System oparty na średnich - koncepcje i założenia

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
kowal
Bywalec
Bywalec

System oparty na średnich - koncepcje i założenia

Nieprzeczytany post autor: kowal »

Cześć!
szukam inspiracji do założeń do systemu opartego na średnich kroczących więc wielka prośba o pomoc!

Obecnie przychodzą mi jedynie dwa rodzaje systemów oparte na średnich:
1. gdy średnia rośnie to kupuj jak maleje to sprzedawaj (lub nieco rozbudowana wersja: gdy średnia rośnie a wielkość jej zmiany jest odpowiednio duża to ...)
2. mamy 2 średnie - szybką i wolną. Gdy jedna przetnie drugą to kupuj i analogicznie w drugą stronę.

Są to dwie bardzo proste i chyba jedyne koncepcje, które można w prosty sposób odszukać w internecie.
W głowie coś mi świta, że są jeszcze inne rozwiązania, ale nie mogę zlokalizować tego miejsca w głowie - stąd prośba o pomoc :)

Czy znacie jakieś inne koncepcje?

Bardzo proszę o pisanie w tym temacie jak jeszcze można wykorzystać średnie - bez względu na to czy wyniki tych założeń mają podstawy by być dochodowe czy nie -> gdyż zawsze można wprowadzić zmiany poprawiające efekty działania systemu :).
Chodzi mi o pewne podstawy w celu rozbudowy systemu w taki bardziej zaawansowany. Brakuje mi jednak podstaw...

Ważne uwagi:
Nie chodzi mi o filtry ze średnich - tylko o koncepcje na otwarcie i zamknięcie pozycji przy pomocy średniej.

Proszę również o nieumieszczanie zbędnych komentarzy typu, że to nie będzie działać etc. To wszystko się okaże a cel wątku jest inny - zgromadzenie koncepcji na systemy oparte na średnich, które później będą rozbudowywane a nie z góry wymyślenie działającego systemu - na to trzeba samemu zapracować! :)

Zaznaczam również, że zależy mi na automatyzowaniu pomysłów więc liczy się obiektywizm założeń - nie akceptuję systemów bez jasnych założeń!

Z góry dzięki ciekawe pomysły i wskazówki!

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

cena nad średnią kupuj, pod sprzedawaj, moment z grubsza dowolny, ale najlepiej kupować gdy wszyscy sprzedają a sprzedawać gdy wszyscy kupują, SL w miejscu gdzie wystąpił by sygnał zajęcia pozycji przeciwnej :) parametry średnich przetestuj sam, przecięcie średnich możesz śmiało odpuścić ponieważ daje zbyt opóźnione sygnały

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

http://www.babypips.com/school/the_so_e ... ystem.html

Mam sentyment do średnich.
Pierwsza transakcja na fx według tego systemu, czekałem chyba ze 4 godziny na sygnał.
Potem zaraz 200% i myślałem że będę obrzydliwie bogaty :)
A potem było jak zawsze, wyprzedzanie sygnałów, brak cierpliwości, ogólnie nie trzymanie się systemu i granie na widzimisię.
Ach ta młodzieńcza naiwność i nieświadomość popełnianych błędów.
Qurde aż sobie myślę żeby sprawdzić ten system czy rzeczywiście był do d.... czy to tylko ja. :D
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Kefasa
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Kefasa »

Aktualnie testuje pewną swoją zmodyfikowaną strategie średnie + ichimoku.
Póki co, dla mnie działa i jestem w miarę zadowolony.
Wydaje mi się, że tutaj kluczem do sukcesu ze średnimi jest umięjętność zdefiniowania trendu średnio i krótkoterminowego.+ oczywiście podstawy AT, S/R i MM :)

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
adapi
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: adapi »

Tu jest opisany system, w którym liczą się tylko przecięcia średnich i ich wzajemne położenie -> Yet another moving average crossover system
Cena nie ma znaczenia ;)

Osobiście bardziej przekonuje mnie system oparty na średnich 5 EMA (Close) / 8 EMA (Open) w wersji opisanej tutaj -> Quick and Dirty EOD.

rolex83
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: rolex83 »

Jest jeszcze trzeci typ. 3 średnie.
Przy 2 średnich zawsze jesteś na rynku. Albo L albo S. Co z okresami konsolidacji? Przy trzech średnich są okresy poza rynkiem. Nie interesowałem się tym szczególnie i nie znam detali.

kowal
Bywalec
Bywalec

Re: System oparty na średnich - koncepcje i założenia

Dzięki za wasze wypowiedzi. Szkoda, że tak mało wnoszące :( - ale cóż, sam nie mogę nic wymyślić :/
Ink. pisze:cena nad średnią kupuj, pod sprzedawaj
Czyli szczególny przypadek strategii z dwoma średnimi z czego jedna z nich to średnia wyliczona z 1 okresu :)

Jak komuś jeszcze coś przyjdzie do głowy to dajcie znać! Byle nie w formie jaką zaprezentował Kefasa tj. pochwalił się niczym. Mi chodzi o konkretne założenia strategii, a nie o czyjeś opinie lub gadanie od rzeczy...
Szukam inspiracji... :)
pozdrawiam!

forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

System z jedną średnią: EA tego systemu jest już standardowo wbudowane np. na MT4. Chyba najprostszy system z średnią jaki może być.

System z dwoma średnimi: Przecięcie dwóch średnich

System z trzema średnimi: 1)gdy wszystkie trzy średnie mają ten sam kierunek. 2)jedna długookresowa średnia wyznaczająca trend i gdy dwie pozostałe się przetną tylko z kierunkiem trendu.

każdy taki system ma multum kombinacji na których można go przetestować, bo można modyfikować takie parametry jak długość okresu średniej, przesunięcie,poziomy, metodę średniej i do jakiej ceny ma zostać zastosowana.

kowal
Bywalec
Bywalec

Forexsowicz91 dzięki za wypowiedź. Jedynie punkt trzeci wprowadza trochę nowości - ale nie na tyle, by się jakoś wyróżnić, bo wprowadza jedynie swego rodzaju filtr a zasady otwierania pozycji są standardowe. Ja natomiast szukam właśnie zupełnie innego podejścia do średnich. Tzn. innych warunków otwarcia i zamknięcia pozycji niż samo przecięcie lub kierunek średniej. Jestem pewny, że są takie systemy.

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

Średnie + dodatkowy wskaźnik powinno zadziałać. Są jeszcze wstęgi średnich o odpowiednich parametrach poszukaj na forexfactory system FX50. Niestety nie napisałeś jaki TF jest brany pod uwagę.

ODPOWIEDZ