DayTrading: Piątek 26.10.2012

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.

Sentyment EURUSD na dziś

Czas głosowania minął 26 paź 2012, 23:04

Wzrost
32
54%
Bez zmian
4
7%
Spadek
23
39%

Liczba głosów: 59

Awatar użytkownika
ForumBot
Maniak
Maniak

DayTrading: Piątek 26.10.2012

Nieprzeczytany post autor: ForumBot »

Zapraszam do wymiany uwag i opinii na temat dzisiejszej sesji.
Pozdrawiam

Pomagamy:

http://www.pajacyk.pl
http://www.polskieserce.pl
http://www.okruszek.org.pl
http://www.wyklikajzywnosc.pl
http://www.sercemichalka.pl/

***************************************************************************************
Regulamin DT:

1. W wątku DT omawiamy bieżąca sytuacje na rynku i to co dotyczy danego dnia. Od dłuższych prognoz jest dział Prognozy, komentarze, analizy
2. Zamieszczamy tylko i wyłącznie swoje analizy. Nie kopiujemy z innych serwisów.
3. Komentarz do własnej analizy nie może mieć charakteru rekomendacji. (to nie jest dział z sygnałami)
4. Kłótnie, ataki na innych użytkowników są niedopuszczalne.
5. Nie zaśmiecamy wątku. (wypowiedzi w stylu: "dałem S", "ja kończę na dziś" itp. jak i chwalenie się swoimi statami)

Nagminne łamanie powyższych zasad będzie skutkować nałozeniem zakazu pisania do końca bieżącego tygodnia.
Recydywa będzie karana ostrzeżeniami.
Przypominam że ponadto obowiązuje Regulamin Forum

***************************************************************************************

Przedstawione poglądy, oceny, opinie i wnioski są wyrazem osobistych poglądów
autorów i nie mają charakteru rekomendacji do nabycia lub zbycia albo
powstrzymania się od dokonania transakcji w odniesieniu do jakichkolwiek walut.
Poglądy te jak i inne treści nie stanowią "rekomendacji" lub "doradztwa"
w rozumieniu ustawy z dnia 29 lipca 2005 o obrocie instrumentami finansowymi.
Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte lub zaniechane
na podstawie poniższych analiz ponosi inwestor.

EUR/USD, GBP/USD, USD/JPY, GOLD
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

ObrazekObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
zastapmnie
Pasjonat
Pasjonat

Re: DayTrading: Czwartek 25.10.2012

Nieprzeczytany post autor: zastapmnie »

ciekawe, czy koniec korekty, czy drugi krótki przystanek dzisiejszego dnia
Staram się przetrzymywać straty i ciąć zyski, bo tak podobno robi większość, która przecież nie może się mylić...

Awatar użytkownika
kamasoni
Gaduła
Gaduła

Re: DayTrading: Piątek 26.10.2012

Nieprzeczytany post autor: kamasoni »

dax ostry zjazd w ramach fali 5

kluczyk1234
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kluczyk1234 »

Może mi Ktoś doświadczony wyjaśnić jak to jest z danymi makro, wydaje mi się, że są dwa sposoby interpretacji, a który jest poprawny:

1. Jeżeli są dobre dane z USA to waluta dolar się umacnia,a tym samym edek spada. Jeżeli dobre dane są z Europy, a złe z USa, to edek rośnie.
2. Dobre dane z USA lub Europy powodują wzrost edka, a złe dane spadek edka.

Jeżeli dzisiaj o 14.30 będą dobre dane z USA o PKB to powinien być ... ?? wzrost czy spadek ?

Awatar użytkownika
greg811
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: greg811 »

kluczyk1234 pisze:Może mi Ktoś doświadczony wyjaśnić jak to jest z danymi makro, wydaje mi się, że są dwa sposoby interpretacji, a który jest poprawny:

1. Jeżeli są dobre dane z USA to waluta dolar się umacnia,a tym samym edek spada. Jeżeli dobre dane są z Europy, a złe z USa, to edek rośnie.

Jeżeli dzisiaj o 14.30 będą dobre dane z USA o PKB to powinien być ... ?? wzrost czy spadek ?
gdybyś był inwestorem, który może spowodować ruch na forex'ie rozmyślałbyś zapewne w kategoriach ryzyka (ryzykować, czy nie) przy dobrych danych z USA pomyślałbyś "...ooo widze że już im lepiej zaryzykuję w Europie...", przy złym odczycie pomyślałbyś "...jeżeli USA nie radzi sobie z kryzysem nie będe ryzykował w Euro"

Mpapiez

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

Hrhrhr, mamy piątek, wszyscy liczą na spadki, to pewnie wywali do góry (risk off), jak tak na to patrze co się na sesji azjatyckiej działo.
Jakoś mi się nie widzi, żeby pozwolili opuścić rosnącą linię trendu.

Zdaje się że Boczek już może flaszke z gwinta pić, tak jak i ja ;).

marekdt
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: marekdt »

kluczyk1234 pisze:Może mi Ktoś doświadczony wyjaśnić jak to jest z danymi makro, wydaje mi się, że są dwa sposoby interpretacji, a który jest poprawny:

1. Jeżeli są dobre dane z USA to waluta dolar się umacnia, a tym samym edek spada. Jeżeli dobre dane są z Europy, a złe z USa, to edek rośnie.

