Jak wielu wie, mamy ładny Journal "admkowal" o nazie Pie lecz nie jest on dość wystarczający, ponieważ pokazuje strategię samego autora.
Tutaj chciałbym się skupić na samym Supply & Demand.
Supply & Demand
Podaż/Popyt (Supply & Demand) - Jest czymś w rodzaju siły napędowej rynku. Gdy mamy więcej kupujących niż sprzedających rośnie popyt na daną walutę, a w efekcie cena rośnie. Rynek nie może jednak rosnąć bez końca... więc z czasem znajdują się sprzedający, przy pewnym poziomie cen równowaga między kupującymi i sprzedającymi stabilizuje się. Jeżeli ta równowaga zostanie zachwiana z przewagą sprzedających, popyt maleje, a wzrasta podaż na daną walutę. Efektem końcowym jest spadek ceny aż do momentu wyrównania sił między popytem a podażą.
Wyznaczanie
Tu zaczynają się schody... Widziałem posty ludzi co wyznaczali te poziomy na różnych TF, Ja natomiast polecam m5(Mali gracze ), H1(Instytucje) i maksymalnie D1(Banki).
Dalej jak wyznaczyć te strefy? Ja zaproponuję pewną prostą i dość dokładną metodę wyznaczania takich stref. Przechodzimy na H1 i kreślimy:
Podaż (Supply) Wyznaczam jako High i Close świecy wzrostowej położonej najwyżej. Rys. 1.
Popyt (Demand) Wyznaczam jako Low i Close świecy spadkowej położonej najniżej.
Jednymi słowy za taką strefę uznajemy obszar objęty cieniem najwyższej/najniższej świecy.
Jak to piszą: wykres zastępuje 1000 słów [H1]:

Wejścia
Proponuję wchodzić na M5 w miejscu Close świecy wychodzącej ze strefy. SL na szczycie/dołku strefy z której wychodzimy. TP najlepiej na wejściu w kolejną strefę S/D dobrze jest przestawić SL na 1/2 odległości między strefami w chwili przekroczenia tej odległości. Rys.2.
Wykres M5:

Jak coś mi się przypomni to dopiszę.
Wszelkie uwagi proszę pisać to dodam do tego postu by było ładnie w jednym miejscu.
Powodzenia.