nazywam się Piotrek jestem nowy na tym forum

Pozdrawiam Wszystkich

Piotrek
problemy z działaniem strategii po pewnym czasie najczęściej mają osoby które grają z użyciem wskaźników bazowanych np. na różnych średnichpieter pisze:Witam,
nazywam się Piotrek jestem nowy na tym forumInteresuje się szeroko rozumianą giełdą a szczególnie forex-em od niespełna roku. Przeczytałem kilka publikacji o tej tematyce . Zainteresowały mnie fale Elliotta, Fibonacci i parę innych narzędzi. Widzę że jest wręcz nieograniczona ilość sposobów zarabiania na tym rynku. Nie daje mi spokoju jedna rzecz w związku tym kieruje te pytanie do doświadczonych uczestników rynku. Jak wygląda „trwałość” skonstruowanych przez trader-a strategi? Chodzi mi tutaj o to że przykładowy trader ma skonstruowaną przez siebie strategie sprawdzoną na długim okresie i nagle jego stratega przestaje działać jak można się przed tym ustrzec? Czy wystarczy zbadać swoją strategie na wystarczająco długim okresie? Jeśli tak to na jak długim?
Pozdrawiam Wszystkich![]()
Piotrek
Nawet nie chce mi się tych głupot komentować XD Możesz udowodnić matematycznie dlaczego Twoim zdaniem tak jest? Dlaczego Prajs Ekszyn jest takie super, a jak na wykres wrzuci się średnią to już nie? XD Jakikolwiek system można dostosować do dynamiki ruchu, każda osoba która nie jest upośledzona matematycznie to rozumie.freakout pisze: problemy z działaniem strategii po pewnym czasie najczęściej mają osoby które grają z użyciem wskaźników bazowanych np. na różnych średnichjak wiadomo dynamika rynku ulega co jakiś czas zmianie, dlatego takie systemy także trzeba co jakiś czas dostosowywać pod te zmiany
natomiast osoby które grają z zastosowaniem np. "Price Action" nie mają tutaj takiego problemu, bo np. formacje świecowe występowały, występują i będą występować zawsze, więc warto uczyć się takich metod, aniżeli bawić się z indykatorami
do mnie dotarło to dopiero po 7 latach testowania różnych strategii, wskaźników, itp., ale jak to mówią - "lepiej późno niż wcale"
I od razu widać kto tu na prawdę zarabiaAdrianoforex pisze:Każdy musi znaleźć swoją drogę. Jedni bez wskaźników, inni z wskaźnikami, jedno z PA drudzy bez PA. Liczy się jak zwykle efekt końcowy potwierdzony przez Urząd Skarbowy.
Pablo90 pisze:Nawet nie chce mi się tych głupot komentować XD Możesz udowodnić matematycznie dlaczego Twoim zdaniem tak jest? Dlaczego Prajs Ekszyn jest takie super, a jak na wykres wrzuci się średnią to już nie? XD Jakikolwiek system można dostosować do dynamiki ruchu, każda osoba która nie jest upośledzona matematycznie to rozumie.freakout pisze: problemy z działaniem strategii po pewnym czasie najczęściej mają osoby które grają z użyciem wskaźników bazowanych np. na różnych średnichjak wiadomo dynamika rynku ulega co jakiś czas zmianie, dlatego takie systemy także trzeba co jakiś czas dostosowywać pod te zmiany
natomiast osoby które grają z zastosowaniem np. "Price Action" nie mają tutaj takiego problemu, bo np. formacje świecowe występowały, występują i będą występować zawsze, więc warto uczyć się takich metod, aniżeli bawić się z indykatorami
do mnie dotarło to dopiero po 7 latach testowania różnych strategii, wskaźników, itp., ale jak to mówią - "lepiej późno niż wcale"
No cóż, to, że Ty nie potrafisz stworzyć skutecznego systemu, to nie znaczy, że nikt nie potrafi. Nie powinieneś jednak wprowadzać z tego powodu innych w błąd.wystarczy przetestować kilka wskaźnikowych systemów które powstały 4-5 lat temu i spróbować nimi zarabiać tak jak wtedy
No bardzo dobre założenie, tym bardziej, że mój temat z testem takiej strategii jest kilką wątków niżej XD Doprawdy, bardzo rzeczowy argumentpróbowałeś? NIE, a ja próbowałem
Patrz moja odpowiedź wyżejczytaj uważnie
Wskaźniki repaintujące działają z wyprzedzeniem? Hah, przeczytałeś może swój post zanim go wysłałeś, czy po prostu nie masz pojęcia co znaczy, że wskaźnik repaintuje? Aha a cena jak rozumiem wyprzedza samą siebie tak? To po co w ogóle ktoś stworzył pochodną funkcji, skoro mamy do dyspozycji samą funkcję? Może obliczenie pochodnej nam coś ułatwia? Ktoś tu nie ma za wiele wspólnego z matematyką, dobrze, że teraz chociaż wprowadzili obowiązkową maturęa co do PA to jest super bo jak powszechnie wiadomo 99% wskaźników z opóźnieniem reaguje na to co zrobiła cena, no chyba że mówimy o indykatorach które repaintują, ale tych mało kto używa
Nie... Powiesz tak Ty, a nie masz racji w ani jednym zdaniu które napisałeś.ZAWSZE bardziej precyzyjne wejścia zrobi się w oparciu o sam ruch ceny aniżeli o jakikolwiek inny wskaźnik - i powie Ci to każdy kto bawi się w te klocki ładnych parę lat
U mnie na szczęście jest wręcz odwrotnie, z czego się nawet bardzo cieszę...freakout pisze:...ze względu na opóźnienia w dostarczaniu sygnałów...