15.01.2015 'Black Thursday' kwotowania CHF
-
- Bywalec
15.01.2015 'Black Thursday' na CHF
Witam,
szukam osób, które mogłyby dostarczyć mi kwotowania z kont 'live' u swoich brokerów, najlepiej gdyby były potwierdzone przez 'screen prints' wykresów, ale jeżeli opublikujesz je tutaj, a inni potwierdzą, to też będzie ok.
Włącz na wykresie interwał: 1D (day) i odoczytaj OHLC (open, high, low, close) na dzień 15.01.2015. Podaj brokera/platformę i podziel się tymi danymi tutaj.
Potrzebuję kwotowań: 1.EURCHF 2.USDCHF 3.CHFJPY 4.GBPCHF 5.CHFPLN 6.AUDCHF 7.CADCHF 8.NZDCHF 9.EURPLN
Zainteresowany też jestem waszymi historiami dotyczącymi tego dnia lub też innymi sugerującymi na nadużycia które dopuścili się brokerzy.
Pozdrawiam i do usłyszenia
Emerald FX
szukam osób, które mogłyby dostarczyć mi kwotowania z kont 'live' u swoich brokerów, najlepiej gdyby były potwierdzone przez 'screen prints' wykresów, ale jeżeli opublikujesz je tutaj, a inni potwierdzą, to też będzie ok.
Włącz na wykresie interwał: 1D (day) i odoczytaj OHLC (open, high, low, close) na dzień 15.01.2015. Podaj brokera/platformę i podziel się tymi danymi tutaj.
Potrzebuję kwotowań: 1.EURCHF 2.USDCHF 3.CHFJPY 4.GBPCHF 5.CHFPLN 6.AUDCHF 7.CADCHF 8.NZDCHF 9.EURPLN
Zainteresowany też jestem waszymi historiami dotyczącymi tego dnia lub też innymi sugerującymi na nadużycia które dopuścili się brokerzy.
Pozdrawiam i do usłyszenia
Emerald FX
-
- Bywalec
15.01.2015 'Black Thursday' kwotowania CHF
Witam,
Poniżej kwotowania pary EURCHF w dniu 15.01.2015. Dla uproszczenia podaję tylko 'low' i 'close' bo uważam, że te dwa kwotowania miały dla wielu najważniejsze znaczenie w danym dniu. Gwarantuję kwotowania z GO4X i VT Trader bo pochodzą z moich kont live. XTB zaznaczyłem jako live, bo kwotowania są oparte na przesłanych mi 'print screens' wykresów przez przedstawiciela XTB. Proszę o potwierdzenie danych przez osoby, które mają u tych brokerów konta 'live'. Dane dla BossaFx też powinny być prawdziwe bo wzięte są z plików danych publikowanych oficjalnie na ich stronie, Chociaż wykres na koncie demo w BossaFx podawał low= 0,97106.
(sorry za format, ale niestety nie dałem rady skopiować tych danych w formie tabelki)
Instytucja / Platforma / Low/ Close
TMS Brokers/ /GO4X-live / 0,77371 / 0,99842
TMS Brokers /TMS Pro -demo / 0,71449 / 0,97370
XTB Brokers /XTB - live / 0,97358 / 0,99867
Mbank /mForex Trader -demo / 0,97240 / 0,99804
BOŚ / BossaFx (plik danych) / 0,87303 / 0,99767
Forex.com (CMS) / VT Trader - live / 0,97079 / 0,99362
Dla mnie jest intrygujące to, że kwotowania low w TMS Brokers odbiegają o mniej więcej 2000 pipsów od innych brokerów, szczególnie tych z siedzibami w naszym kraju. Jak widać BossaFx też nie zabłysnął ze swoim 'low' równym 0,8703. Niezwykłym zbiegiem okoliczności moją pozycję na parze EURCHF zamknięto po najniższej kwotowanej cenie (0,77371). Samo kwotowanie o 2000 pipsów niższe niż te podawane przez innych brokerów spowodowało drastyczne obniżenie wolnych środków i zainicjowanie margin calls na innych pozycjach. Do tego doszły jeszcze kwotowania CHFPLN, które były wyższe o 10000 (słownie: dziesięć tysięcy) pipsów w porównaniu z danymi np. z XTB. Samo ogłoszenie przez SNB było szokujące, ale na dokładanie przez brokera ponad 20% do wartości kwotowania mało kto jest przygotowany.
W związku z tym moje pytanie to, czy brokerzy tacy jak TMS Brokers czy też BossaFx mogą i są w stanie manipulować cenami? Czy ktokolwiek jest w stanie to udowodnić? Czy KNF ma na tyle wykwalifikowanych pracowników, aby przeprowadzić odpowiednie kontrole?
Może jakimś cudem, ktoś z byłych pracowników tych brokerów zechce nas uświadomić i udzielić konkretnych informacji.
Pozdrawiam i czekam na wasze komentarze.
