Witam, jestem nowy borykam się z problemem mianowicie gdy moja pozycja przynosi mi już zysk czasami ciężko mi określić czy już ją zamknąć czy poczekać na jeszcze większy a gdy czekam zbyt długo wykres odwraca i cały zysk w pi..
Nie wiem kiedy przestać. Wiem że zależy to od wielu czynników: jak silny jest trend i w którą stronę idzie, czy są dane itp.
Macie jakieś maksymalne limity albo takie które są zadowalające w poszczególnych interwałach czasowych (mówię o głównych parach walutach)
Zysk w punktach na poszczególnych interwałach
Re: Zysk w punktach na poszczególnych interwałach
Nie ma limitów. Też nie jest do końca tak, że wyjście powinno uznaniowe i zależeć od aktualnej "oceny" rynku.
Strategia wejścia powinna mieć jakiś potencjał możliwy do przetestowania (automatycznie lub ręcznie). Wyjście trzeba określić tak, żeby osiągać je na tyle często, aby wyjść na plus.
Jeżeli grasz manualnie i nie możesz wykorzystać backtestera, to możesz założyć sobie konto w jakimś serwisie typu myfxbook lub mql community i tam po kilkunastu transakcjach przeanalizować ile Twoje pozycje średnio zyskiwały w czasie ich trwania i tam ustawiać tp lub aktywację trailing stopa (EA).
Oczywiście nie jest to bardzo uniwersalna rada, bo jeszcze trzeba tak wycyrklować, żeby sl nie był zbyt prawdopodobny i zbyt duży, ale taka wstępna analiza "potencjału" strategii nie zaszkodzi.
Strategia wejścia powinna mieć jakiś potencjał możliwy do przetestowania (automatycznie lub ręcznie). Wyjście trzeba określić tak, żeby osiągać je na tyle często, aby wyjść na plus.
Jeżeli grasz manualnie i nie możesz wykorzystać backtestera, to możesz założyć sobie konto w jakimś serwisie typu myfxbook lub mql community i tam po kilkunastu transakcjach przeanalizować ile Twoje pozycje średnio zyskiwały w czasie ich trwania i tam ustawiać tp lub aktywację trailing stopa (EA).
Oczywiście nie jest to bardzo uniwersalna rada, bo jeszcze trzeba tak wycyrklować, żeby sl nie był zbyt prawdopodobny i zbyt duży, ale taka wstępna analiza "potencjału" strategii nie zaszkodzi.