Witam wszystkich
Postanowilem otworzyc ten dziennik w zasadzie by opisac jak zmienia sie psychika mlodego stazem tradera. Chodzi oczywiscie o mnie bo postanowilem zrobic na sobie pewien eksperyment. Jest to taki moj sposob na uporzadkowanie mysli. Ale o tym za chwile.
Od dawna ciekawi mnie psychologia i NLP wiec postanowilem zaprzadz narzedzia tam stosowane w swoim rozwoju. Zmusilo mnie do tego niejako kilkukrotne wyzerowanie depo na realu i dosc ciezki kac po ostatnim MC. Wszystkie bledy tradera jakie mozna popelnic to chyba popelnilem i to nie raz a kilka pod rzad i to nagminnie. Po ostatnim MC zrobilem kilka miesiecy przerwe od FX i wrocilem ale na demo. Ale tu tez tyle samo bledow popelnialem choc te juz nie bolaly finansowo tylko psychicznie.
Ktoregos dnia dorwalem ksiazke Napoleona Hilla "Mysl i bogac sie" ktora mnie ogromnie zainspirowala do zmnian. Zaczalem stosowac zawarte w ksiazce techniki na swoj umysl i zaczely sie dziac zmiany.
O tych zmianach w nastepnych postach a teraz chcialbym przyblizyc swoje metody zarabiania na foreksie jako ze jest to dziennik tradera

Cel:
Do konca sierpnia 2016 zarobic 10 000 000 PLN. Slownie dziesiec milionow zlotych.
Zasady ideologiczne:
1. Zawsze i pod kazdym warunkiem obowiazkowo SL Ucinamy straty krotko. Slogan

2. Wyplacac sobie pieniadze jak rynek daje. Czyli ni mniej ni wiecej brac TP jak jest okazja.

3. Obiektywnie identyfikuje swoja przewage (z angielskiego edge - ktos wie jak to lepiej na nasz przetlumaczyc?) nad rynkiem dla kazdej pozycji.
4. Predefiniuje ryzyko (SL) na kazda pozycje.
5. Calkowicie akceptuje to ryzyko (z tym jest ciut gorzej ale pracuje nad tym)
6. Skladam zlecenie tylko i wylacznie gdy mam przewage po mojej stronie.
7. Ciagle monitoruje podatnosc na robienie bledow.
8. Zlecenia zgodne z trendem na danym instrumencie. (to opisze szerzej pozniej jak ja to widze)
Zasady techniczne:
Wkres 1H
Srednia EMA 80 Median Price (HL/2)
Srednia EMA 20 Median Price (HL/2)
ATR (20) do okreslenia SL
Wejscie Long:
EMA 20 nad 80
Swieca zamyka sie nad EMA 20
Wejscie Short:
EMA20 pod 80
Cena zamyka sie pod EMA 20
SL=2xATR
TP=2xSL.
To poczatkowy setup a w przyszlosci gdy powieksza sie srodki beda otwierane trzy pozycje z TP1=SL, TP2=2xSL i TP3=10xSL i BE.
Jako ze jest to typowy trend follower po kazdym TP mozemy wejsc po raz kolejny w tranzakcje gdy cena zamknie sie w przestrzeni pomiedzy EMA 20 i 80 lub przestrzeli 80 w przeciwnym kierunku a nastepnie da sygnal kupna/sprzedazy zamykajac sie poza przestrzenia 20-80 w odpowiednim kierunku.
Zobaczcie na rysunku

A tu w praktyce.

Gre zaczalem tydzien temu i pod spodem jest statememnt.

Mam nadzieje ze trzymajac sie zasad wykres bedzie dalej systematycznie rosl.
Na tyle to by bylo wszystko w tym poscie. Komentarze mile widziane i wskazane.
Lektury obowiazkowe:)
Mark Douglas "The disciplined Trader"
Mark Douglas "Trading in the Zone"
Napoleon Hill "Mysl i bogac sie"
Pozdrawiam
Tomek.