Emerald FX
Poniżej kwotowania pary EURCHF w dniu 15.01.2015. Dla uproszczenia podaję tylko 'low' i 'close' bo uważam, że te dwa kwotowania miały dla wielu najważniejsze znaczenie w danym dniu. Gwarantuję kwotowania z GO4X i VT Trader bo pochodzą z moich kont live. XTB zaznaczyłem jako live, bo kwotowania są oparte na przesłanych mi 'print screens' wykresów przez przedstawiciela XTB. Proszę o potwierdzenie danych przez osoby, które mają u tych brokerów konta 'live'. Dane dla BossaFx też powinny być prawdziwe bo wzięte są z plików danych publikowanych oficjalnie na ich stronie, Chociaż wykres na koncie demo w BossaFx podawał low= 0,97106.
(sorry za format, ale niestety nie dałem rady skopiować tych danych w formie tabelki)
Instytucja / Platforma / Low/ Close
TMS Brokers/ /GO4X-live / 0,77371 / 0,99842
TMS Brokers /TMS Pro -demo / 0,71449 / 0,97370
XTB Brokers /XTB - live / 0,97358 / 0,99867
Mbank /mForex Trader -demo / 0,97240 / 0,99804
BOŚ / BossaFx (plik danych) / 0,87303 / 0,99767
Forex.com (CMS) / VT Trader - live / 0,97079 / 0,99362
Dla mnie jest intrygujące to, że kwotowania low w TMS Brokers odbiegają o mniej więcej 2000 pipsów od innych brokerów, szczególnie tych z siedzibami w naszym kraju. Jak widać BossaFx też nie zabłysnął ze swoim 'low' równym 0,8703. Niezwykłym zbiegiem okoliczności moją pozycję na parze EURCHF zamknięto po najniższej kwotowanej cenie (0,77371). Samo kwotowanie o 2000 pipsów niższe niż te podawane przez innych brokerów spowodowało drastyczne obniżenie wolnych środków i zainicjowanie margin calls na innych pozycjach. Do tego doszły jeszcze kwotowania CHFPLN, które były wyższe o 10000 (słownie: dziesięć tysięcy) pipsów w porównaniu z danymi np. z XTB. Samo ogłoszenie przez SNB było szokujące, ale na dokładanie przez brokera ponad 20% do wartości kwotowania mało kto jest przygotowany.
W związku z tym moje pytanie to, czy brokerzy tacy jak TMS Brokers czy też BossaFx mogą i są w stanie manipulować cenami? Czy ktokolwiek jest w stanie to udowodnić? Czy KNF ma na tyle wykwalifikowanych pracowników, aby przeprowadzić odpowiednie kontrole?
Może jakimś cudem, ktoś z byłych pracowników tych brokerów zechce nas uświadomić i udzielić konkretnych informacji.
Pozdrawiam i czekam na wasze komentarze.
Emerald FX
Ostatnio zmieniony 11 lut 2015, 16:00 przez Emerald FX, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: 15.01.2015 'Black Thursday' kwotowania CHF
mForex należy do mBanku , a nie Millennium
-
- Bywalec
Rzeczywiście, dzięki za sprostowanieWojta$ pisze:mForex należy do mBanku , a nie Millennium
A mnie dodatkowo ciekawi czy ktoś pamięta (sprawdzał) czy od godziny 10:31 można było klepnąć jakieś zlecenie.
Zwykle w trakcie takich dynamicznych ruchów platforma w GO4X wisi. Platforma często też się zwiesza w mForex, ale tym razem odgórnie zawiesili cała platformę , więc wiem, że u nich na pewno nie dało się złożyć zlecenia.
Zwykle w trakcie takich dynamicznych ruchów platforma w GO4X wisi. Platforma często też się zwiesza w mForex, ale tym razem odgórnie zawiesili cała platformę , więc wiem, że u nich na pewno nie dało się złożyć zlecenia.
Ostatnio zmieniony 11 lut 2015, 19:43 przez MarioDM, łącznie zmieniany 1 raz.
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.
Witam
U moich brokerów tak to wygladało:
(low, close)
XM - 0,96497 , 0,97390, zlecenia zamykane od 1,1851 - 1,1840 godz. 10:30:52
Alpari Limited - 0,7720, 0,9754 , 80 % pozycji zamknietych zostało od 1,1978 godz. 10:30:49 do 1,1747 godz. 10:31:07 , reszta po 1,1344
Traders Way - 0,90607, 0,97495 , zlecenia zamykane od 1,18858 godz. 10:30:51 do 1,16988 godz. 10:30:57
Nie byłem wtedy przy kompie, wiec nie wiem czy poszcegolne platformy wisiały czy dało sie cos podziałac
U moich brokerów tak to wygladało:
(low, close)
XM - 0,96497 , 0,97390, zlecenia zamykane od 1,1851 - 1,1840 godz. 10:30:52
Alpari Limited - 0,7720, 0,9754 , 80 % pozycji zamknietych zostało od 1,1978 godz. 10:30:49 do 1,1747 godz. 10:31:07 , reszta po 1,1344
Traders Way - 0,90607, 0,97495 , zlecenia zamykane od 1,18858 godz. 10:30:51 do 1,16988 godz. 10:30:57
Nie byłem wtedy przy kompie, wiec nie wiem czy poszcegolne platformy wisiały czy dało sie cos podziałac

... Wiesza się Tobie przez wskaźnik którego używasz, co już ustaliliśmy - proszę precyzuj to, bo inaczej to trochę wprowadzanie w błąd wszystkich do okołaMarioDM pisze:Platforma często też się zwiesza w mForex, ale tym razem odgórnie zawiesili cała platformę , więc wiem, że u nich na pewno nie dało się złożyć zlecenia.

