kursy walut - jak to możliwe
-
- Uczestnik
kursy walut - jak to możliwe
Witam,
Zadam może proste pytanie. Czy może mi ktoś wyjaśnić jak to możliwe, że kursy wszystkich walut są ze sobą sztywno powiązane?
Chodzi mi konkretnie o sytuację gdzie np:
100 PLN > XX GBP
100 PLN > YY USD > ZZ EUR > XX GBP
Kto to kontroluje? Przecież to nie możliwe by kursy tak wielu walut były ze sobą nierozerwalnie połączone. Nie jestem w stanie tego pojąć.
Zadam może proste pytanie. Czy może mi ktoś wyjaśnić jak to możliwe, że kursy wszystkich walut są ze sobą sztywno powiązane?
Chodzi mi konkretnie o sytuację gdzie np:
100 PLN > XX GBP
100 PLN > YY USD > ZZ EUR > XX GBP
Kto to kontroluje? Przecież to nie możliwe by kursy tak wielu walut były ze sobą nierozerwalnie połączone. Nie jestem w stanie tego pojąć.
Re: kursy walut - jak to możliwe
A jak to mozliwe, ze te wszystkie komputery sa ze soba polaczone we wspolna siec? Jak to mozliwe, ze domy w miasteczku sa polaczone kanalizacja i pradem? Jak to mozliwe, ze poziom wody w polaczonych jeziorach jest sztywno powiazany? Kto to kontroluje?
PS. Poszukaj o systemia naczyn polaczonych a potem o arbitrazu.
PS. Poszukaj o systemia naczyn polaczonych a potem o arbitrazu.
Sztywno, nierozerwalnie połączone, napewno nie, hehe, jedynie możesz wymienić jedną walutę na drugą, a w twoim przypadku 100 PLN po przemieleniu może być warte np. 50 lub 60 GBP, podpowiem ci, kurs się zmienia 
Ręsztę tajemnicy wyjaśnił szczegółowo poprzednik

