Wysoki interwał z trenedem

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
daderga
Uczestnik
Uczestnik

Wysoki interwał z trenedem

Nieprzeczytany post autor: daderga »

Witam, jestem niedoświadczony dlatego piszę w tym dziale, przeczytąłem parę książek o forex, sporo tematów tu na forum, gdzie większość osób pisała że 80 % traci na tym rynku a tylko 20 % zyskuje, więc stwierdziłem że nie warto i wolę zajmować się tym czym się zajmowałem, jednak naszła mnie pewna refleksja, z tąd też piszę.
O rynku wiem naprawdę mało, jedyne co mnie interesuje powiedzmy to jaki jest trend.
Patrząc na wykres EUR USD widać że od marca 2014 jest bardzo duży trend spadkowy, wiadomo że musi przyjść odbicie, a cena jest już naprawde niska, Powiedzmy że wpłacam 10k pln do depo i czekam na jakieś przełamanie tego trendu, wchodzę z longiem na dosyć małej dźwigni, ustawiam jakiegoś sensownego SL, i wchodzę raz na tydzień sprawdzić jak tam sytuacja, jak trafiłem i cena idzie w górę to podsuwam trochę SL, żeby spread się spłacił i mieć jakiś tam minimalny zysk, i znów olewam kompletnie pozcyje, wchodząc raz na tydzień czy dwa.
Skoro trend spadowy trwa już rok, to w końcu to odbicie musi przyjść, nie uda się to się nie uda, mam inne źródło utrzymania. Co sądzicie o takim myśleniu ? Nie chcę bawić się w forex, bo po przeczytaniu wielu wypowiedzi że większość początkujących zeruje depo po kilka razy stwierdziłem że wolę zgłebiać się w innym kierunku, a to potraktować jako czystą inwestycje i fun.
Jeżeli trafiłbym w pozycje to co jakiś czas podsunąć ten SL i to wszystko. Przecież jeżeli ktoś rok temu wszedł na short,olał kwestie i spokojnie zachował nerwy na wodzy, to w tym momencie jest 3000 pipsów na plus.
Czy taka metoda nie jest lepszym sposobem na zarabianie na forex ? Wystarczy że raz trafimy w trend długoterminowy a mamy stały zysk, nawet gdybym zarobił 300 pips, ale dalej trzymał pozycje poczym SL by mi zamknął to bym nie płakał bo to po prostu była jakaś tam forma inwestycji jednorazowa, nie udało się to trudno.
Przepraszam jeżeli ten post jest beznsensu, tak mnie to zaciekawiło i chciałem spytać :).

Awatar użytkownika
DavidFx
Maniak
Maniak

Re: Wysoki interwał z trenedem

Nieprzeczytany post autor: DavidFx »

widziales kiedys wykres ekg tak lata cena ty wchodzisz w elke wykres spada no to mowisz wchodze w eske wykres idzie w gore wyzeruje Ci cale depo nim dzien sie skonczy :D
nigdy nie wiesz kiedy sie trend odwroci moze jeszcze edek spadac i spadac
to ze cos jest nisko nie oznacza ze nie moze byc nizej
trend trwa wiecznie dopoki sie nie skonczy

gdyby to bylo takie proste kazdy by tak zrobil jak Ty mowisz i zarobil ale jakby wszyscy zarabiali musieliby forex zamknac bo by stal sie niewyplacalny hehe :D
AIM FOR THE IMPOSSIBLE!

daderga
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: daderga »

a na minimalnej dźwigni albo i bez, wejście 1 lotem ? i czekanie ?

silverarrow
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: silverarrow »

To tak nie działa, chcesz zarabiać na tym rynku musisz włożyć ogrom pracy jak do każdego inne zawodu. Jeśli chcesz potraktować forex jako fun to lepiej sobie daruj, a jeśli szukasz inwestycji to raczej poszukaj na innych rynkach najlepiej nielewarowanych
Niech nie umrze bohater zamieszkujący nasze dusze, niech nie zniszczy go wieczna wspinaczka na nieosiągalne szczyty.

Graj to co widzisz nie to czego oczekujesz

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

Jesli chcesz grac w dlugim terminie to zapoznaj sie z czynnikami ktore ksztaltuja "capital flow" na globalnych rynkach.
Wykres jest tylko ich efektem.

ODPOWIEDZ