Fibonacci w praktyce

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
sinpix
Bywalec
Bywalec

Fibonacci w praktyce

Nieprzeczytany post autor: sinpix »

Witam,
chciałbym zapoczątkować mały wątek odnośnie fibonacciego. Od kiedy interesuje się forexem wciąż spotykam się z tym nazwiskiem i związanymi z tym metodami. Nigdzie do tej pory nie udało mi się znaleźć naprawde konkretnych (praktycznych) informacji, i jak każdy początkujący na tym forum, byłbym głęboko wdzięczny za kilka informacji popartych screenami.

może zacznę od kilku pytań / próśb :) :

numer 1. w jaki sposób rysujecie na swoich wykresach poziomy fibo? mam na myśli, otwieramy narzedzie rysowania fibo i... i właśnie? i co dalej? co bierzemy za szczyt (który szczyt) a co za dołek? jak później czytamy te liczby? czy któreś są bardziej istotne od innych? kiedy uznajecie że fala się zakończyła i można rysować, a kiedy nie?

2. czym rózni się expansion, retracement, fan, arcs i fibo time? kiedy rysujemy jaki?

z góry dzięki za odpowiedzi !

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

sinpix pisze:Nigdzie do tej pory nie udało mi się znaleźć naprawde konkretnych (praktycznych) informacji,
Kiepsko szukasz :D

Zajrzyj do ksiazek:

"Liczby Fibonacciego na gieldzie"
"Geometria Fibonacciego"
"Poziomy Dinapolego"
"Teoria fal Elliotta"

Znajdziesz w nich odpowiedzi na swoje pytania oraz duzo, duzo wiecej
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

Awatar użytkownika
robertw7
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: robertw7 »

Ja też jestem początkujący, ale chyba doszedłem do tego, iż wskaźniki typu RSI, stoch etc. na niewiele się zdają. Fibonacci pozwala prognozować co będzie w przyszłości (podkreślam prognozować). Łączę Fibonacciego ze strategią Ovenight Breakout, gdzie poziomy 0 i 100 czyli High i Low są wyznaczane przez sesję azjatycką. Troche podobne to do Panca Eagle, ale tutaj stosujesz zakres Fibo jako pomoc przy kolejnych zniesieniach, a wchodzisz trochę innym sposobem-po korekcie. Poczytaj o tym. jest na forum.

afromarian
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: afromarian »

Początki na rynku Forex - tam powinienes wrzycic ten temat.

Wpisz w google Fibonacci, troche poklikaj a najdziesz odpowiedzi na nurtujace Cie pytania.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Do książek, które wymienił Jason, jeśli znasz angielski, to polecałbym jeszcze:
Scott Carney "The Harmonic Trader"
Bryce Gilmore "Geometry of Markets"
Robert Miner "Dynamic Trading"

Wtedy fibo będzie się po nocach śniło ;)
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
sinpix
Bywalec
Bywalec

ok, może niejasno się wyraziłem.
Przeczytałem co tylko znalazłem na tym forum, na forach zagranicznych, googlowałem nieraz ten temat czytając co tylko wpadnie w oko, z zaprezentowanych tytułów "poziomy dinapolego" i "liczby fibonacciego na giełdzie". Czego mi brakuje to kilka screenów od doświadczonych graczy którzy to w praktyce wykorzystują z krótkim opisem dlaczego tak a nie inaczej.
Początki na rynku Forex - tam powinienes wrzycic ten temat.

Wpisz w google Fibonacci, troche poklikaj a najdziesz odpowiedzi na nurtujace Cie pytania.
Nie uważam żeby to był temat do watku dla początkujących. podstawową wiedzę mam i nie zadaje pytań typu "o co chodzi z tym fibonaccim?" tylko konkretna prośba o screeny i odpowiedzi na pytania których nie znalazłem w książkach. a ponieważ fibo jest istotnym składnikiem wielu strategii i systemów, to chyba właściwe miejsce.
jeszcze nie...
jeszcze się wstrzymaj....
....
już! możesz panikować!

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

W takim razie zajrzyj do Danielewicza lub wymienionych przeze mnie książek. Tam jest masa obrazków doświadczonych graczy... Na szybko jakiś przykład z harmoniczności i fibo dostępny tutaj w ostatnim poście:
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 6&start=50
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
sinpix
Bywalec
Bywalec

Dzieki Raposo
jeszcze nie...
jeszcze się wstrzymaj....
....
już! możesz panikować!

wojtek1976
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: wojtek1976 »

sinpix pisze:Dzieki Raposo
Z tego co wiem to Danielewicz bedzie w Gdyni 25 kwietnia http://www.satrf.org/aktualnosci_opis.php?id=14

Awatar użytkownika
Boby_Fischer
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Boby_Fischer »

jedzie ktoś do Gdyni na to szkolenie?
Boby Fischer is great!

ODPOWIEDZ