Nie sugeruj się jedynie samymi danymi. Nie nastawiaj się pod jeden strzał, a pod bitwę.
Jednym strzałem wojny nie wygrasz. Jedną dużą "bitwą" - trendem - prędzej ;)
Czynników fundamentalnych jest znacznie więcej - chociażby obecne QE pod wieloma postaciami.
W USA, UE, Japonii, Wielkiej Brytanii, Chinach.
Patrz pod dane pod kątem także ogólnych nastrojów na rynku. - czy dzięki tym danym "jest szansa" na coś... np. korektę? Albo na nowy trend?

1. Poprawne założenie, które obowiązuje lub obowiązywało na wielu parach walutowych. Jeśli w jakimś kraju jest dobrze - to waluta tego kraju się umacnia.

2.Dobre dane z USA (przy bardzo dobrym byczym sentymencie na rynku). Mogą powodować "wzrost apetytu na ryzyko" Podczas ery taniego pieniądza bardzo popularne zjawisko inwestowania aktywów (USD, JPY, GBP czy CHF) które posiadają obecnie niskie stopy % w wyżej oprocentowane AUD, NZD, ZAR, PLN, EUR(obecnie stopy % są rekordowo niskie w EU) itp. jeśli chodzi o waluty. Dalej - surowce ropa, miedź, inne. (to winduje ceny firm wydobywczych) więc i akcje...

[działa to na zasadzie - u nas już jest dobrze, u innych robi się lepiej - więc spróbujmy zarobić więcej na bardziej ryzykownych /zmiennych/] rynkach.
Chodzi tu wtedy o dwa ryzyka - walutowe i inwestycyjne.
Przy umacniających się walutach "bardziej ryzykownych" (szybszy wzrost PKB, większe stopy zwrotu z akcji, mniejsza płynność) i zyskowi z tytułu inwestycji - inwestor może zarobić podwójnie. Co jest na tyle kuszące, że nagminnie wykonywane ;)

W sytuacji odwrotnej - ucieczka z rynków wschodzących jest pierwszym sygnałem pogorszenia sentymentu.
I jeśli zobaczysz dużą konsolidację, a później - szybko taniejącego złotego, rubla, forinta może brazylijskiego reala, meksykańskie peso /trend/ może to oznaczać wycofywanie się kapitału spekulacyjnego z ryzyka po najlepszych stopach zwrotu ;)

prześledź sobie wykresy np. PLNUSD i AUDUSD we wcześniejszych latach (nowy/stary news mówił o możliwym zaangażowaniu się banków centralnych w AUD )

(Tyle mały szkopuł - to może być dywersyfikacja(1-5%) jedynie i nic więcej - ze względu na mało płynny rynek.
Taki news kiedyś już wypłynął - coś w stylu Rosyjski bank centralny rozważa zakup dolarów Australijskich ;) )

Trochę to zawiłe, ale nikt nie mówił, że będzie łatwo ;)
Quo Vadis? Już wiesz ?
"Rynek nagradza cierpliwych"
↱↴↱↴ więc siedź na dupie i czekaj↱↴↱↴↴↴

Awatar użytkownika
BOCZEK
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: BOCZEK »

Mpapiez, ja pisałem ze jak będzie u góry, powyżej 1,3 tymczasem patrz rysunek a i okiem sięgaj do barku, bo metaxa czeka. Co do rysunku; pytanie brzmi, czy to już sie rysuje (5) czy dopiero (3)

opory
1,2945-53
1,2961
1,2975

kluczyk1234
poprawnie, chociaż przed wczoraj czy prze przed wczoraj były złe dane z niemiec, edek się osłabił, a następnie wybiło do góry, i bądz tu mądry człowieku,

pierwsze ruchy po danych to często zmyłki, cena w pierwszych chwilach nie zawsze idzie tam gdzie logika by wskazywała, te zmyłki to mogą być pośpieszne wychodzenie z pozycji tych którzy mają złe pozycje ... magia :sylwester:
Przeczytanie powyższej wypowiedz może doprowadzić do błędnej oceny sytuacji, spowodować przecenienie własnych możliwości, czego konsekwencją mogą być błędnie podjęte decyzje. Ofiarami mogą paść początkujący jak i doświadczeni inwestorzy.
Tak myślę!

kluczyk1234
Gaduła
Gaduła

Re: DayTrading: Czwartek 25.10.2012

Nieprzeczytany post autor: kluczyk1234 »

Najlepiej chyba skupić się na Analizie technicznej i tylko uważać na dane.
Kiedyś spotkałem się z takim zdaniem, że " giełda to 80% AF, a 20 AT - forex to 80% AT, a 20% AF"
Co o tym sądzicie ?

marekdt
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: marekdt »

Mpapiez pisze:Hrhrhr, mamy piątek, wszyscy liczą na spadki, to pewnie wywali do góry (risk off), jak tak na to patrze co się na sesji azjatyckiej działo.
Jakoś mi się nie widzi, żeby pozwolili opuścić rosnącą linię trendu.

Zdaje się że Boczek już może flaszke z gwinta pić, tak jak i ja ;).
Moim zdaniem - w końcu zejdą do 1.292 - 1.29 - 1.288 i te dane mają temu służyć - po konsolidacji - Mocny UP. [koniec fali ] Jeśli nie dziś, to kiedy Pejsy mają brać najniżej jak się da [dobra cena] ?

Indeks dolarowy, albo USDCHF - Te sygnały wydają się czystsze niż szarpak na EURUSD.

Może być tak, że zejdziemy tam na tej sesji - czym lepiej :) bo nie będzie trzeba w niedziele w nocy kupować na Azjatyckiej ...
Quo Vadis? Już wiesz ?
"Rynek nagradza cierpliwych"
↱↴↱↴ więc siedź na dupie i czekaj↱↴↱↴↴↴

Zablokowany