb !

Co dwie głowy to nie jedna! A co dopiero trzy, cztery czy dziesięć głów ! :)
Od tego tu jesteśmy bo sobie wzajemnie pomagać :D

Do dzieła! Uwagi, spostrzeżenia i innowacje mile widziane :)

Dodano po 2 godzinach 43 minutach:

Dzisiejsze pozycje na EUR / USD na interwale 5 minut.

Najpierw long, chwilę później short (short trochę naciągany bo długo wahał się HG_0001a zanim zmienił kolor na czerwony).

Prawie 100 pipsów. Niestety S nie brałem, byłem na zebraniu w pracy i laptop bezczynnie siedział na biurku :(

Ale cóż, nie dziś to jutro !

Wejścia mega-konserwatywne! Wyjścia wg. wskazań VQ :)

A tutaj kolejna L zatytułowana akuku!

Prawie 40 pips w 20 minut. Złapałem ledwo 14, Trailing Stop mnie wywalił, dziad jeden! :) Ano tak to z tym trailingiem jest, raz broni, raz tnie zyski ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Największy sukces jaki możesz osiągnąć w życiu to zwycięstwo nad własnymi słabościami.

marius09
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: marius09 »

Cześć

Chojnak dopiero się przyłączam do dyskusji ale z tego co już widzę to nie jest to EA tylko strategia manualna?

Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

Tak Marius09,

Z EA korzystam tylko z Trailing Stopa do automatycznego stawiania SL i zabezpieczania wypracowanego zysku.

Swoją drogą to i chyba z niego zrezygnuję, bo zbyt często wyrzuca mnie z rynku z kilkoma pipsiakami zysku na jakimś szumie cenowym. A zysk mógł być 3-4 razy większy.

Manual, choć kto wie, może możnaby do tego EA napisać.
Największy sukces jaki możesz osiągnąć w życiu to zwycięstwo nad własnymi słabościami.

marek25
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: marek25 »

Witam,Czy wiecie skąd mogę ściągnąć wskażnik Magic Trend i HG_0001a???Z góry dzięki

mbiaz8x
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: mbiaz8x »

marek25 pisze:Witam,Czy wiecie skąd mogę ściągnąć wskażnik Magic Trend i HG_0001a???Z góry dzięki

Z załączników w pierwszym poście? :wink:

Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

Zostały zrarowane i załączone do pierwszego postu.
Template został zrarowany odddzielnie.

Wszystko co trzeba jest już podpięte. :D
Ostatnio zmieniony 09 cze 2009, 17:05 przez chojnak, łącznie zmieniany 1 raz.

r2ber0
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: r2ber0 »

Przyznam, ze bardzo ciekawy i prosty system. Zaczynam testy :)

Awatar użytkownika
gutek04
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: gutek04 »

To i ja sie dołączę do testowiczów ;] wygląda ciekawie, tylko ja u siebie pivoty zastąpiłem ATR levels (10), S/R z h4 i opcjonalnie rysowanym fibonacci ratracement. Wiele razy przez pivoty traciłem cenne pipsy...

ODPOWIEDZ