Dzienniczek ucznia

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
wojtek1492
Stały bywalec
Stały bywalec

Dzienniczek ucznia

Nieprzeczytany post autor: wojtek1492 »

Witam mam prawie 19 lat, foreksem interesuję się od 2 lat z przerwami. Ostatnie kilka miesięcy przysiadłem porządniej nad wykresami i dużo mi się rozjaśniło. Dziennik ma na celu nauczyć mnie dyscypliny, SS-y nie zawsze robię po transakcji więc może dziennik mnie zmobilizuje. Będę miał tutaj podgląd na swoje trejdy, wszystko w jednym miejscu, łatwiej będzie mi to analizować i uczyć się na własnych błędach, przy okazji liczę na to że nauczę się czegoś od Was bo ja dopiero raczkuje w tym temacie.

Konto demo. Strategia...hmm chciałbym rzec że to czyste PA ale tak nie jest. Wspieram się wskaźnikiem Stochastic, RSI+SMA 21 (3 przesunięcie), DT Oscillator(połączenie RSI i Stocha), MACD. Do tego parę innych wskaźników takich jak S/D, Pivoty(tylko M15) itp. na wykresie. Gram przeważnie na H4 i M15. M15 z tego względu że po szkole można złapać w miare dobre ruchy na sesji NY.

To nie jest system a raczej pomysł na niego:) Mile widziane rady, opinie, własne analizy wraz z grafiką oraz krytyka. Jeśli ktoś ma jakiekolwiek pytania zapraszam. W załączniku wygląd mojego wykresu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Porażka jest dzieckiem strachu i lenistwa.

westsajd
Bywalec
Bywalec

Re: Dzienniczek ucznia

Nieprzeczytany post autor: westsajd »

wojtek1492 pisze:Wspieram się wskaźnikiem Stochastic, RSI+SMA 21 (3 przesunięcie), DT Oscillator(połączenie RSI i Stocha), MACD.
W którymś z seminarów Nisona usłyszałem, że używanie kilku oscylatorów nie ma najmniejszego sensu, gdyż za duża ilość informacji z nich płynąca będzie nam częściej przeszkadzała niż pomagała. Co kto woli ale również moim zdaniem lepiej zdecydować się na jeden niż w tym samym czasie używać i stocha i RSI i MACD i DT (które jest jak napisałeś połączeniem RSI i stocha :P).

Awatar użytkownika
Tekron
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Tekron »

To ja tak w skrócie i nie fachowo. Z tego wszystkiego co na wykresie przydatne do PA może być MACD tylko i wyłącznie jeśli kojarzysz grę na dywergencje, bo inaczej wartość końcowa i przebicie linią sygnał itd itd będzie po prostu przekłamywać na bieżąco. Wskaźniki mają to do siebie, że tysiące mędrców opowiadają co trzeba było zrobić w takim a takim momencie, gdy wskaźnik pokazał to i tamto, a fakt jest taki, że live wskaźnik będzie merdał końcem jak pies ogonem. RSI i SMA jak dla mnie to raczej skalperskie narzędzia. Stochastyka, nie wiem jako wskaźnik wyczerpania emocji na rynku ale też nie do końca, bo np stocha na dnie, niby człowiek chce szukać longa ale stocha może zrobić długą linie po dnie i 300pkt zjazdu i kicha. Druga sytuacja stocha na dnie wchodzimy w long, stocha po 15min przykładowo już u góry, a tu ruch rzędu 1-5pkt ceny na wykresie i stocha szuka dołu, no to zastanawiamy się nad zmianą kierunku wejścia, a tu stocha robi numer z mojego pierwszego przykładu ii... kicha. Raczej niech Cie interesują wzgórza MACD i Stochastic niż koniec ich wskazań. Wskaźnik do S/D ma silny repaint z tego co pamiętam, lepiej mieć w głowie już trochę wypracowane szukanie S/D samemu bo wskaźnik może coś złego zasugerować, tak samo jak wskaźnik CAN, światełka się świecą ale zmieniają się szybko i tylko w głowie Ci to namiesza. Wskaźnik pokazujący układ świec na kilku TF jest przydatny jeśli się skupiasz na parze. To tyle ode mnie. Powodzenia.
Obrazek

Awatar użytkownika
arcio
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: arcio »

cześć,
jeśli chcesz aby to miało jakiś sens to ucz się na takim wykresie :) skrócisz sobie czas nauki :)
to co Ty wrzuciłeś nie ma najmniejszego sensu :wink:
pzdr.
"Można wierzyć tylko w to, co jest teraz, w tym momencie. Bo wszystko może się zmienić w mgnieniu oka."

Awatar użytkownika
Nemojimmy
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Nemojimmy »

Zasada jest taka że jeżeli potrafisz czymś takim regularnie zarabiać to spoko :D Tylko że podejrzewam iż tak jednak nie jest,bo pewnie wtedy nie prowadziłbyś takiego journala.
Jak chcesz to kombinuj,ale wszystkie wskaźniki są pochodnymi tego co cena robi.Tylko że bardzo często są spóźnione,szczególnie jeśli cena zaczyna konsolidować.
Zacznij się uczyć czytać sam wykres i naucz się samemu wykreślać strefy S/D.Takie jest przynajmniej moje zdanie :)

wojtek1492
Stały bywalec
Stały bywalec

Dziękuje Wam bardzo za własne zdanie, to prawda niejednokrotnie już słyszałem że kilka oscylatorów na wykresie potrafi wprowadzić zamieszanie, najlepiej mieć maksymalnie 2. Wiecie każdy ma te 5 etapów do przejścia na drodze do zostania skutecznym traderem. Ja chyba jestem na etapie "Świadoma niekompetencja" :P Więc dużo nauki jeszcze przede mną, ciesze się tylko że wziąłem się za to w takim wieku a nie mając lat 30.

wojtek1492
Stały bywalec
Stały bywalec

2 pozycje
Kupno na GBPUSD strefa SD+S/R
Sprzedaż na CADJPY z fibo 61.8

To są moje pierwsze wstawki na tym forum więc prosze o wyrozumiałość, postaram się zamieszczać jeszcze poziomy wejścia,wyjścia.

wojtek1492
Stały bywalec
Stały bywalec

Witam, powrót ze szkoły, szybka analiza i pare udanych wejść szczególnie na parach z jenem. Wszystko na SELL z jenem, nie mogę tylko pojąć czemu na EURJPY wszedłem w BUY skoro reszta jenowców na sell, musze nad tym troche rozkminić...W razie pytań zapraszam.

Chciałem wstawić zestawienie z dzisiaj ale format nieodpowiedni...

wojtek1492
Stały bywalec
Stały bywalec

Jeszcze 1 załącznik. Tym razem z wejsciami wyjsciami itp:)

wojtek1492
Stały bywalec
Stały bywalec

Witam, dzień zdecydowanie udany...zobaczymy czy będę potrafił usiedzieć na łapach do końca dnia :D
Musze popracować nad selekcją par jeśli chodzi o ich korelacje...Tak teraz analizuje i gdybym postawił TP pewnie wyszedł bym na nieco większym plusie no ale cóż...dobre i to.

ODPOWIEDZ