o kontrktach tu pisalem kilka razy ale widocznie przeoczyles
ok to co istotne
terminy kontraktow sa rozne jak i wielkosci swapy i prowizje zalezy od brokerni
kontrakty te istotne to te wielkosci
10k dol jeden bo od nich zalezy ile bedzie cie kosztowac nawet na rynku kasowym swap
dzien wygasniecia
u mnie to wyglada tak
Przyszły kontrakt Jun 2023
Auto przewijanie poz
23:35 2023-05-17
Następna sesja handlowa Pon 00:00 - Pon 23:00
na wykresie masz podany kontr 1dnomiesieczny i ten głowny 3mczny /byl w marcu czyli nim zajmiemy sie w czerwcu tez jest wzrostowy
na dzis istotny jest 1dno miesieczny tzn ten z 17 kwietnia bo wtedy jest to autoprzewijanie i wtedy gasnie a masz 3dni na otwarcie nowego
u mnie z terminem do 17 maja u ciebie 22
to sa kontrakty wzrostowe

i widac po jakim kursie mozna je bylo kupic
zasada glowna jest taka ze rynek zbytnio na tych kontraktach nie daje zarobic a raczej sie traci
ale to co najwazniejsze na ten 17 maj bedzie gdzies w okolicy poziomem tego z dnia 17 kwietnia bo to o to chodzi wielkim
by nie kazdy kontrakt zarobic dał
u mnie 17 maj to jest dzie kiedy majac nawet pozycje kupiona dzien wczesniej sporo stracic i o to chodzi brokerom
nie mam pod reka jakie sa straty mozliwe na ropie ale masz przyklad na gazie bo czasem zwlaszcza na 3miesiecznych jest podobnie na ropie
pozycja byla 0,05lot a swap zapierniczyl prawie polowe zysku

patrzac na wykres to raczej bardzo watpliwe by poziom ropy byl tak wysoko jak dzis w czerwcu
na dzis na kwietniowym spora strata tez

trzeba kliknac na ten swap

[/quote]
baxik nie masz pojęcia o czym piszesz
poczytaj najpierw co to jest
kontrakt futures (tym bardziej na ropie), a później się wypowiadaj i twórz swoje teorie na swojej giełdzie, ale nie wprowadzaj w błąd
poczytaj o co w tym chodzi, a później się wypowiadaj... ale nigdy na odwrót, że mówisz dużo a nie wiesz o czym
trzymaj się takiej kolejności: edukacja, praktyka(doświadczenie

) i dzielenie się wiedzą, bo z "lania wody" nic nie będzie
https://admiralmarkets.com/pl/education ... pa-naftowa