Można rzucać ogólnikami i tworzyć teorię za teorią ale to właśnie detale są istotne.
Najważniejsza sugestia do Waszego porównania - sprawdzajcie tylko konta realne. Na demie zawsze mogą być różne ceny. Ba, nawet u jednego brokera bywają różne ceny jeśli ma więcej serwerów demo niż jeden

Mało tego, nawet jeśli znajdzicie trzech takich to znajdzie się 50 innych z innym OHLC. I potem jak wybrać tego, który miał te "właściwe" ceny? Te, które były najkorzystniejsze dla traderów z debetami? A czemu nie dla tych, którzy mieli pozycje krótkie? Czy może jednak wyciągać średnią? Nie ma najmniejszych szans żeby cokolwiek sensownego z tym zrobić.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
Przy szczególnie dynamicznych ruchach MT4 zawsze sie trochę wiesza, nawet mając czystą platformę. Chyba nie powiesz, że na najważniejszych danych można zawsze bez problemu klepać zlecenia ?raposo pisze: ... Wiesza się Tobie przez wskaźnik którego używasz, co już ustaliliśmy - proszę precyzuj to, bo inaczej to trochę wprowadzanie w błąd wszystkich do okoła. Co do pamiętnego czwartku niestety nie było mnie wtedy przy komputerze ale pytanie brzmi czy zawiesiła się platforma, zawieszono kwotowania z decyzji dostawców płynności lub zarządzających ryzykiem w domach maklerskich, czy też serwery nie wytrzymały. Jeśli opcja druga to czy zawieszono handel na samym CHFie czy też na wszystkich instrumentach dostępnych do handlu lub też określonej partii. I te pytania nie tyczą się tylko mForex ale wszystkich brokerów.
Co do szwajcarskiego przekrętu to mForex zawiesił platformę NA WSZYSTKICH INSTRUMENTACH na około 20 minut. Po prostu nie było WSZYSTKICH kwotowań i nie dało sie złożyć ŻADNEGO zlecenia. mForex tego nie kryje, że platforma nie działała. Nie tylko MT4, ale także ta na androida. Po prostu odcięli wszystkim możliwość samodzielnego pozamykania pozycji, a teraz nie chcą za to brać odpowiedzialności finansowej. Jeśli to dostawcy płynności im odcieli tą możliwość to niech mForex od nich dochodzi odszkodowania (bo nam nie podaje informacji, o kogo chodzi), a klientom odda pieniądze na poziomie 80% depozytu (stop-out).
Trust no bit**es.
Jak najbardziej. Jeśli jest dynamiczny ruch na skutek danych makro to zazwyczaj nagle spływa wiele zapytać i zleceń (głównie EA), które obciążają serwer, co może (ale nie musi) skutkować spowolnieniem jego pracy, a i kwotowania nie są aż tak płynne (rozproszenie ofert), tyle, że to już brzmi inaczej niż ogólne stwierdzenie "platforma tam się często wiesza"Przy szczególnie dynamicznych ruchach MT4 zawsze sie trochę wiesza, nawet mając czystą platformę. Chyba nie powiesz, że na najważniejszych danych można zawsze bez problemu klepać zlecenia ?

ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
Pisząc "często się wiesza" miałem na myśli, że "podczas istotnych danych". Taka sytuacja ma miejsce przynajmniej u wiekszości brokerów, jeśli nie wszystkich.raposo pisze:Jak najbardziej. Jeśli jest dynamiczny ruch na skutek danych makro to zazwyczaj nagle spływa wiele zapytać i zleceń (głównie EA), które obciążają serwer, co może (ale nie musi) skutkować spowolnieniem jego pracy, a i kwotowania nie są aż tak płynne (rozproszenie ofert), tyle, że to już brzmi inaczej niż ogólne stwierdzenie "platforma tam się często wiesza"Przy szczególnie dynamicznych ruchach MT4 zawsze sie trochę wiesza, nawet mając czystą platformę. Chyba nie powiesz, że na najważniejszych danych można zawsze bez problemu klepać zlecenia ?.
Trust no bit**es.