taktojawojtek - moje próby na demo

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
taktojawojtek
Bywalec
Bywalec

taktojawojtek - moje próby na demo

Nieprzeczytany post autor: taktojawojtek »

Hej

Zakładam swój temat bo potrzebuję krytyki bardziej doświadczonych użytkowników. Może wasze uwagi i rady pozwolą mi zrozumieć gdzie popełniam błąd.

Interesuję się Forexem od miesiąca. Używam kont demo bo na razie nie wyobrażam sobie, że mógłbym zacząć grać prawdziwymi pieniędzmi. To już któreś z kolei. Konta otwieram z kwotą 2000 zł bo od tego w przyszłości chciałbym zacząć. Uczę się grać na EURJPY i USDJPY, jednak dzisiaj otwierałem pozycję na jednej parze. Niech was nie dziwią podwójne pozycje - był to swego rodzaju test dla mojego "systemu" (po miesiącu raczej nie powinienem nazywać tego system ale tak przynajmniej każdy wie o co chodzi), który nie zdał egzaminu. Na dzień dzisiejszy patrząc na wyniki swojej gry mogę stwierdzić, że prawie wszystkie decyzje jakie podejmuję powinny być podjęte na odwrót. Widać to na pierwszy rzut oka. To bardzo frustrujące. Jako przykład wklejam moje wejścia z dzisiejszego dnia.

Obrazek

Mógłby ktoś podać link do tematu jak krok po kroku wkleić zdjęcie do posta?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Wel3s
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: taktojawojtek - moje próby na demo

Nieprzeczytany post autor: Wel3s »

Każdy tak miał, że zajmował pozycję w miejscu w którym cena się odwracała, sprzedajesz na pullbackach i dołkach i kupujesz na szczytach, np short w okolicach 167.624 ładne wejście, tylko dlaczego tak szybko zamknięte? A potem powtarzasz shorta po 167.420 i poniżej .310 jak cena wracała do miejsca na którym wcześniej natrafiła na wsparcie.

Patrz na to co robi cena, gdzie się znajduje i traduj to co widzisz a nie to co chcesz zobaczyć i nie graj podczas małej płynności D: Jak znasz angielski to prześlij mi pw, to podam Ci linki do paru materiałów.

Awatar użytkownika
taktojawojtek
Bywalec
Bywalec

Re: taktojawojtek - moje próby na demo

Nieprzeczytany post autor: taktojawojtek »

Dałem sobie spokój na kilka dni z Forexem. W poniedziałek nie miałem czasu na otwieranie pozycji. Popatrzyłem tylko na wykresy a wieczorem przeczytałem najświeższe ekonomiczne informacje. Od wtorku próbowałem odrobić straty. Z około 1400 zł. doszedłem do 2070 zł. Pokazane jest to na plikach z numerami 1 i 2. Są tam tylko zyskowne pozycje. Pozycji stratnych nie wkleiłem. Tylko raz złapałem stop lossa na 20 zł. Inne zamykałem z palca bo czułem, że się pomyliłem. Bo nie szło w tę stronę którą chciałem. Bo nie chciałem tracić i wolałem poczekać na lepszy, pewniejszy sygnał.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Nie wiem co się dzisiaj stało. Próbuję wyciągnąć jakieś wnioski. Gdy usiadłem do wykresu miałem przeczucie żeby nie grać bo nie czuję się pewnie. Czułem, że granicą dla GBPJPY będzie 170.925. Od 1 w nocy rynek miał małą płynność. Ciągle odbijał się od 170.530 (ja to tak widzę.) Gdy zobaczyłem czarną świecę pomyślałem sobie, byki będą realizować zyski. Przecież rosło od wczoraj od rana. Myślę sobie będzie spadać i otworzyłem pierwszą pozycję. Później pojawiła się świeca biała z długim dolnym cieniem. Zaraz po niej kolejna. I odpuściłem. Później było jak na strzelnicy. Próbowałem otwierać pozycje na podstawie tego jak długo poruszał się kurs w daną stronę, próbowałem przewidzieć kiedy przeciwne strony będą realizować zyski, próbowałem interpretować świece. Tak jak to robiłem przez ostatnie trzy dni. To samo robiłem na EURJPY i USDJPY. Z marnym skutkiem.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Bez sensu to zrobiłem. Przede wszystkim powinienem w ogóle nie grać jeśli od razu pomyślałem sobie, że nie czuję się pewnie. Wiem, że powinienem skupić się na jednej parze, góra dwóch. Nie powinienem otwierać pozycji od razu na drugiej parze. Wcześniej robiłem to po pewnym czasie. To dawało zysk. Według mnie pary GPBJPY i EURJPY są podobne. Nie potrzebnie od razu dorzucałem do tego USDJPY.

Brakuje mi doświadczenia. Nie wiem czego się spodziewać gdy cena jeździ od bandy do bandy. Powinienem interpretować jakieś dane? Nie wiem co może mieć największy wpływ na taką sytuację. Na pewno źle to wszystko interpretuję.

Wiem, że to tylko demo ale na razie nie widzę sensu otwierać konto live.

Zdjęcia wkleiłem tak jak umiem. Jak kliknie się prawym to elegancko się otwierają.

ODPOWIEDZ