szukam inspiracji do założeń do systemu opartego na średnich kroczących więc wielka prośba o pomoc!
Obecnie przychodzą mi jedynie dwa rodzaje systemów oparte na średnich:
1. gdy średnia rośnie to kupuj jak maleje to sprzedawaj (lub nieco rozbudowana wersja: gdy średnia rośnie a wielkość jej zmiany jest odpowiednio duża to ...)
2. mamy 2 średnie - szybką i wolną. Gdy jedna przetnie drugą to kupuj i analogicznie w drugą stronę.
Są to dwie bardzo proste i chyba jedyne koncepcje, które można w prosty sposób odszukać w internecie.
W głowie coś mi świta, że są jeszcze inne rozwiązania, ale nie mogę zlokalizować tego miejsca w głowie - stąd prośba o pomoc

Czy znacie jakieś inne koncepcje?
Bardzo proszę o pisanie w tym temacie jak jeszcze można wykorzystać średnie - bez względu na to czy wyniki tych założeń mają podstawy by być dochodowe czy nie

Chodzi mi o pewne podstawy w celu rozbudowy systemu w taki bardziej zaawansowany. Brakuje mi jednak podstaw...
Ważne uwagi:
Nie chodzi mi o filtry ze średnich - tylko o koncepcje na otwarcie i zamknięcie pozycji przy pomocy średniej.
Proszę również o nieumieszczanie zbędnych komentarzy typu, że to nie będzie działać etc. To wszystko się okaże a cel wątku jest inny - zgromadzenie koncepcji na systemy oparte na średnich, które później będą rozbudowywane a nie z góry wymyślenie działającego systemu - na to trzeba samemu zapracować!

Zaznaczam również, że zależy mi na automatyzowaniu pomysłów więc liczy się obiektywizm założeń - nie akceptuję systemów bez jasnych założeń!
Z góry dzięki ciekawe pomysły i wskazówki!