MT4, gdzie zapisuje szablony, wykresy?

Wszystko co związane z zapleczem technicznym tradera, czyli m.in. komputery, smartfony, tablety, VPS'y itp.
Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat
Posty: 645
Rejestracja: 30 maja 2011, 08:31

MT4, gdzie zapisuje szablony, wykresy?

Nieprzeczytany post autor: Fx_boy »

Może się komuś przyda?
Musiałem zerować dysk (+remap) a następnie ponownie instalować MT4. Wcześniej zrobiłem kopię postektorową całego dysku (min. po to, aby przywrócić ustawienia na platformie). Byłem przekonany, że szablony są zapisane w katalogu MT4
a tu kicha :( .
Okazuje się, że są zapisane w katalogu systemu tj:
C:\users\nazwa komputera\AppData\Roaming\MetaQuote\terminal\35E...itd ciąg liczb i cyfr\templates
Aby wejść do "AppData" trzeba w menadżerze plików zaznaczyć "wyświetlanie" -->pokaż ukryte.

Warto przed zerowaniem, czy też formatem dysku skopiować przynajmniej zawartość katalogu templates, trochę czasu się oszczędzi na przypominanie ustawień :) .

Nie wiem natomiast, gdzie są zapisywane bieżące wykresy :( .
Dziękuję i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1905
Rejestracja: 25 mar 2009, 20:41

Re: MT4, gdzie zapisuje szablony, wykresy?

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Ale przecież to standard, wystarczy w mt4 wybrać opcję otwórz folder danych.

Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat
Posty: 645
Rejestracja: 30 maja 2011, 08:31

Re: MT4, gdzie zapisuje szablony, wykresy?

Nieprzeczytany post autor: Fx_boy »

Cyb pisze:Ale przecież to standard, wystarczy w mt4 wybrać opcję otwórz folder danych.
Nie bardzo rozumiem, albo może źle się określiłem :( . Na starej platformie przed zerowaniem dysku miałem wykresy
danych par walutowych z naniesionymi wskaźnikami itd. Zrobiłem kopię posektorową całego dysku (więc także MT4). Teraz na nowo stawiam W7, instaluję ponownie MT4 i chciałbym ze starej MT4 (kopii posektorowej) wrzucić wszystkie wykresy z naniesionymi wcześniej indykami, oporami, opisami itd.
Czy to się znajduje w folderze danych starej MT4, nie mogę znaleźć :( .
Dziękuję i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
sachy
Bywalec
Bywalec
Posty: 20
Rejestracja: 23 kwie 2014, 10:20

Re: MT4, gdzie zapisuje szablony, wykresy?

Nieprzeczytany post autor: sachy »

Plik -> otwórz folder danych

Wysłane z mojego Amazon Otter przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator
Posty: 9622
Rejestracja: 22 wrz 2006, 22:10

Re: MT4, gdzie zapisuje szablony, wykresy?

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Instalując na nowo MT4 instalujesz najświeższą wersję, gdzie zmieniła się struktura folderów. Otwórz folder danych, a następnie poprzerzucaj same pliki do odpowiednich katalogów. Restart MT4, uprawnienia administratora i powinno hulać.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat
Posty: 645
Rejestracja: 30 maja 2011, 08:31

Re: MT4, gdzie zapisuje szablony, wykresy?

Nieprzeczytany post autor: Fx_boy »

raposo pisze:Otwórz folder danych, a następnie poprzerzucaj same pliki do odpowiednich katalogów.
Nie mogę znaleźć katalogu w którym przechowywane są wykresy dot. danych par (na których grałem wcześniej), które chciałbym przenieść ze starej do nowej platformy. Jak się nazywa ten katalog?.
Dziękuję i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator
Posty: 9622
Rejestracja: 22 wrz 2006, 22:10

Re: MT4, gdzie zapisuje szablony, wykresy?

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Profiles, domyślnie zapisywane są w default.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat
Posty: 645
Rejestracja: 30 maja 2011, 08:31

Re: MT4, gdzie zapisuje szablony, wykresy?

Nieprzeczytany post autor: Fx_boy »

raposo pisze:Profiles, domyślnie zapisywane są w default.
Dzięki fest :wink:
Dziękuję i pozdrawiam.

WestWorld
Gaduła
Gaduła
Posty: 127
Rejestracja: 28 gru 2020, 18:40

Re: MT4, gdzie zapisuje szablony, wykresy?

Nieprzeczytany post autor: WestWorld »

Czy jest mozliwosc zmiany domyslnej ściezki zapisu / odczytu przez MT4 PROFILU ? Np. chciałbym miec mt4 portable na penie i aby po odpaleniu na oncym kompie nie tworzył katalogu profilu na dysku c: obcego kompa.

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak
Posty: 2510
Rejestracja: 30 lip 2019, 13:15

Re: MT4, gdzie zapisuje szablony, wykresy?

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

WestWorld pisze:
04 mar 2021, 06:00
Czy jest mozliwosc zmiany domyslnej ściezki zapisu / odczytu przez MT4 PROFILU ? Np. chciałbym miec mt4 portable na penie i aby po odpaleniu na oncym kompie nie tworzył katalogu profilu na dysku c: obcego kompa.
Nie można zmienić.
Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4.

ODPOWIEDZ