Nie wczytywałem się w cały dziennik (chyba ostatecznie testy nie wypadły korzystnie) spodobał mi się natomiast wskaźnik wokół, którego zbudowana jest cała strategia. Ten wskaźnik jak i EA zamieszczone w przywołanym wcześniej linku nie działają właściwie wcale (mulą strasznie platformę). Na własne potrzeby dokonałem istotnych zmian w kodzie zamieszczonego EA (właściwie to jest całkiem nowy robot) i rozpoczynam zabawę.
Jaka jest główna idea strategii ? Grać zgodnie z trendem na najsilniejszych parach. Banalnie proste.

Właśnie do realizacji tego zadania wykorzystam wskazania wskaźnika !xMeter.

загрузить картинку
Jak widać na screenie pokazuje on siłę 7 walut. USD,EUR,GBP,CHF,CAD,AUD,JPY. To jak to liczy jest w tym momencie nieistotne.
Najważniejszą cechą robota jest to, że z tej siódemki walut wybiera on najsłabszą i najsilniejszą, składa z nich parę i gra zgodnie ze wskazaniami siły.
Dla przykładu na załączonym screenie mamy sytuację kiedy najsilniejszy jest yen a najsłabszy funt. To oznacza, że robot otworzy pozycję SELL GBPJPY.
Dodatkowo jeżeli inne zestawy par w tzw. międzyczasie będą spełniały pewne określone warunki siły to również będą otwierane odpowiednie pozycje.
Jeśli chodzi o zamykanie to następuje ono w sytuacji kiedy dana para walutowa (jej siła) jest mniejsza od połowy aktualnie najsilniejszej pary.
Przypomina to trochę dawanie zmian przez zawodników w peletonie kolarskim.
Oczywiście wielką bolączką w tej zabawie jest niemożność zrobienia jakiejkolwiek optymalizacji przy pomocy testera. Dlatego równocześnie uruchomiłem 3 instancje MT4 z różnymi ustawieniami robota. Jeden gra jednocześnie tylko jedną parą dwa pozostałe grają na wielu parach.
Nie wiem co z tego wyjdzie ale liczę że robot będzie łapał dłuższe ruchy na poszczególnych parach i w efekcie zarabiał. Czas pokaże.