Witam!
Co może być nie tak, jeśli EA na koncie demo działa jak należy, a po przełączeniu się na real (na tym samym terminalu) przestaje działać? Pomijam fakt, czy strategia zarabia czy nie, po prostu na demo otwiera pozycje a na realu nie otwiera.
Konto mikroloty, "papier" to FOIL, a broker BossaFX.
EA działa na demo nie działa na realu
EA działa na demo nie działa na realu
Mylić się jest rzeczą ludzką.
Re: EA działa na demo nie działa na realu
Zabezpieczenie w kodzie np.
tzn.?
bo w ogóle nie rozumiem o co chodzi. Od niedawna zajmuję się mql-em i poprosiłbym o dokładniejsze wyjaśnienie.
bo w ogóle nie rozumiem o co chodzi. Od niedawna zajmuję się mql-em i poprosiłbym o dokładniejsze wyjaśnienie.
jeżeli masz dostęp do kodu ea, poszukaj linijki gdzie jest IsDemo() i np. usuń, jeżeli chcesz by kod wykonywał się też na rachunku real
mowa jest milczeniem a srebro złotem 

Mam dostęp do kodu - sam go tworzyłem, tzn, stworzyłem EA za pomoca automatu ze strony www i sobie poprzerabiałem.
Nie ma tam niegdzie IsDemo(). cowięcej, zdarzyło się, że parę razy otworzył pozycje na realu. W tym samym czasie na innym mt4 na demo otwierał na każdej świeczce (bo takie są założenia EA).
Slippage tez juz różnie ustawiałem, raz mniej, raz więcej, innym razem na "0" i nic.
Na demo "zarabiam", a na realu... leżę i kwiczę...
Nie ma tam niegdzie IsDemo(). cowięcej, zdarzyło się, że parę razy otworzył pozycje na realu. W tym samym czasie na innym mt4 na demo otwierał na każdej świeczce (bo takie są założenia EA).
Slippage tez juz różnie ustawiałem, raz mniej, raz więcej, innym razem na "0" i nic.

jakieś logi z pewnością się pokazują. warto je przytoczyć.whisper pisze:Mam dostęp do kodu - sam go tworzyłem, tzn, stworzyłem EA za pomoca automatu ze strony www i sobie poprzerabiałem.

- Pierz Andrzej
- Przyjaciel Forum
JAREK67 pisze:jakieś logi z pewnością się pokazują. warto je przytoczyć.whisper pisze:Mam dostęp do kodu - sam go tworzyłem, tzn, stworzyłem EA za pomoca automatu ze strony www i sobie poprzerabiałem.
u tutaj bys się kolego zdziwił

podobnie ma się sytuacja np. z EA używającymi wskaźniki często nie informuje nas w experts o tym że danego wskaźnika EA nie załadowało bo go nie ma jak dawniej to było

ale również sugeruje sprawdzenie zakładki strategie(experts) czy sa jakieś komunikaty lub w dziennik(journal)
z poważaniem
Andrzej Pierz
FOREX-SERVICE
Andrzej Pierz
FOREX-SERVICE
Logi nestety milczą... po prostu nic, jest sygnał i jakby nic sie nie stało.
Poszedłem inną drogą i próbuję poprez isNewBar i na razie działa.
Ale mimo wszystko chcaiłbym rozkminić wersję poniżej:
Chciałbym jeszcze (jak już zacznie działać
) rozpracować inny problem. A mianowicie podczas odpalania MT4 otwiera pozycje, tak samo się dzieje gdy np. danego EA (który działa na wykresie) edytuję i przekompiluję to też otwiera pozycję. Mozna zrobić tak aby po dopaleniu terminala czekał np. 1 minutę i dopiero zaczął działać EA? Coś takiego tez chciałbym zrobić w niedzielę, aby po otwarciu rynku o 23:00 poczekał do np. 23:05 i zaczął trejdować.
Poszedłem inną drogą i próbuję poprez isNewBar i na razie działa.
Ale mimo wszystko chcaiłbym rozkminić wersję poniżej:
Kod: Zaznacz cały
extern int MagicNumber=130;
extern double Lots =0.01;
extern double StopLoss=0;
extern double TakeProfit=0;
extern int Slippage=0;
extern double candle=0.1;
int init()
{
//----
return(0);
}
int deinit()
{
//----
return(0);
}
//###===--- start function
int start()
{
double MyPoint=Point;
if(Digits==3 || Digits==5) MyPoint=Point*10;
//###===---
double TheStopLoss=0;
double TheTakeProfit=0;
//###===---
//BUY
int result=0;
if( ((Close[0]!=Open[1])&&(Close[0]==Open[0]+candle)) )
{
result=OrderSend(Symbol(),OP_BUY,Lots,Ask,Slippage,0,0,"EC_v1.3",MagicNumber,0,Blue);
//###===--- TP & SL
if(result>0)
{
TheStopLoss=0;
TheTakeProfit=0;
if(TakeProfit>0) TheTakeProfit=Ask+TakeProfit*MyPoint;
if(StopLoss>0) TheStopLoss=Ask-StopLoss*MyPoint;
OrderSelect(result,SELECT_BY_TICKET);
OrderModify(OrderTicket(),OrderOpenPrice(),NormalizeDouble(TheStopLoss,Digits),NormalizeDouble(TheTakeProfit,Digits),0,0);
}
//###===--- TP & SL END
return(0);
} //buy
if( ((Close[0]!=Open[1])&&(Close[0]==Open[0]-candle)) )
{
result=OrderSend(Symbol(),OP_SELL,Lots,Bid,Slippage,0,0,"EC_v1.3",MagicNumber,0,Red);
//###===--- TP & SL
if(result>0)
{
TheStopLoss=0;
TheTakeProfit=0;
if(TakeProfit>0) TheTakeProfit=Bid-TakeProfit*MyPoint;
if(StopLoss>0) TheStopLoss=Bid+StopLoss*MyPoint;
OrderSelect(result,SELECT_BY_TICKET);
OrderModify(OrderTicket(),OrderOpenPrice(),NormalizeDouble(TheStopLoss,Digits),NormalizeDouble(TheTakeProfit,Digits),0,0);
}
//###===--- TP & SL end
return(0);
}//sell
return(0);
}

i tu było rozwiazanie mojego problemu;)Pierz Andrzej pisze: ale również sugeruje sprawdzenie zakładki strategie(experts) czy sa jakieś komunikaty lub w dziennik(journal)
po prostu nie zajrzałem do dziennika...
Aż wstyd się przyznać - "NOT ENOUGH MONEY" i problem rozwiązany

dzięki Andrzej