Co dla was jest sygnałem?

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
taktojawojtek
Bywalec
Bywalec

Co dla was jest sygnałem?

Nieprzeczytany post autor: taktojawojtek »

Wiele osób pisze: "czekałem na sygnał", "dostałem sygnał i otworzyłem pozycję". Co dla was jest sygnałem? Takim pewniakiem, że po jego zaobserwowaniu otwieracie pozycje.

forexkiller
Gaduła
Gaduła

Re: Co dla was jest sygnałem?

Nieprzeczytany post autor: forexkiller »

Dla każdego co innego może być sygnałem. Np pinbar na wsparciu lub oporze, wykupienie/wyprzedanie RSI, przecięcie się średnich kroczących.
Nie ma "Nie mogę", jest tylko "Nie chcę".

Awatar użytkownika
Wel3s
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Wel3s »

Wszystko zależy od Twojego "systemu" u mnie, aby zająć pozycję muszę mieć spełnione przynajmniej 5 z 7 zależności, których wymagam, wtedy dopiero jak wszystko jest ok, to mam sygnał. Z tym że niektóre z nich są ważniejsze i mogę mieć spełnione nawet 5 zależności, ale bez dwóch najważniejszych i nie zajmę pozycji.

Awatar użytkownika
laktor
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: laktor »

Mnie się nasuwa taka mała refleksja...

niektórzy mylą sygnał z setupem, a zależnie od systemu moment wejścia w pozycje może być różny-

są tacy którzy czekają na sygnał np sprzedaży (np strefa wykupienia), a potem szukają odpowiedniego setupu którego realizacja jest właściwym momentem wejścia
są tacy którzy czekają na odpowiedni setup ( np setup spadkowy poniżej poprzedniego dołka) a po nim wchodzą po sygnale(np cena przebija jakiś poziom)

A samych sygnałów jest mnóstwo i tak naprawdę ich skuteczność zależy od wielu czynników np dziennego sentymentu, intensywności impulsów po danych, pory dnia etc etc.

Pozdrawiam
Aut viam inveniam aut faciam
Stultus non serunt, INVENIRE FORO NAVIGANTI

Awatar użytkownika
Tweester
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Tweester »

Tak jak wspomnieli koledzy wyżej, wszystko zależy od tego jaką masz strategię i co Ty uznajesz za sygnał. Może to być przecięcie średnich, sygnał płynący z oscylatora itd plus jakieś dodatkowe warunki potwierdzające wiarygodność sygnału np. masz sygnał z oscylatora i jednocześnie czekasz na potwierdzenie pod postacią formacji świecowej. Możliwości jest mnóstwo, polecam poczytać:
http://fxmonster.pl/2010/11/nie-tak-szy ... sygnalami/
http://fxmonster.pl/2010/11/7-cech-dobrego-setupu/

Awatar użytkownika
rewers
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rewers »

sygnał - to spełnione warunki wynikające z strategii do otworzenia pozycji
w moim przypadku czekam na sygnał w przypadku korekty po impulsie
Obrazek

Awatar użytkownika
SEROL666
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: SEROL666 »

taktojawojtek pisze:Wiele osób pisze: "czekałem na sygnał", "dostałem sygnał i otworzyłem pozycję". Co dla was jest sygnałem? Takim pewniakiem, że po jego zaobserwowaniu otwieracie pozycje.
Jeszcze część pisze "Set up" to warunkuje decyzje do otwarcia pozycji ..., które są rózne dla tradera w zależności od jego strategii. Twój set up będzie różny od 99%traderów .... jak zawsze. Twój osobisty Demon podpowie Ci inny sygnał niż reszcie tylko rynek oceni kto ma rację. Później się irytujesz na Demona albo na "resztę" i tak się bawisz póki nie odkryjesz tzw. Graala
"If music is dying musicians are killing it" - MP

ODPOWIEDZ