Mam robota który ma sztywne ustawienia t/p 30p. i stop loss 30p. i jakie by one nie były czyści rachunek w moment- więc pytanie jak wbić mu żeby zajmował odwrotną pozycję niż zamierzał?
Bo jeżeli będzie zajmowało odwrotne pozycje to wtedy musi zarabiać...nieprawdaż?
Miałem kiedyś strategie dokładnie taką samą jaką opisujesz. Odwróciłem warunek i faktycznie zarabiała. Pojawił się problem gdy sprawdziłem wszystko na 99% jakości modelowania. Niestety wtedy obie wersje tracił. Korzystasz z 99% jakości modelowania i odpowiednio wysokiego spreadu?
@esco -kapuję, tylko że obojętnie jaki biorę horyzont czasowy to stan konta=0 (na spredzie stałym)
@profession - Ok rozumiem ale jeżeli są sztywne stopy to nie powinien w drugiej wersji tracić...
przykład-proszę, tylko odnosi się to daxa i wig20 i na tych indeksach jak odwróciłem strategię (na demie pokazuje buy to w realu robię sell ) i strategia odnosi sukcesy.
Nie ma żadnych zmiennych, założenia są stałe, więc z definicji matematycznej powinno wychodzić że jeżeli jest minus to abarotno będzie plus...
więc jak to jest że w jednej i drugiej wersji traci???
To był problem jakości modelowania i spreadu. Tester w mt4 przy słabej jakości zakłada wariant optymistyczny. Nie brał pod uwagę spredu który może wynosić np w nocy 5 pipsów. To zamykało pozycje na stracie.
Czy możesz opisać te strategie na wig20 jestem bardzo zainteresowany. Ale jak chcesz chandlować na wig20? Kontrakty terminowe?
Taka prosta kwestia, a ludzie maja niesamowity problem ja pojac.
Jezeli strategia przynosi straty to po odwroceniu bedzie przynosila zyski po spelnieniu dwoch warunkow.
Po pierwsze trzeba strategie poprawnie "odwrocic". Nie wystarczy zamienic warunki otwierania/zamykania pozycji. Musi byc odwrocone wszystko. W zaleznosci od strategii jest to bardzo proste albo nieco trudniejsze. Na przyklad wartosc TP musi byc zamieniona ze SL. To banalne. Ale juz z TS nie jest tak banalnie. TS dziala zupelnie inaczej. O ile zwykly TS zabezpiecza zysk, o tyle odwrocony "zabezpiecza" strate. Tak, tak ... Taki odwrocony TS dziala jak jestesmy na minusie i powoduje, ze zamyka pozycje ze strata jak strata sie zmniejszy i cena zaczyna isc w nasza strone.
Drugi warunek to strata wynikajaca z otwieranych pozycji bez uwzglednienia spreadu musi byc wieksza niz strata wynikajaca z samego spreadu. W przeciwnym przypadku strategia po odwroceniu rowniez bedzie stratna.
Akurat w moim przypadku to nie była wina źle odwróconej strategii. To była kwestia tylko i wyłącznie niedopatrzeń technicznych. Ale masz rację, odwrócona strategia powinna działać bardzo dobrze.
Płaski pisze:Mam robota który ma sztywne ustawienia t/p 30p. i stop loss 30p. i jakie by one nie były czyści rachunek w moment- więc pytanie jak wbić mu żeby zajmował odwrotną pozycję niż zamierzał?
Wpisz tam gdzie masz BUY SELL i skompiluj.
Płaski pisze:Bo jeżeli będzie zajmowało odwrotne pozycje to wtedy musi zarabiać...nieprawdaż?