Platforma mt4

Sprawy techniczne dotyczące poszczególnych platform handlowych.
pastor721
Bywalec
Bywalec
Posty: 7
Rejestracja: 07 lut 2019, 19:58

Platforma mt4

Nieprzeczytany post autor: pastor721 »

Kliknąłem coś jak wklejałem pliki do indicators, i w tym folderze idicators nie pokazują teraz normalnie tylko jak otwieram idicators pokazują się pliki takie jakie tam są ale obrazkowe. Co zrobić żeby było jak wcześniej?

Forex-trader
Gaduła
Gaduła
Posty: 191
Rejestracja: 13 lis 2017, 10:24

Re: Platforma mt4

Nieprzeczytany post autor: Forex-trader »

mozesz jakos jasniej? :D nic z tego nie wynika....

Online
Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak
Posty: 4216
Rejestracja: 30 lip 2019, 13:15

Re: Platforma mt4

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

Wynika tyle, że skorelował rozszerzenia plików z konkretnym programem, czyli graficznym, w tym wypadku.
To nie ma nic wspólnego z platformą MT4, tylko z systemem operacyjnym.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.

Awatar użytkownika
Mistyfikator
Pasjonat
Pasjonat
Posty: 809
Rejestracja: 05 lip 2021, 20:35

Re: Platforma mt4

Nieprzeczytany post autor: Mistyfikator »

Podepnę się tym razem tutaj, jako że nie widzę wątku dotyczącego ogólnych pytań odnośnie MT4, a ten wątek ma najbardziej ogólny tytuł.

Mam 3 banalne pytania, domyślam się, że odpowiedź na nie brzmi "nie" (a przynajmniej na 2 z nich).
Ale skoro "kto pyta, nie błądzi", to przejdę do rzeczy:

1. Czy jest możliwość wyłączenia tych strzałek, które pojawiają się na wykresach po każdej otwartej i zamkniętej pozycji? Na MT5 znalazłem tę opcję bez problemu. Natomiast na MT4 wydaje mi się, że przejrzałem wszystko, a i tak musze je usuwac ręcznie w Wykresy->Obiekty->Usuń wszystkie strzałki. Niby te strzałeczki są spoko, jak ktoś gra na D1, albo jak się otwiera max. kilka pozycji dziennie. Ale przy scalpingu, już są trochę zbyteczne.

2. Czy jest możliwość, żeby przesunąć wykres w określone miejsce po ręcznym wpisaniu konkretnych parametrów, tj rok, miesiąc, dzień i godzina? Na razie radzę sobie przy pomocy przesuwania wykresu za pomocą klawiatury, ale wiadomo - szybciej by było j/w, a i większa przyjemność w oglądaniu historycznych wykresów. Znając MT4, to pewnie jest jakiś dodatek?

3. Można wyłączyć to każdorazowe wyłączenie odpowiedzialności przy np przesuwaniu SL i TP na wykresie? Rzadko coś zmieniam ręcznie, ale akurat jak potrzebuję tej opcji raz na jakiś czas (np z powodu błyskawicznej decyzji zmniejszenia TP), to z powodu kliknięcia wyłączenia odpowiedzialności jest juz zazwyczaj za późno :o . Nie jest to jakiś kolosalny problem, może kwestia przyzwyczajenia, żeby ruszyć linią SL lub TP po otwarciu pozycji i kliknąć to wyłączenie odpowiedzialności za wczasu. Ale pytam na wszelki wypadek
***

Wchodząc dzisiaj ALL IN ryzykujesz, że już jutro nie będziesz miał możliwości odkucia się.