Ręsztę tajemnicy wyjaśnił szczegółowo poprzednik

-
- Uczestnik
No tak, kur się zmienia ale stosunek wartości jednej waluty do drugiej już nie. Chyba nie do końca rozumiecie o co mi chodzi. By połączyć komputery w jedną sieć wystarczy fizyczna infrastruktura. Natomiast by zachować sztywną zależność pomiędzy walutami...
Od kiedy istnieje giełda walutowa?
Masz rację, chyba nie do końca kumam, może podasz jakiś dokładniejszy przykład?
"Sztywną zależność pomiędzy walutami..." w 1-szej sekundzie bedzie sztywno ale w kolejnej już się wszystko zmieni.
"Sztywną zależność pomiędzy walutami..." w 1-szej sekundzie bedzie sztywno ale w kolejnej już się wszystko zmieni.
O, a co to jest gielda walutowa? Bo brzmi jak dobry temat na wstep do pracy doktorskiej. Tematy, ktore poruszasz swiadcza ze myslisz, jednak pokazuja tez, ze brak Ci kompletnie podstaw. Wyobraz sobie, ze waluty poruszaja sie w sposob niezsynchronizowany mimo ze caly swiat laczy siec internet a informacja rozchodzi sie tylko nieco wolniej od swiatla. Czy majac do dyspozycji ogromna ilosc kapitalu nie wykorzystalbys tego? Prawie pewny pieniadz. No wiec wlasnie dlatego pary forex poruszaja sie w sposob powiazany, skorelowany, sa ze soba polaczone. Bo wszystko jest ze soba polaczone.
Dawniej handlowcy zarabiali na informacji gdzie jest taniej a gdzie drozej. W XIX w. Kupowali wegiel w Londynie sprzedawali w Paryzu i roznice brali dla siebie. Teraz wszystko odbywa sie automatycznie niemal z predkoscia swiatla.
Dawniej handlowcy zarabiali na informacji gdzie jest taniej a gdzie drozej. W XIX w. Kupowali wegiel w Londynie sprzedawali w Paryzu i roznice brali dla siebie. Teraz wszystko odbywa sie automatycznie niemal z predkoscia swiatla.
Prosciej piszac, jest tak dlatego ze dolar jest glowna waluta wymienna na calym swiecie i zwie sie ja waluta bazowa. Jest tak bo kiedys uwazano rynek amerykanski za najlepiej rozwiniety i najbardziej stabilny na swiecie. Kiedys zloto bylo baza do wymiany produktow i wtedy zmiany cen zlota dyktowaly te relacje, ale wtedy nie bylo czegos takiego jak Forex.dinebedoua pisze:No tak, kur się zmienia ale stosunek wartości jednej waluty do drugiej już nie. Chyba nie do końca rozumiecie o co mi chodzi. By połączyć komputery w jedną sieć wystarczy fizyczna infrastruktura. Natomiast by zachować sztywną zależność pomiędzy walutami...
Z tej prostej przyczyny ruchy na wiekszosci par walutowych sa bardzo zblizone do siebie, a nawet krosy zachowuja spory wspolczynnik korelacji do par opartych o dolar, bo kazda zmiana wartosci indeksu dolara powoduje ruch na parze walutowej, a co za tym idzie wywoluje on troche inny ruch na parach walutowych nie opartych o dolara (np EURJPY, czy innej skladance niedolarowej), ktore mimo wszystko dalej sa zwiazane z dolarem ale juz nie bezposrednio.
Tak na moj prosty chlopski rozum jak potrafie to wytlumaczyc.
Sorry jesli pomylilem Cie z kims inny, ale gdzies w paru innych tematach widzialem ze probujesz sprawiac wrazenie osoby obytej z FX, wiec majac jakas drobna wiedzie na temat FX, powinienes wiedziec mniej wiecej o co chodzilo autorowi tematu.Fx1234 pisze:Masz rację, chyba nie do końca kumam, może podasz jakiś dokładniejszy przykład?
Wiem ze nie do konca odpowiedzialem na pytanie autora, bo chyba czescia pytania jest w jaki sposob u wiekszosci brokerow widzimy mniej wiecej te same notowania niezaleznie czy tradujemy u brokera X czy Y czy Z? Ale w technologie zaglebiac sie nie chce bo prawie nic nie wiem o tym.
"Zanim zareagujesz - pomyśl, zanim wydasz - zarób, zanim sie poddasz - spróbuj." Ernest Hemingway
Autor pisał: "kursy wszystkich walut " i "kurS się zmienia ale stosunek wartości jednej waluty do drugiej już nie" naprawdę nie wiem o co mu konkretnie chodzi, ale nie wykluczone, że właśnie o korelację par 
Poczekajmy, może jeszcze coś dopiszę.

Poczekajmy, może jeszcze coś dopiszę.
Autorowi przecież chodziło o relacja trójkątne:
100 GBP = 490 PLN = 153 USD = 100 GBP
To proste dlaczego nie ma długo takich odchyleń.
Niczego nie trzeba prawnie ustalać i pilnować.
Wystarczy dać okazje do zarobku a szybko się znajdzie mnóstwo chętnych aby takie różnice wyrównać.
Równie dobrze mógłbym zapytać: dlaczego znikają wszelkie porzucone aluminiowe puszki?
100 GBP = 490 PLN = 153 USD = 100 GBP
To proste dlaczego nie ma długo takich odchyleń.
Niczego nie trzeba prawnie ustalać i pilnować.
Wystarczy dać okazje do zarobku a szybko się znajdzie mnóstwo chętnych aby takie różnice wyrównać.
Równie dobrze mógłbym zapytać: dlaczego znikają wszelkie porzucone aluminiowe puszki?
Pozdrawiam
Osobiście wydaje mi się, że o relacje czworokątne:)
" 100 PLN > YY USD > ZZ EUR > XX GBP "
" 100 PLN > YY USD > ZZ EUR > XX GBP "