grzegrzyw
Gaduła
Gaduła
Posty: 265
Rejestracja: 11 mar 2012, 19:43

Re: Platforma mt4

Nieprzeczytany post autor: grzegrzyw »

ad 1. Strzałki są rysowane przez EA, które składa zlecenia i tam o ile masz kod źródłowy można zaznaczyć kolor NONE. Można też usunąć te strzałeczki przy pomocy skryptu, przykładowy skrypt poniżej.
ad 3. U mnie takie objawy nie występują, zobacz czy nie ma tam opcji "nie pokazuj tego okienka ponownie".
Arrow_scr.mq4
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

grzegrzyw
Gaduła
Gaduła
Posty: 265
Rejestracja: 11 mar 2012, 19:43

Re: Platforma mt4

Nieprzeczytany post autor: grzegrzyw »

ad 2. Kliknij dwukrotnie myszką lewy dolny róg wykresu (albo kliknij klawisz ENTER), pokaże się małe okienko wpisz datę i zatwierdź .
Więcej porad znajdziesz:https://fxmonster.pl/artykuly/metatrade ... wskazowki/

Online
Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak
Posty: 4216
Rejestracja: 30 lip 2019, 13:15

Re: Platforma mt4

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

grzegrzyw pisze:
07 lut 2022, 11:43
ad 2. Kliknij dwukrotnie myszką lewy dolny róg wykresu (albo kliknij klawisz ENTER), pokaże się małe okienko wpisz datę i zatwierdź .
Więcej porad znajdziesz:https://fxmonster.pl/artykuly/metatrade ... wskazowki/
Albo uderz klawisz spacji.
Przesuwać wykres też można kółkiem myszy, o ile mysza ma kółko.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.

Online
Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak
Posty: 4216
Rejestracja: 30 lip 2019, 13:15

Re: Platforma mt4

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

Mistyfikator pisze:
07 lut 2022, 02:16

3. Można wyłączyć to każdorazowe wyłączenie odpowiedzialności przy np przesuwaniu SL i TP na wykresie? Rzadko coś zmieniam ręcznie, ale akurat jak potrzebuję tej opcji raz na jakiś czas (np z powodu błyskawicznej decyzji zmniejszenia TP), to z powodu kliknięcia wyłączenia odpowiedzialności jest juz zazwyczaj za późno :o . Nie jest to jakiś kolosalny problem, może kwestia przyzwyczajenia, żeby ruszyć linią SL lub TP po otwarciu pozycji i kliknąć to wyłączenie odpowiedzialności za wczasu. Ale pytam na wszelki wypadek
To się pojawia raz, kiedy instalujemy lub reinstalujemy platformę, tylko trzeba zaznaczyć tam ten mały kwadracik.
2022-02-07_193448.jpg
No i tu tak powinno być:
2022-02-07_193203.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.

Online
Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak
Posty: 4216
Rejestracja: 30 lip 2019, 13:15

Re: Platforma mt4

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

Mistyfikator pisze:
07 lut 2022, 02:16
Podepnę się tym razem tutaj, jako że nie widzę wątku dotyczącego ogólnych pytań odnośnie MT4, a ten wątek ma najbardziej ogólny tytuł.

Mam 3 banalne pytania, domyślam się, że odpowiedź na nie brzmi "nie" (a przynajmniej na 2 z nich).
Ale skoro "kto pyta, nie błądzi", to przejdę do rzeczy:

1. Czy jest możliwość wyłączenia tych strzałek, które pojawiają się na wykresach po każdej otwartej i zamkniętej pozycji? Na MT5 znalazłem tę opcję bez problemu. Natomiast na MT4 wydaje mi się, że przejrzałem wszystko, a i tak musze je usuwac ręcznie w Wykresy->Obiekty->Usuń wszystkie strzałki. Niby te strzałeczki są spoko, jak ktoś gra na D1, albo jak się otwiera max. kilka pozycji dziennie. Ale przy scalpingu, już są trochę zbyteczne.
Ja już nie pamiętam, u mnie się nie pokazują.
To musi być jakaś opcja ukryta związana z innym parametrem wykresu.
Pamiętam tyle, że rzeczywiście w domyślnym ustawieniu platformy transakcje się rysują na wykresie i zostają.
Jeżeli sobie przypomnę, to napiszę...
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.

Online
Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak
Posty: 4216
Rejestracja: 30 lip 2019, 13:15

Re: Platforma mt4

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

PS. Jeżeli strzałki są z EA, to trzeba w EA zmienić w OrderSend() ostatni parametr na clrNONE.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.

ODPOWIEDZ